Açılışı ile büyük ses getiren ve Çanakkale zaferi yıldönümü olan 18 Mart itibari ile hizmete sunulan Çanakkale Köprüsü ilk haftasında geçen araçlardan geçiş ücreti almadan hizmet verdi. Fakat 25 Mart gecesi 23.59 bu ücretsiz geçiş hakkı için son dakikaydı. Yani 26 Mart 00.00 itibari ile geçen araçlar geçiş ücreti ödemeye başladılar. Çanakkale-Malkara otoyolunun bir parçası olarak hizmete açılan köprünün geçiş ücretleri ise merak edilen konular arasında.
Çanakkale Köprüsü geçiş ücreti
Çanakkale Köprüsü üzerinden geçen araçlar 26 Mart 00.00 itibari ile geçişleri için belirlenen ücretleri ödeyerek geçiş yapmaya başladılar. Bu da iki olayın yaşanmasına yol açtı. İlki bu otoyolu kullanmak isteyen insanların köprü ücretlerine olan merakı ve diğeri ise köprü ücretlerini ödememek adına araçlı vapurlar ile geçiş sağlanmasıydı. İkincil olayların yaşanmaya başlanması ile meraklar giderek arttı.
Çanakkale Köprüsü’nü kullanarak geçiş yapmak isteyen araçlar için geçiş ücretleri ise araç tipine göre değişiklik göstermekte. Küçük araçlar yani şahsi otomobil ve ticari taksi tipi araçlar Çanakkale Köprüsü geçişi için 200 TL geçiş ücreti ödeyecek. Minibüs tipinden araçlar için ise bu ücret 50 TL fark göstererek 250 TL şeklinde belirlendi. Kamyon tipinden araçlar geçiş için 450 TL, tırlar ise bu köprüyü kullanırken 950 TL ödeyecekler. Çanakkale Köprüsü geçiş ücreti en ucuz olan araçlar ise motosikletler. Motosiklet tipinden araçlar için geçiş ücreti ise 50 TL.
Çanakkale Köprüsü ve otoyolu kullanmak ne kadar?
Hem Çanakkale-Malkara otoyolunu hem de Çanakkale Köprüsünü kullanan bir araç için toplam ücretler de bu şekilde değişmiş oldu. Birinci sınıf araç sayılan otomobiller hem köprü hem otoyolu kullanmaları halinde 272,50 TL ücret ödeyecekler. İkinci sınıf araç sayılan minibüs tipi araçlar için ise bu ücret 366 TL oldu. Üçüncü sınıf kategorisine giren yolcu otobüsleri ise geçiş ücreti olarak 588 TL ödeyecekler. Dördüncü sınıf araç sayılan kamyonlar hem köprü hem otoyolu kullanmaları halinde 683 TL, 5. sınıf araç sayılan tır tipinden araçlar 1181 TL ve altıncı sınıf araç sayılan motosikletler ise geçiş ücreti olarak 68 TL ödeyecekler.
Çanakkale Köprüsü uzunluğu
Dünyanın en uzun orta açıklığa sahip asma köprüsü olarak bilinen 1915 Çanakkale Köprüsüne bu unvanı kazandıran orta açıklık ise 2023 metre. Köprünün toplam uzunluğu olarak ölçülen değer 4608 metre olarak kayıtlara geçti. Köprü aynı zamanda Fransa’nın sembolü olan 300 metre yüksekliğe sahip Eiffel Kulesini geride bırakarak 318 metre yüksekliği ile dikkat çekti.
Çanakkale Köprüsü nereye ulaşım sağlıyor?
1915 Çanakkale Köprüsü, Tekirdağ ilinin Malkara ilçesi ve Çanakkale ilinin Lapseki ilçesi arasında bulunan 88 kilometre uzunluğundaki Çanakkale-Tekirdağ otoyolunun bir parçası. Otoyolun tamamı 88 km iken yapılan Çanakkale Köprüsü de 5 km kadar bir uzunluğu ile otoyolun büyük bir parçası olarak görülüyor. Öncesinde Marmara Denizi içerisinden feribot ile geçmek ya da İstanbul üzerinden ulaşım sağlamak gibi olanaklar giderek zorlaşırken yapılan Çanakkale Köprüsü ile hem İstanbul köprülerinde hem de deniz ulaşımlarında büyük rahatlık yaşanması bekleniyor. Ayrıca belirtilen bilgiler arasında 5 km’lik Çanakkale köprüsü üzerinden geçmek yalnızca 6 dakika sürüyor. Köprüyü kullanacak olanların rahatlıkla ulaşım sağlayabileceği ve bu sayede çevre yollardaki trafiklerin de azaltılmış olacağı da söyleniyor.
Maşallah 2 milyar etseydiniz ya az olmuş rakamlar.millet olarak doğmamış çocuklar bile borçlu.ben Anadolu’daki.insan olarak mdcburmuyum oraya para ödemeye.oduyorsak bu millet niye para ödüyor