Cv olarak karşımıza çıkan terimin Türkçe karşılığı özgeçmiştir. Doğru özgeçmişi hazırlamak, iş başvurularında ön plana çıkmak ve tercih edilmek için çok önemlidir. İlgi çekici, detaylı ancak özgün bir özgeçmiş hazırlamak için bazı detaylara dikkat etmek gerekir. Başarılı bir CV hazırlamak çok kolay görünse de aslında zaman ayrılması gereken ve hazırlarken dikkat edilmesi gereken önemli belgelerdir.
CV Hazırlarken Nelere Dikkat Edilmelidir?
CV hazırlarken sizden istenen bilgileri, detaylı olarak belirtmelisiniz. CV incelemesi yapan kişilerin kafasında soru işareti kalmamalı ancak aynı zamanda merak uyandırmalısınız. CV hazırlarken eğitim bilgileri, kişisel bilgiler, iş ve staj deneyimleri, kariyer hedefi, hobiler, alınan eğitimler ve sertifikalar, beceriler ve referanslar doğru bir şekilde belirtilmelidir.
Örnek CV’ler indir:
bos-cv-ornegi hazir-cv-ornegi ingilizce-cv
CV Hazırlama Aşamaları
CV hazırlarken dikkat edilmesi gereken bazı detayların yanında teknik bilgileri de bilmek gerekir. CV hazırlarken şu teknik detaylara dikkat edilirse daha profesyonel bir görünüm kazanılmış olur;
- Eğer yazılı bir CV hazırlanıyorsa A4 kağıdı kullanılmalıdır.
- Standart bir CV, 2 sayfayı geçmemelidir. Akademik CV olması durumunda sayfa sayısı arttırabilir.
- CV incelemelerine kısa süre ayrıldığı için kısa cümlelerle kısa paragraflar oluşturulmalıdır.
- İmla kurallarına ve noktalama işaretlerine dikkat edilmelidir.
- Birinci tekil kişi veya üçüncü tekil kişi ağzı ile yazılmalıdır.
- İnternet adresi, mail adresi hariç kelime ve cümlelerin altı kesinlikle çizilmemelidir.
- Net ve görüntü kalitesi yüksek bir fotoğraf eklenmeli, fotoğraf renkli kıyafetlerle olmamalı ve takım elbise tercih edilmelidir.
- Gereksiz bilgiler eklemekten kaçınılmalıdır.
- İş tecrübeleri yazılırken ilk olarak en son çalışılan iş yeri yazılmalı, sıralama tersten yapılmalıdır.
- Bilgisayar ortamında hazırlanan CV örnekleri ise mutlaka PDF’e çevrilerek kaydedilmeli ve gönderilmelidir.
- Bilgisayar ortamında hazırlanan CV’ler için tek bir yazı tipi kullanılmalıdır.
Bu gibi detaylara dikkat ederek daha profesyonel CV’ler hazırlayabilir ve daha tercih edilebilir olabilirsiniz. Her durumda kısa ve net bilgiler vermek doğru bir adım olacaktır.
Kişisel Bilgiler Nasıl Yazılmalıdır?
Kişisel bilgiler, firmaların size ulaşacağı iletişim bilgilerini de içerdiği için çok önemlidir. Kişisel bilgiler eklenirken isim ve soy isim, medeni hal, ulaşılabilir iki telefon numarası eklenmelidir. Aynı zamanda aktif bir mail adresi de mutlaka yazılmalıdır. Eğer hazırlanan CV yurtdışına gönderilecekse veya yurtdışı kaynaklı bir yere kuruma başvuru yapılacaksa kişisel bilgiler kısmında uyrukta belirtilmelidir.
Eğitim Bilgileri Nasıl Yazılmalıdır?
Eğitim bilgilerini yazarken en dikkat edilmesi gereken detaylardan birisi tarihi sıralamadır. En son mezun olunan okul başta olmak üzere tersten sıralanarak yazılmalıdır. Alınan dereceler veya belgeler genel bilgiler kısmında kısaca belirtilebilir. Eğitime başlanan yıl ve mezun olunan yıl mutlaka belirtilmelidir. Hali hazırda devam eden bir eğitim süreci varsa başlama tarihi yazılmalı ve eğitime devam edildiği belirtilmelidir.
İş veya Staj Deneyimleri Nasıl Yazılmalıdır?
İş deneyimi veya staj deneyimlerini detaylı olarak belirtmek çok önemlidir. Yeni mezun olan kişiler için staj deneyimlerini doğru bir şekilde belirtmek başarılı bir iş hayatının ilk adımı olabilir. İş veya staj deneyimlerini yazarken en son çalışılan veya staj görülen kurum başta olmak üzere ters bir sıralama izlenmelidir.
Aynı zamanda çalışılan kurumun yanına veya başına hangi tarihler arasında çalışıldığı da mutlaka belirtilmelidir. Daha önce çalışılan kurumlarda hangi konumda çalışıldığı ve ne iş yapıldığı hakkında kısa bilgiler yazabilir ve işten ayrılma nedeninizi kısa belirtebilirsiniz. Bu aşamada mutlaka doğru ve nitelikli bilgiler belirtilmelidir.
Referanslar Yazılırken Nelere Dikkat Edilmelidir?
Referanslar iş başvuruları için oldukça önemlidir. Referans göstereceğiniz kişinin mutlaka bu durumdan haberi olmalıdır. Yeni mezun olan kişiler eğitim kurumlarından veya staj yerlerinden referans yazabilirler. Referans sayısının fazla olması bilinenin aksine çok doğru bir durum değildir. Referans olarak 2 kişiyi yazmak yeterli olacaktır. Referans olarak yazılan kişilerin isim ve soy ismi, nerede çalıştığı, ünvanı, telefon numarası ve mail adresi belirtilmelidir.
Alınan Eğitimler ve Sertifikalar Kısmı
Alınan eğitimler ve sertifikalarda mutlaka belirtilmelidir. En son alınan eğitim ve sertifika başta olmak üzere tersten sıralama ile yazılmalıdır. Eğitimlerin hangi kurumda alındığı ve hangi tarihler arasında alındığı belirtilmelidir. Eğitimlerin ardından alınan destekleyici eğitimiler iş başvurularında ön plana çıkmak için oldukça fayda sağlayacaktır.