Polis olmak için ilk adımda en az lise mezunu olunması ardından polisliğe yönelik mesleki eğitim kurumlarının sınavlarına girilmesi gerekir. Çok aşamalı bir sınav sürecini ve fiziki yeterliliği sağlayan kişiler polis olabilirler. Polis olma şartlarını, sınavları ve puan kriterlerini makalenin devamından öğrenebilirsiniz.
Polis Olma Şartları Neler?
Polis olmak isteyenlerin sağlaması gereken şartlar:
Bu şartları sağlayan ve reşit olan kişiler polis olmaya hak kazanırlar.
Polis Olmak İçin KPSS’de Hangi Bölüm Çözülür?
Polis olmak isteyen lisans, ön lisans veya lise mezunları KPSS sınavına girerek baraj puanını aşmalıdırlar. KPSS sınavı P3 bölümü puanı en az 60 olan kişiler, sınav sonrasında açılacak olacak mesleki eğitim birimlerinin sınav ve mülakatlarına girebilirler. Baraj puanını P3 türünde aşamayanlar POEM ve diğer mesleki eğitim kurumlarının polis alımına dair sınavlarına başvuru yapamazlar.
Polis Olmak İçin Girilecek Sınavlar Neler?
Polis olmak için ilk olarak liseden mezun olunması gerekir. Ardından KPSS sınavına girilir. KPSS sınavı sonrasından POEM, PAEM veya PMYO tarafından açılan ve polis alımına yönelik olan yazılı sınava girilir. Yazılı sınava ek olarak fiziki yeterlilik sınavı ve kişinin özgüveninin, iletişim yeteneğinin, genel kültürünün ölçüldüğü sözlü mülakat yapılır. Tüm bu aşamalarda başarılı olan kişiler polis olabilirler. Tüm sınavlar ele alındığında KPSS sınavının %25’i, fiziki yeterlilik sınavının %25’i, mülakatın %50’si alınarak ortalama puan hesaplanır.
Polis Olmak İçin Boy Kilo Kaç Olmalı?
Polis olmak için vücut kitle endeksi, 18 ila 27 arasında olmalıdır. Fiziki yeterlilik ölçülürken vücut kitle endeksi açısından şartların sağlanması gerekir. Beden ağırlığının boy uzunluğunun karesine bölünmesi ile vücut kitle endeksi hesaplanmaktadır. Erkeklerin en 1.67 cm boya sahip olmaları gerekirken, kadınlar ise 1.62 cm’den uzun olmalıdırlar. Tüm adaylar sağlıklı bir bünyeye sahip olmalıdırlar.
Lise Mezunu Nasıl Polis Olur?
Lise mezunları polis olmak için lise diplomalarını aldıktan sonra ilk KPSS sınavına girmelidirler. KPSS P3’ten 60 puan alanlar ise o yıl açılacak olan POEM, PAEM veya PMYO sınavlarına başvurmalıdırlar. POEM, Polis Mesleki Eğitim Merkezi, PAEM, Polis Amirleri Eğitim Merkezi, PMYO, Polis Meslek Yüksek Okulu olarak bilinirler. Bu eğitim merkezlerinin yazılı, sözlü ve fiziki yeterlilik sınavlarında başarılı olanlar polis olmaya hak kazanırlar. Lisans ve ön lisans mezunları da aynı adımlar ile polis olmaya hak kazanırlar.
Polis Olmak İçin Fiziki Yeterlilik Sınavı
Polis olmak isteyenlerin girmek zorunda olduğu fiziki yeterlilik sınavında, adaylar parkuru istenilen sürede tamamlamadırlar. 7 farklı istasyondan oluşan parkur, erkek adaylar tarafından 48 saniyede, kadın adaylarca 51 saniye tamamlanmalıdır. Zaman ve puan cetveline göre değerlendirilen parkurda, taklam atma noktaları ve koşu noktaları bulunmaktadır. Dubalar ile sınırlandırılan alanlardaki davranışlara göre performans değerlendirilir.
Polis Olmak İsteyenler Sınavda Nasıl Giyinmeli?
Polis olmak isteyenlerin giyimlerine en çok dikkat etmeleri gereken yer sözlü sınav aşamasıdır. Fiziki ve yazılı sınavı geçen, sözlü sınava kalan erkekler, dar olmayan takım elbise ile sınava katılım sağlarlar. Adayların beyaz gömleği tercih etmesi önerilir. Kadın adaylar aynı şekilde temiz ve dar olmayan beyaz gömlek ile kumaş pantolon veya etek giyinmeyi tercih ederler. Erkek ve kadın adayların saçlarının dağınık olmaması ve erkeklerin sözlü mülakata sakalsız katılmaları gerekir.
Dövme Varsa Polis Olunur mu?
Polis olmak isteyenler fiziki açıdan incelenirken, ön sağlık kontrolü kapsamında vücutta yer alan dövmelere, kesiklere veya izlere detaylıca bakılır. Dövme belirli şartlara uygunluk sağlamıyorsa polis olmaya engel teşkil edebilir. Tam bir karar ancak sağlık kontrolü ardından alınana bilgilere göre verilir. Beş metreden bakıldığında eşgal belirleyici olarak göze çarpan dövmeler ve izler, polis olmak isteyenler için negatif şartları ortaya çıkarırlar.