Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş, ses getiren açıklamalarına devam ediyor. Döviz büfesinin nasıl açıldığına ve döviz büfesi açılması noktasında nelere dikkat edilmesi gerektiğini anlatan Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş tüm detaylarıyla Bir Bilene Sorduk için açıkladı. İşte Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş’ten tüm detaylar…
İzleyin: Döviz büfesi açmak kolay mı? İslam Memiş anlattı
Döviz büfesi nedir?
Döviz büfesi son dönemlerde revaçta olan konular arasında yer alırken döviz büfesinin ne olduğunu Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş şu şekilde açıkladı. “Siz bunu halk ve toplum olarak döviz bürosu olarak biliyorsunuz ama yetkili müesseselere bağlı olarak yani resmin kanatta döviz büfesi olarak geçiyor. Türkiye geneline baktığımız zaman da 830 tane döviz büfesi var ve sınırlı bir sayıda 1996 tarihinden itibaren sınırlandırılmış olan bir yetkili müesseseden bahsediyoruz. Döviz büfesi sahibi olmak çok da bilindiği kadar kolay bir durum değil. Toplumda hemen gidelim bir döviz büfesi açalım kolay para kazanırız diye bir algı var bu çok kolay bir şey değil.” Döviz büfesi esasında döviz bürosu olarak bilinen ve geçmişten günümüze döviz bürosu olarak gelen bir durum olurken döviz büfesinin açılması da son derece zor ve meşakkatli olan durumlardan bir tanesidir. ” Öncelikle şunu bilmeniz gerekiyor 830 tane döviz büfesi sınırlandırılmış ve bundan sonraki süreçlerde biraz zor yeniden yetki belgesinin verilmesi. Bugüne kadar baktığım süreçte özellikle Türkiye genelinde satış yapanlar ya da yeni döviz büfesi açanları gördüğünüz de onların yetki belgesinin devir belgesi olduğunu bilmeniz gerekiyor. Yani sıfırdan Hazine ve Maliye Bakanlığı’ndan müracaat edip de yeni açılan döviz büfeleri değil yani döviz büfesi sahibi bu yetki belgesini aynı taksi plakası gibi devredebiliyor başkası da bunu farklı bir semtte açabiliyor. Genelde İstanbul’da Metropol şehirlerde döviz büfeleri çok daha yoğun faaliyet içerisinde olduğunu da gözlemliyoruz. Ancak yine yetkili müessesenin izni olmadan o yetki belgesi olmadan bu faaliyeti gösteren nerede ciddi ağır cezalar geldiğini belirtmek isterim.”
Döviz büfesinde hangi işlemler yapılır?
Döviz büfesinde tüm alım satım işlemlerinin yapıldığına dair açıklamalarda bulunan Memiş, “Genelde Hazine ve Maliye Bakanı’na bağlı olan yetkili müesseselere bağlı bir sistemle çalışır aynı bir banka statüsü özelliğini taşır. Yükümlülükleri ve sorumlulukları da bir o kadar fazladır. Döviz büfesi genelde bugünlerde biraz daha rağbet görmeyen bugünlerde biraz daha işleri azalan bir sektör halini almaya devam ediyor neden? Çünkü Türkiye’de döviz büfesi işi yapan insanların hazineye vermiş olduğu devlete vermiş olduğu harçlar ve yıllık vergilere baktığımız zaman aslında bir cazibesi olmadığını görüyoruz 20 yıllık hareketlere baktığımız zaman aslında mevcut hükümetin döviz büfeleri neden çok da hoşlanmadığını gözlemliyoruz çünkü bütün yetki bütün yapılandırmalar bütün ekstra faaliyetler bankacılık sektörüne kaçtığı için bu taraf biraz daha desteklenmiş oldu. Halbuki döviz büfeleri de yine Hazine ve Maliye Bakanlığına bölümünde onların kontrol ve hizmet bölümünde faaliyet gösteren işlem yapan işyerleridir ama pozitif ayrımcılık yaparak genelde bankaların önü açılıyor ve genelde insanları bankadan döviz takas yapmak gibi bir sürece itiyor.” şeklinde konuştu.
Döviz büfesi açmak için ne yapılması gerekir?
Döviz büfesi açımında belli başlı belgelerin olması gerekmektedir. Döviz büfesi açımında şu noktalara dikkat edilmesi gerektiğine dair İslam Memiş uyardı, “Döviz işlemi yapmak için döviz bürosunun faaliyetlerini gösterebilmek için bu izne tabi olmak lazım. Yetki belgesinin alınması gerekiyor. Yine yakın bir zamanda döviz büfeleri kendi aralarında iki gruba ayrıldı A grubu döviz büfesi B grubu döviz büfesi. Bu gruplaşma da döviz büfelerinde özellikle yeniden şekillendirmeye ve yapılandırmayı gündeme getirdi. Biliyorsunuz döviz büfeleri genelde farklı ülke para birimlerini yine Türk Lirası ile takas yapmak veya Türk lirasının farklı ülke para birimleri ile takas yapmakla görevli ve yükümlüdür bunlar için de ekstra bir faaliyete izin verilmez. Genelde çalışma alanları bellidir bu çalışma alanlarının dışına çıkamaz ve farklı bir şekilde faaliyet gösteremez. ” Döviz büfesi açmak ve döviz büfesini sürdürmek son derece zor bir süreç olurken sürece dair detayları İslam Memiş, “Her ne kadar döviz büfeleri ticari faaliyetlerini Şu anda Türkiye genelinde sürdürse de genelde yurt dışından döviz büfesi sahibi olan ve İstanbul Havalimanı’nda veya havalimanında 40’tan fazla şubesi olan döviz büfelerinin kur makasları veya makas aralıkları da Türkiye tarafından bilinmekte. Belki bilmiyorum dikkat etmişsinizdir İstanbul Havalimanı’na gittiğiniz zaman aynı döviz büfesi ve 40 şubesi olan bir de döviz büfesinin makas aralığına baktığınız zaman aslında normal mahalle arasında veya cadde üzerinde olan döviz büfeleri ile arasındaki farkları bir noktada görmüş oluyorsunuz yani sorgulanması gereken şu kendi halkının kendi esnaflarının bu kadar dar makas aralığında bir geçim mücadelesi verirken bir ticari mücadele verirken yabancı şirketlerin Türkiye’de bu kadar yüksek makas aralıklarında özellikle yaz dönemlerinde bu kadar çok bu kadar çok rant sağlamaları çok da aklıselim bir hareket olmadığını düşünüyorum çok büyük bir rağbet olabilir bu tarafta çok ciddi bir destek olabilir ama gerçek olan şu Kapalıçarşı piyasasına geldiğiniz zaman veya cadde esnaflarına gittiğiniz zaman o havalimanlarında görmüş olduğunuz makas aralıklarını döviz büfelerinde göremiyorsunuz. ” şeklinde açıkladı.