Gübre fiyatları yine büyük bir zamla karşı karşıya. Çiftçi ne yapacağını bilemez haldeyken, yardım isteği halen devam ediyor. Küresel tedarik sorunu ve enflasyon artışı ile birlikte, yapılan zamlar artık şaşırtmazken, zor duruma sokmaya son sürat devam ediyor. Çiftçiler de fiyatı artışa geçen ürünler dolayısıyla zor durumda. Üretim için gerekli sermayeyi sağlayamayan çiftçinin üretimi azaltıyor hatta durma noktasına geliyor. Ülke ekonomisi için en önemli gerekliliklerden biri olan üretim bu nedenle yavaşlamaya devam ediyor. Gübre fiyatları yeniden zamlandı. Gübre, verimli ve sağlıklı bir tarım için en önemli gerekliliklerden biridir. Gübreleme bu kadar gerekliyken, zamlar dolayısıyla yapılmayan gübreleme işlemi oldukça sıkıntılı bir durumda seyrediyor. Gübre fiyatlarına büyük bir zam geldi ve çiftçi gübreyi nasıl alacağının derdine düştü. İşte 2022 yılı Aralık ayı güncel gübre fiyatları.

Tarımda gübre kullanımı, toprağın verimliliğini artırmak ve bitkilerin sağlıklı bir şekilde büyümesini desteklemek için yapılan bir uygulamadır. Gübreler, toprağa eklenen bitki besin maddelerini içeren kimyasal maddelerdir ve bu maddeler toprağın verimliliğini arttırarak bitkilerin daha sağlıklı bir şekilde büyümesini destekler. Tarımda gübre kullanımı, toprağın verimliliğini artırmak ve bitkilerin sağlıklı bir şekilde büyümesini desteklemek için yapılan önemli bir uygulamadır.

Gübre nedir?

Gübre, bitkilerin yeterli miktarda beslenebilmesi için gerekli olan en önemli maddedir. Bitkinin ve toprağın ihtiyacı olan mineraller gübre tarafından sağlanmaktadır. Gübreleme işlemi, toprağın ve dolayısıyla tarımın verimi bakımından oldukça önemli bir işlemdir.

Gübre fiyatlarında son durum ne?

Çiftçilerin korkulu rüyası olan gübre fiyatlarındaki zam, her geçen gün daha da artış gösteriyor. Çiftçiler herhangi bir indirim olup olmayacağını merak ediyor ve bunu merak ettikleri sırada sürekli olarak zam geliyor. Döviz kuru bu kadar artmışken gübre fiyatlarının da artması söz konusu. Verimsiz bir toprağa sebep olan gübresiz tarım, verimsiz bir hasat olmasına da neden oluyor. Zamlar dolayısı ile verimsiz tarım ve dolayısıyla verimsiz hasat da artışta. Gübresiz tarım verimsiz olduğu için yapılan hasat da bu oranda verimsiz bir hal alıyor. 20.20.0 gübrenin fiyatı 11.000 TL, DAP gübrenin fiyatı ise 18.000 TL oldu. Çiftçi bu zamların ardından verimli ve getirisi en azından geçinmeye uygun bir gelir bekliyor. İşte Aralık ayı güncel gübre fiyatları.

İLGİLİ MAKALE  Güncel 'gübre fiyatları' ile tarlalar verimsiz kalıyor. Çiftçi tarlaya gübre atamıyor

2022 aralık ayı güncel gübre fiyatları

  • DAP gübresi 1 ton: 18 bin Türk lirası
  • Üre gübresi 1 ton: 13 bin Türk lirası
  • Can gübre 1 ton: 7 bin Türk lirası
  • 15.15.15 gübre 1 ton: 11 bin Türk lirası
  • 15.15.15 (Zn) gübre 1 ton: 13 bin 10 Türk lirası
  • 20.20.0 gübre 1 ton: 11 bin 500 Türk lirası
  • 20.20.0 (Zn) gübre 1 ton: 13 bin 10 Türk lirası
  • Amonyum sülfat 1 ton: 9 bin 40 Türk Lirası

Gübre fiyatlarına indirim gelip gelmeyeceğine dair henüz açıklanan bir durum yok. Bu durumun en önemli sebebi ise, enerji kaynaklarının da diğer her şey gibi dur durak bilmeden zamlanması. Zamların her geçen gün artış göstermesi büyük sıkıntı yaratan bir durum. Gübre fiyatlarının düşmesi enflasyonun ve döviz kurunun düşmesine bağlı. Döviz kurunun ve enflasyonun düşmesi ise mevcut durumda mümkün görünmüyor. İthal gübre fiyatları döviz kuruna doğrudan doğruya bağlı olduğu için kurdaki artışla birlikte gübre de zamlanıyor.

Tarım ve Orman Bakanlığı’nın gübreleme önerileri

Gübrelemenin Amacı

Toprakta eksikliği tespit edilen bitki besin maddelerini toprağa ilave etmek suretiyle, mümkün olduğu kadar yüksek bir bitkisel üretim ve kaliteli ürün elde etmektir. Yüksek verim ve kalite için bitki besin elementinin tam olarak saptanması gereklidir.

Önce Toprak Analizi: Üretimi yapılacak bitkiye verilecek gübre miktarını bilmek için öncelikle yetiştirileceği toprağın analizlerinin yapılması gereklidir.

Usulüne Uygun Toprak Örneği Alma: Toprak analizlerinin doğru ve güvenilir olması için üretim yapılacak tarla veya bahçeden toprak örnekleri usulüne uygun olarak alınmalıdır.

Verilmesi Gereken Gübre Miktarı: Alınan toprak örnekleri herhangi bir toprak analiz laboratuvarında analiz ettirildikten sonra, tarlanın bulunduğu bölge ve ekilecek bitkiye göre ilgili “Gübre Tavsiye Çizelgesinden yararlanılarak uygulanacak gübre miktarları belirlenir.