Uzun zamandır planladığınız yolculuğa çıkmayı düşünüyorsunuz. Sevdiğiniz kitapları, giyeceğiniz kıyafetleri, aksesuarlarınızı, ayakkabılarınız hazırladınız ama yolculuk planlarınızı anında durdurabilecek bir sorunla kaşı karşıyasınız. Pasaportunuzun süresi dolmuş.

Pasaport süresi konusunda en yerinde karar bir kez ücret ödeyip on yıllık pasaport almaktır. Çünkü diğer türlü hem daha çok para ödersiniz hem de son dakikada sürprizle karşılaşabilirsiniz. Planlarınızın aksamamsı için en iyi yol pasaportunuzun vaktini müdait ve sakın bir zamanınızda yapmanız olacaktır.

Süresi dolan pasaportunuzla yurt dışına çıkmanız mümkün değildir. Yenileme işlemi için bir dizi evrak ve devlet dairesi süreci sizi bekliyor olacak. Öncelikle gerekli evrakın hazır olup olmadığını kontrol etmeniz gerekir.

E-devlet şifrenizle gerekli evrakların sitesine gidebilir, arama motoruna resmi sitenin adını yazıp buradan gerekli evrak listesini alabilirsiniz. Bu listenin yanında iki adet biometrik fotoğrafınızı ve eski pasaportunuzu da temin etmeyi unutmayın.

Pasaport yenileme ücretleri her yıl maliye bakanlığı tarafından belirlenen rakamlara göre yatırılır. Bu rakamları da en doğru şekilde resmi siteden öğrenebilirsiniz. Pasaport harcını sitede belirtilen banka hesabına yatırdığınız takdirde işleminizin en önemli kısmını halletmiş olursunuz.

Unutmayın eski pasaportla seyahate çıkmaya çalışırsanız daha havaalanında işlemler ilerlemeden sizi geri gönderirler ve tüm planlarınız yarıda kesilir. Bu nedenle siteye girip gerekli evrak listesini sakin ve seri bir şekilde hazır etmelisiniz. Bu evrkı toplamak bir gününü alacaktır.

Bunun yanında kimliğinizin yeni, fotoğrafınızın bimetrik kurallara uygun olduğundan emin olmalısınız. Evrakı tamamladıktan sonra resmi siteden online randevu almanız gerekmektedir. Burada başvuru adımları tek tek sizi yönlendirir.

Bütün bu işlemleri yürüteceğiniz sitenin adı nüfüs ve vatandaşlık işleri açılımına sahip olan Pasaport İşlemleri (nvi.gov.tr) sitesidir. Eskiden pasaport yenileme için ekstra bir işlem yapılırken yeni sistemde bu işlem yeniden pasaporta başvururmuş gibi ilerlemektedir.

2022 yılında zamlı tarifeyle pasaport ücretleri şu miktarlara ulaşmıştır:

Zam oranı belirlendikten sonra, 1 Ocak itibariyle kullanılacak pasaport ücretleri de belli oldu.

  • 6 Aya kadar pasaport ücreti 309,40 TL
  • 1 Yıla kadar pasaport ücreti 452,30 TL
  • 2 Yıla kadar pasaport ücreti 738,40 TL
  • 3 Yıla kadar pasaport ücreti 1.049,00 TL
  • 4-10 Yıla kadar pasaport ücreti 1.478,30 TL
İLGİLİ MAKALE  Yabancı personel çalıştırmak isteyen şirketler ne yapmalı? Çalışma ve ikamet izni şartları

Pasaport defter bedeli 225 TL’dir.

Yeniden değerleme dediğimiz bu ücretler maliye bakanlığının kontrol ve yetkisinde belirlenmektedir.

Yurt dışına çıkışlarda problem yaşamak istemiyorsanız bu işlemleri eksiksiz bir şekilde yerine getirmeniz gerekmektedir.