Yüksek kalorili besinler arasında yer alsa da, içeriğinde protein ve lif barındıran yer fıstığını gündelik yaşantınızda mutlaka tüketmeniz gerekiyor. Zararlı atıştırmalıklar yerine yer fıstığını koymanız sizin için çok daha sağlıklı olacaktır.

Atıştırmalıkların arasında en masum olan yer fıstığı sağlığınıza zarar vermiyor, yarar sağlıyor. Yine de genelde diyet yapılırken uzak durulması gerekenler listesinde yerini alır. bunun nedeni 100 gramının 567 kalori içermesi yani fazla kalorili olması. Buna rağmen yüksek protein ve lif içeriği sayesinde doyuruculuğu oldukça yüksektir. İçerdiği faydalı bileşenler ve açlık hissini ok etmesiyle yüksek kalorisine rağmen olumlu etkileri olan bir besindir. Yer fıstığı genellikle ağaçta yetişen bir kuru yemiş olarak biliniyor fakat bu doğru değil. Kavrulmuş veya çiğ olarak tüketilebilen, yüksek oranda sağlıklı yağlar, lif ve bol miktarda mineral ve vitamin içeren bir baklagildir.

Etten daha çok protein barındırıyor

Baklagiller bildiğiniz gibi protein kaynaklı faydalı besinlerdendir. Yer fıstığı da bu listenin başını çekiyor desek yalan olmaz. Yer fıstığı bileşiminde yüzde 27 protein bulundururken, fasulye, nohut ve mercimek bileşiminde yüzde 19 ila yüzde 23 oranında protein içerir. Kırmızı etin yaklaşık yüzde 20’si protein barındırdığından yer fıstığı bu grubun da önüne geçmiş oluyor. Tüm bunlara rağmen hayvansal proteinler insan vücudunun çalışması için ihtiyaç duyduğu tüm temel amino asitlere sahiptir. Bitkisel proteinler bu ihtiyacı tamamen karşılamaya yetmez ancak baklagiller tahıllarla birleştirilirse tam bir protein kaynağı elde edilmiş olur.  Birinde eksik olan esansiyel amino asit diğerinde bulunur. Bu birleşime örnek olarak pirinç ile mercimek gösterilebilir.

Yer fıstığının kırmızı etin önüne geçmesindeki tek faktör içinde daha yüksek protein bulundurması değil. Aynı zamanda düzenli olarak yer fıstığı yiyenler yemeyenlere oranla daha az kalp ve damar hastalıkları yaşıyor. Bu durum araştırmalarla kanıtlanmış. Öte yandan kırmızı eti çok tüketmek kalp ve damar hastalıkları riskini artırıyor.

100 gram yer fıstığının besin değeri

  • Yağ: 49 gr
  • Doymuş yağ asitleri: 7 gr
  • Çoklu doymamış yağ asitleri: 16 gr
  • Tekli doymamış yağ asitleri: 24 gr
  • Karbonhidrat: 16 gr
  • Diyet lifi: 9 gr
  • Protein: 26 gr
İLGİLİ MAKALE  Protein içeren besinler: Sadece yumurta, et, tavuk ve balık değil

Yer fıstığının yüksek kalorili olduğunu e başında belirtmiştik. Bu nedenle tüketimi kontrollü olmalı, günlük kalori ihtiyacınıza göre şekillenmelidir. Genelde günlük olarak tüketilmesi önerilen yer fıstığı ölçüsü bir avuçtur, fıstık ezmesinde ise 1 yemek kaşığıdır. Ancak yine hatırlatıyoruz bu ölçüler tamamen bireysel ihtiyaçlarınıza göre yeniden düzenlenmelidir.

Zeytin yağında bulunan oleik asit yer fıstığında da mevcuttur ayrıca antioksidan özelliği de bulunur. Besin değeri açısından yüksek olan bu besin elma, havuç veya pancardan önemli ölçüde daha zengindir.

Yer fıstığının faydaları

Yer fıstığının saymakla bitmeyecek bilinmeyen faydalarını sizler için derledik. Yer fıstığı kalp dostu bir baklagildir. Yüksek oranda iyi yağ içerir bu nedenle de kötü kolesterolü azaltırken, iyi kolesterolü yükseltebilir. Enerjinize enerji katacak besinlerin başında gelir. Lif açısından son derece zengindir ve tüketimi, kalori yaktığı anlamına gelen bir termal reaksiyona neden olur. Kilo vermenize yardımcı olur. Yapılan araştırmanın sonucuna göre, 19 hafta boyunca günde 500 kalorili fıstık tüketen kişilerin metabolizmalarının yüzde 11 oranında hızlandığını görülüyor. Safra taşlarını ve alzheimer hastalığını önler. Ruh halinize iyi gelir, hafızanızı güçlendirir. Mucizeleri saymakla bitmeyen bu yiyecek cildinize ve saçlarınıza da iyi geliyor. İçinde lif ve magnezyum bulundurur, lifler vücuttaki fazla toksinlerin atılmasını sağlar, magnezyumun ise sinirleri sakinleştireceğini ve kan damarlarını ve kasları gevşeterek kan akışını hızlandırır. C vitamini ise saç dökülmesini önler.