Türkiye uzun yıllardır tarım ülkesi olması ile ün kazanmış bir ülke. Ülkemizde yetiştirilen yüksek kalite ürünlerin uluslararası pazarda satışının da yoğun olması ile yüksek miktarlarda tarım ürünlerinin üretilmeye devam etmesi durumu ise ne yazık ki 2022 yılı içerisinde sekteye uğramış durumda. Global enflasyon ve enerji kaynaklarına gelen zamlar sonrasında tarımda üretim maliyetlerinin artması tarım ürünlerinin üretim miktarlarına da zarar veriyor. Tarımda zamların en çok etkilediği alan ise gübre ve ilaç gibi tarım destekleyici ürünler.

Buğday ve arpa fiyatlarında artışın sebebi gübre zammı mı?

2022 yılı içerisinde birçok tarım ürününün hem üretim maliyetleri hem de bu üretim maliyetlerine bağlı olarak satış fiyatlarına zam geldi. Gelen zamların işlenmesi ile birlikte çiftçilerin en çok zorlandığı durum ise gübre ve ilaç gibi tarım destekleyici ürünlerin çok daha yüksek seviyelerden işlem görmesi oldu. Tarımda mazot, sulama, gübreleme gibi aşamalarda çok daha yüksek ücretler ödemek zorunda kalan çiftçilerin yetiştirdiği buğday ve arpa gibi tarım ürünleri de bu gibi aşamalarda maliyetlerin artmasına bağlı olarak zamlandı.

Gelen zamların yoğun olarak işlendiği 2022 yılı içerisinde bir ton gübre satış fiyatı bir ton buğday satış fiyatının üzerinde fiyatlardan işlem görüyor. Bu durum da üretimde harcanan masrafların daha da artmasına ve çiftçilerin zararını karşılayabilmek adına tarım ürünlerinin satışında daha yüksek fiyatlar tercih etmesine yol açıyor.

Tarımda maliyet karşılanamıyor

Tarım ürünlerinin satış fiyatları ve üretim aşamalarında ortaya çıkan masraflar göz önüne alındığında ise çoğu çiftçi tarafından satışa sunulan tarım ürünlerinin aslında zararına satışlar olarak karşımıza çıktığını görmekteyiz. Enerji kaynaklarına 2022 yılı içerisinde işlenen zamlar sonrasında hem sulama hem de ekim ve hasat zamanlarında mazot kullanılması ile ortaya çıkan masraflara gübre ve ilaç fiyatlarına gelen zamlar da eklendiğinde, çiftçiler tarladan aldıkları ürünleri zararına satıyor. Tarımda yapılan düzenleme çalışmaları ile ülkemizde tarım desteklenmeye çalışılıyor ancak çiftçilere göre bu zararın kapatılmasının tek yolu üretimde maliyetin düşürülmesi. bunun iççin de ziraatta kullanılan enerji kaynaklarına ve gübre, ilaç gibi tarım destekleyici ürünlere indirim yapılması gerekiyor.

İLGİLİ MAKALE  Gübre fiyatları hasadı etkilemeye başladı! Tarım sektöründe güncel gübre fiyatları

Güncel gübre fiyatları ne kadar oldu?

Gübre fiyatları 2022 yılında hem ithal edilen hem de üretilen gübrelerde artış ile karşımıza çıkıyor. Yaşanan artışların sebepleri arasında global enflasyon ve döviz kurlarında yaşanan artışlar ön plana çıkıyor. Üretilen gübrelerde kullanılan enerji kaynaklarına global enflasyon nedeni ile zam geliyor ve  bu urum üretim maliyetini arttırıyor. Aynı zamanda döviz kurlarında yaşanan yukarı yönlü hareketler ile ithal gübre fiyatları da artıyor ve sonuç olarak gübre fiyatları geçtiğimiz yıl oran ile çok daha yüksek fiyatlardan işlem görüyor. bu durum ise tarım sektörünün etkilenmesine yol açıyor. Ülkemizde tarım için kullanılan gübre çeşitleri için belirlenen güncel satış fiyatları ise şu şekilde karşımıza çıkıyor:

  • DAP gübre 1 ton: 15 bin 500 Türk Lirası
  • Can gübre 1 ton: 6 bin 850 Türk Lirası
  • Üre gübresi 1 ton: 13 bin Türk Lirası
  • 20.20.0 gübre 1 ton: 11 bin 2200 Türk Lirası
  • 15.15.15 gübre 1 ton: 10 bin 700 Türk Lirası
  • Amonyum sülfat 1 ton: 7 bin Türk Lirası