Eğitim hayatının başladığı andan itibaren, hemen hemen her öğrencinin amacı bir üniversiteye girmektir. Tam 12 yıl süren bu eğitim sürecinde oldukça kapsamlı eğitimlerden geçiliyor ve öğrenilen her bilgi öğrencinin üniversiteye yerleşmesi için gerekiyor. Peki AYT ve TYT’ye 1 yıl kala çalışmaya başlayan bir öğrenci sınavda başarılı olabilir mi?
İzleyin: AYT ve TYT’ye 1 yıl kala ders çalışmaya başlarsak iyi sonuçlar alabilir miyiz?
AYT ve TYT’ye hazırlanan bir öğrenci nasıl ders çalışmalı?
Üniversite sınavı iki aşamadan oluşur, TYT (Temel Yeterlilik Sınavı) ve AYT (Alan Yeterlilik Sınavı) bu iki sınav içinde farklı çalışma methodları kullanmalıyız. TYT sınavı daha çok okumayı anlamak ve genel kültür ağırlıklı, AYT sınavı ise neredeyse tamamen bilgiye dayalıdır. TYT sınavında Türkçe derslerinde uzman önerileri çözebildikleri kadar paragraf çözmelerini öneriyor. Matematik içinse kesinlike planlı bir şekilde bütün konular çalışılmalı ve bol bol pratik yapılmalı.
Öğrenci bulunduğu sınıfın konularını eksiksiz öğrenmeli çünkü sınava hazırlanmak son bir yılda yapabilecek bir olay değil. 10 yıl önce bir yılda sınava hazırlanılabiliyordu fakat değişen eğitim sistemiyle birlikte üniversite sınavına 1 yılda hazırlanmak neredeyse imkansız hale getirildi. Bu nedenle bulundukları sınıfta, konuları kesinlikle eksiksiz tamamlamalılar. 9. sınıfta öğrendiğiniz bir konuyu 12.sınıfa kadar unutabilirsiniz fakat bu konunun üzerinden tekrar geçtiğinizde erken yaşta öğrendiğiniz bilgiyi hatırlamanız çok kolay olacaktır. Fakat 12.sınıfta bu bilgiyi öğrenmek sizler için zorlaşacaktır. -Mustafa Ergün
Üniversite sınavına 1 yıl kala sayısal derslere çalışmaya başlayan bir öğrenci sınavda başarılı olabilir mi?
Aslında bu sorunun net bir cevabı yok çünkü her insan zekası birbiriyle eşit değil bazı insanların öğrenme yetenekleri çok daha hızlı olabiliyor A öğrencisi sınava 1 yıl hazırlanarak derece yapabiliyorken B öğrencisi bunu başaramayabiliyor. Hayatın her alanında böyle değil mi zaten. Uzmanlar öğrencilerin 1 yıl kendini gerçekten adayarak çalışırlarsa istediklerini sonuçları alabileceklerini söylüyor.
Bu soruya doğrudan 2 yanıt vereceğim, bu konuda bireysel farklar devreye giriyor sınava hazırlanan öğrencinin yapısı bu sorunun yanıtının ne olacağı konusunda çok belirleyici. Bazı öğrenciler yaratıcı bir zekaya sahip olabiliyorlar çok hızlı öğrenebiliyorlar ve çok hızlı öğrendiklerini sonuca dökebiliyorlar bu gibi öğrenciler sadece 1 yıl çalışarak çok iyi sonuçlar aldık fakat daha sınırlı düzeyde kalan öğrenciler için 1 yıl ders çalışmak istedikleri sonuçları alabilmeleri için yeterli olamayabiliyor. Burda tamamen öğrencinin durumu belirleyici. Ben genel olarak bir tavsiye verecek olursam değişen eğitim sisteminde üniversite sınavına hazırlanmayı son 1 yıla bırakmanın oldukça riskli olduğunu düşünüyorum.- Mustafa Ergün
TYT ve AYT ne zaman?
YKS TYT Sınavı 18 haziran 2022’de, AYT ve YDT oturumları 19 Haziran 2022’de yapılacak.