Son aylarda her ürüne gelen zamlar tarım sektöründe de etkili oldu ve bu zamlar ile birlikte çiftçiler zor anlar yaşamaya başladı. Verimli ekin elde etmek için gereken gübre ve ilaçları almak adına ürünlerini satan çiftçiler ellerindeki ürünleri düşük fiyatlardan sattıktan sonra pahalı fiyatlardan gübre ve ilaç almak zorunda kalınca bu durum tarlalara yansımaya da başladı. Birçok çiftçi yeni hasat için ekim yapmıyor ve fiyatların düşürülmesini bekliyor.

Gübre artıyor, satış düşüyor

Çiftçilerin yeni mahsuller ekmelerini en çok etkileyen durum ise, sattıkları ürünleri daha düşük fiyatlara satmaları ve daha pahalı fiyatlardan gübre gibi destekleyici malzemeler almaları. Buğday gibi tarım ürünlerini devlete ya da özel sektöre satmaları sonucunda kazandıkları paraların ekin için tohum ve gübre ile ilaç gibi ekinleri büyütecek malzemeler almaya veren ve ellerinde başka hiç bir şey için para kalmadığını aktaran çiftçiler, gübre fiyatlarının artmasının satışları düşüreceği konusunda da uyarıyor. Alınan gübreler ne kadar pahalı olursa, tarlaya atılan gübre de o kadar azalacak. Bu da hasat zamanı elde edilen mahsulün miktarında azalmaya ve dolayısı ile satışa sunulan mahsul miktarını azaltacak.

Çiftçi tarlaya gübre atamıyor

Tarlalara atacak gübre alamamaya başlayan çiftçiler bir bir ekinlerini bırakıyor, yeni mahsuller ekmek için tarlaya gitmiyor. Tarımın artan fiyatlar karşısında yenilmesinden korkulurken, fiyatların sürekli olarak artması da bu korkuyu destekliyor. Satılan buğday gibi tarım ürünlerinin üzerinde fiyatlardan alınan gübreler çiftçinin tek geçim kaynağı olan tarladan para kazanamamasına yol açıyor. Ekinlerin verimli olmasını ve hasat zamanı daha çok mahsul elde etmeyi sağlayan gübre ve ilaç gibi malzemelerin de alınamamasına yol açan zamlar, her seferinde daha az mahsul çıkmasına ve çiftçinin her ekinde azalarak biten bir hasat yaşamasına yol açıyor.

Tarım bitmeden el atılmalı

Çiftçilerin şimdiden yüzde 30’dan fazlası tarlaları boş bırakmaya başladı. Yardım uzatılması gerektiğini dile getiren çiftçiler ise herhangi bir müdahale edilerek bu fiyatlar düşürülmez ya da üretimlerini sattıkları satış fiyatları arttırılarak denge oluşturulmaz ise yavaş yavaş çok daha çiftçinin tarımı bırakacağını da aktardı. Tarlalarından vazgeçmek istemeyen çiftçiler ise artık fiyatlarda denge oluşturulması adına bir yardım istiyor. Eğer istenilen yardım düzenlemesi gerçekleştirilemez ise yurt içinde devam ettirilen tarım aktivitelerinin yavaş yavaş sonuna gelineceği tahmin ediliyor.

İLGİLİ MAKALE  Çiftçiye müjde! 118 milyon 14 bin liralık motorin desteği yolda

Çiftçiye destek ne zaman gelecek?

Devlet tarafından yapılan düzenlemeler hakkında net bir tarih henüz açıklanmadı ama çiftçiye ve yerli tarıma yapılacak destekler için yeni çalışmalar sürdürülüyor. Bu çalışmalar kapsamında ise fiyatlarda düzenlemeler olmayacak, çiftçiye destek ödemeleri gerçekleştirilecek. Yapılacak düzenlemeler ile çiftçinin ihtiyaç duyduğu gübre gibi malzemeleri temin edebilmesi adına verilecek olan geri ödemesiz destekler hakkında endişe verici tahmin ise bu ödemeler yapılana kadar çiftçilerin tarım ürünü alamayacak seviyeye gelmesi ya da yapılacak ödemelerin yapılacağı tarihe kadar fiyatlarda gerçekleşecek artışlar ile gübre alım fiyatlarının daha da üst seviyelere yükselmesi.

Gübre fiyatları ve mahsul fiyatları birbirini karşılamıyor

Gübre fiyatlarının artması ile birlikte ekinlerin satış fiyatları da yükselmeye başladı. Ancak artan gübre fiyatları karşısında mahsullerden elde edilen gelirler yetersiz kalıyor ve bu durumda çiftçi yeni hasat oluşturmak adına bir sonraki harcamayı birikiminden yapmak zorunda kalıyor. Herhangi bir düzenleme olmaması halinde birikimin bitirecek olan çiftçiler, şuana kadar tarımı bırakmak zorunda kalan çiftçiler gibi tarımı bırakacak ve bu da yerli üretimin sonunun gelmesi demek.