Çiftçilerin hakkı İspanya’da da verilmemeye başlandı. İspanya’da yüksek miktarda gelen zam ve edinilen düşük karlar dolayısıyla İspanya çiftçisi, başkent Madrid’e doğru yürüyüşe katıldı. Traktörünü ve atını alan pek çok insan soluğu bu yürüyüşte buldu. Düşük kar marjı nedeniyle hakkını aramaya sokağa dökülen çiftçiler büyük bir topluluk oluşturarak İspanya’nın başkenti Madrid’e doğru yürüyüşe koyuldu.

Çiftçiler hakkını aramak için sokağa döküldü

İspanya’da da durum Türkiye’den farksızdı. Çiftçilere değer verilmediği yönünde çıkan haberlerin sonrasında İspanya’da çiftçilik ile uğraşan vatandaş hakkını aramak için sokağa döküldü, hak savaşına girdi. Traktörleri ve atlarıyla sokağa dökülen çiftçi, 1500’e yakın otobüsle İspanya’dan başkent Madrid’e kadar geldi. 100 binden fazla hakkını aramaya sokağa dökülen çiftçilik işiyle uğraşan vatandaş, geçim sıkıntısı dolayısıyla ve gerekli çalışmanın karşılığını alamadığı yönündeki düşünceleri dolayısıyla meydanları doldurarak, “Artık yeter, daha fazla tahammül edemiyoruz.” sloganları eşliğinde haklarını aramaya koyuldu.

Bağlı oldukları sendikalara açılamalarda bulunan çiftçiler, enerji ve ham madde maliyetlerindeki artış dolayısıyla isyanda olduklarını dile getirirken, kulaklık sorunları, taşımacılık sektöründe yaşanan gerkinlikler ve iki ülke arasında yaşanan gerilim dolayısıyla büyük ölçüde etkilendiklerini ve artık dayanacak güçlerinin kalmadığı dile getirdi. Haklarını aramak ve artık bu duruma bir dur demek için sokağa dökülen çiftçilerden, Küçük Ölçekli Tarım ve Hayvancılık Birliği Genel Sekreteri Lorenzo Ramos, “İki yıldır fiyatlar artıyor ama biz giderlerimizin altında kazanç sağlıyoruz. Buna daha fazla tahammül gösteremeyiz.” şeklinde bir açıklamada bulundu. Aynı zamanda yaşanılan salgın ve iki ülke arasındaki gerginlik dolayısıyla çiftçilik ve tarımın büyük bir problem olduğunu dile getiren Ramos, “Gübre fiyatları iki katına çıktı. Bir yıl önce 0,45 sent olan tarımsal mazot fiyatları şimdi 1,4 avroya çıktı.” şeklinde cümlelerine devam etti.

Fiyat artışlarına dayanacak güçleri kalmadı

İspanya’da artan enerji fiyatının artışı ve gıda fiyatlarında olan yüzde yüz artış dolayısıyla haklarını aramak için hükümet karşıtı tutumlarda bulunan çiftçi, haklarını aramak için sokağa döküldü. Aynı zamanda bu kalkınma haricinde İspanya’da Taşımacılık Sektörünü Savunma Platformu’na bağlı kamyon ve tır şoförleri de 14 marttan bu yana, grevde oldukları da bilinmekteydi.

İLGİLİ MAKALE  2000'den önce emekli olanlara müjde. Rekor zam geliyor

Video : La MULTITUDINARIA MANIFESTACIÓN de agricultores y ganaderos en Madrid | EL PAÍS