Dilimizde pek çok kelime hem konuşma aşamasında hem de yazım aşamasında pek çok yanlış yapılır. Bu yanlışlıkları düzeltmek için Türk Dil Kurumu sürekli olarak kelimelerin doğru yazılış şekillerini ve yanlış yazım şekillerini açıklar. İnternet üzerinden Türk Dil Kurumu sitesi yardımı ile pek çok kelimenin nasıl yazıldığını öğrenebilir ve yanlışlarınızı düzeltebilirsiniz.
Hem konuşma hem de yazma sırasında yanlış yazılan kelimeler arasında bulunan ve en sık kullanılan sözcüklerden bir tanesi hoş geldin sözcüğüdür. Bu kelime genelde insanlar tarafından hoşgeldin şeklinde bitişik olarak kullanılıyor olsa da kelimenin doğru yazılışı Türk Dil Kurumu Tarafından hoş geldin şeklinde ayrı olarak yayınlandı.
Hoş Geldin Kelimesi Genelde Nasıl Kullanılıyor?
Hoş geldin kelimesi yazışma dilinde günümüzde pek çok insan tarafından yanlış bir şekilde kullanılıyor. Pek çok insan tarafından hoşgeldin olarak kullanılan kelimenin doğru yazılışı ve kullanımı Türk Dil Kurumu tarafından yayınlandı.
Bu kelimenin doğru yazılışı ve kullanımı hoş geldin şeklinde ayrı yazılır. Kelime yazı içerisinde kullanıldığında mutlaka ayrı bir şekilde yazılmalıdır. Hoşgeldin kelimesi bu şekilde şeklinde bitişik yazıldığında yazım yanlışı olarak ifade edilir.
Hoş Geldin Kelimesinin Anlamı Nedir?
Doğru yazılışı hoş geldin şeklinde ayrı olan kelimenin sözcük anlamı gelen kişiye iletilen selamlama sözü olarak ifade edilir.
Türk Dil Kurumu Nedir?
Türk Dil Kurumu, Türkçeyi geliştirmek için çalışmak amacı ile ve Türk dilini incelemek amacı ile Mustafa Kemal Paşa tarafından 12 Temmuz 1932 yılında kurulan bir kurumdur. Bu kurum ile Türk dili üzerinde çalışmalar yapılır ve en doğru sonuçlar insanlara bildirilir.
Hoş Geldin Kelimesi Cümle İçinde Nasıl Kullanılır?
Gelen kişiye iletilen bir selamlama sözcüğü olarak ifade edilmekte olan hoş geldin kelimesi günümüzde pek çok insan tarafından yanlış kullanılıyor. Günümüzde çok az bir insanın hoş geldin şeklinde doğru olarak kullandığı ve yazdığı kelime çoğu insan tarafından cümle içerisinde ve özellikle yazışma dilinde hoşgeldin şeklinde bitişik olarak yazılıyor. Ancak cümle içerisinde doğru kullanımı hoş geldin şeklinde olandır. “Bugün bizimle beraber evimize gelip misafir olduğun için tüm ailecek çok mutlu olduk, iyi ki geldin, hoş geldin.” cümlesinde de görüldüğü gibi hoş geldin kelimesinin doğru yazılışı ve kullanılışı bu şekilde bitişik olandır.
Dilimizde Hoş Geldin Kelimesine Cevap Olarak Ne Kullanılır?
Dilimizde bir yere gelen kişiye karşılama sözü olarak hoş geldin ya da hoş geldiniz denilir. Bu kelimeye cevap olarak hoş bulduk denilir. Ancak bazı insanlar tek başlarına bir ortama girdiklerinde ve hoş geldiniz ya da hoş geldin denildiği zaman hoş buldum olarak yanıt veriyorlar.
Günümüzde Yazılışı Sırasında En Çok Yanlış Yapılan Kelimeler
Günümüzde pek çok kelime çoğu insan tarafından gerek konuşma esnasında olsun gerek yazma esnasında olsun yanlış bir biçimde kullanılıyor. Özellikle bazı kelimelerde neredeyse bütün insanlarda bu duruma sıklık ile rastlanılıyor. Pek çok kişi tarafından sıklık ile yanlış olarak yazılan ve kullanılan bu kelimeler şu şekildedir;
- Küsur
- Orijinal
- Hafriyat
- Eviye
- Unvan
- Şoför
- Şövalye
- İnisiyatif
Bu ve bu gibi daha pek çok kelime günümüzde pek çok insan tarafından yanlış bir şekilde yazılarak yanlış kullanılıyor.
Hoş Geldiniz Kelimesi Ne Zaman Kullanılır?
Hoş geldin kelimesi bir yere yeni gelen bir insana iletilen karşılama sözüdür. Nezaket açısından kullanımı önemli olan dilimiz açısından da doğru kullanmaya dikkat etmemiz gereken kelimelerden birisi olan hoş geldin kelimesi bazı zamanlarda ekler alarak farklı şekilde kullanılabiliyor.
Mesela hoş geldiniz kelimesi 2. çoğul eki almış bir kelimedir. Aldığı 2. çoğul eki ile kullanımı hoş geldin kelimesinden hoş geldiniz kelimesine dönmüştür. Bu kelimenin hoş geldiniz şeklinden kullanılmasının iki farklı sebebi vardır.
Birinci sebebi gelen kişinin tek bir kişi değil de bir topluluk olmasıdır. Yani gelen kişiler birden fazla insan sayısını içeriyor ise hoş geldin kullanılmaz. Bunun yerine hoş geldiniz denilir. Diğer bir sebep ise gelen kişiye nezaket açısından siz diye hitap etmek amacı ile kullanılmasıdır. Bu sebepten gelen kişiye hoş geldiniz denilir.