2022 yılına girdiğimiz andan itibaren tarımsal ürünlere gelen zamların sonucunda pek çok çiftçi tarlasını süremeyecek duruma gelmişti. Yaşanılan bu olayların sonucunda birçok çiftçi üretimde zorlanırken, birçok çiftçi tarım sektörünü bıraktığını açıklamıştı. Artan maliyetler sonucunda fındık üreticileri de ayağa kalktı. 2022 yılı itibarıyla gübre fiyatlarına gelen zamlar dolayısıyla, gübre alamadıklarını açıklayan fındık üreticileri bu yılın fındıkta verimin olmadığını dile getiriyor. Fındıkta verimin olmadığı 2022 yılında, fındık satış fiyatının artması talebinde bulunan fındık üreticileri fındığın alış fiyatının şu fiyattan olmasını teklif etti…

Fındık üreticileri zor durumda

2022 yılı itibarıyla gübre fiyatlarına gelen mutlak zam dolayısıyla pek çok fındık üretici gübre alamadı. Konuyla alakalı Ordu Altınordu Ziraat Odası Başkanı Atakan Akça, fındık üreticinin gübre alamadığından kaynaklı olarak fındık üretiminin bu durumdan bir hayli fazla etkileneceğini açıklarken, fındık fiyatının en az 3,5 dolar yani 55,5 TL üzerinden satılması gerektiğine vurgu yaptı. Gübre fiyatında olan zam dolayısıyla tarlasına gübre veremeyen fındık üretici, 2022 sezonunu oldukça verimsiz geçireceğini söylerken, Ordu Altınordu Ziraat Odası Başkanı Atakan Akça fındık üreticilerinin yanında olurken fındık alış fiyatının dolar üzerinden hesaplama yapılması gerektiğini söyledi. Türkiye genelinde yaşanan enflasyon ve ekonomik kriz göz önünde bulundurularak fındık fiyatının açıklanması noktasında talep bulunan Atakan Akça, bilhassa Ordu ve Giresun’un yüksek kesimlerinde yaşayan fındık üreticilerine çok daha fazla destekte bulunulması gerektiğine dikkat çekti.

Fındık üreticisinin yüzde 75 – 80’i gübre alamadı

Yeni yıla girdiğimiz andan itibaren tarımsal alanların tamamına gelen zamlar dolayısıyla tarlasına yeteri kadar gübre ve ilaç veremeyen fındık üreticisi, bu yılın oldukça zor geçeceğini dile getirirken konuyla alakalı konuşan Ordu Altınordu Ziraat Odası Başkanı Atakan Akça, şu sözleri söyledi. “Üreticinin yüzde 75-80’i gübre alamadı ya da atamadı. Bu fındıkta ya da diğer ürünlerde ürün ve verim kaybının açık bir şekilde yaşanacağını gösteriyor”

Fındıkta bu yıl verim olmayacak

Tarlasına gübre veremeyen fındık üreticisi, fındık üretiminde yeterli verimin olmayacağını dile getirirken, Ziraat Odası Başkanı bazı kurum ve kuruluşların fındık rekoltesi hakında açıklama yaptığını fakat bu açıklamaların herhangi bir karşılığı olmadığını dile getirirken şu sözleri kullandı. “Fındığın başında birçok sorun var. Bir don geçirdi, ardından bir rüzgar geçirdi. Kuraklık sıkıntısı da yaşanabilir. Bütün bunların yanında gübre ve ilaç sıkıntısı da yaşandığı için muhakkak bunların rekoltede bir etkisi görülecektir. Mutlaka bir azalma olacaktır” Türkiye’de bulunan tüm ürünlerin dolar üzerinden hesaplandığını dile getiren Akça, fındık satışının da dolar üzerinden hesaplanması talebinde bulunurken “Biz fındığın fiyatının dolar ya da bu tür değer üzerinden belirlenmesi gerektiğini belirtiyoruz. Bunu yıllardır savunuyoruz. Bana göre fındık fiyatı 3,5-4 dolar arasında olmalı. Bunun altında bir fiyat olursa üretici küser ve üretim yapmaktan vazgeçer. Küsen üreticiyi de bir daha bahçeye geri getirmek o kadar kolay olmaz. 3,5-4 dolar arasındaki bir fiyat üreticiyi memnun eder.” şeklinde konuştu.