Otomobil kullanıcıları, hem araçlarının hasar görmesini önlemek hem de araç içerisinden zarar görmeden çıkmak için bazı sürüş kurallarına uyum sağlamalıdır. Öncelikle otomobil kullanımı için kişilere ehliyet verilirken hem araç kullanımına hem de teknik araç bilgisine göre değerlendirme yapılır. Belirli bir puan sınırı vardır ve teknik puan sınırını geçen, otomobil kullanma kurallarına riayet eden kişilere ehliyet verilir.
Ehliyet alan kişiler her ne kadar otomobil kullanımı için yetkin sayılsalar da bazen; araç kullanımı esnasında panik yaşanması, çevreye ve araç içindeki insanlara zarar verilmesinden korkulması, sürüş esnasında gerçekleşen sağlık problemlerinden dolayı yanlış kararlar verebilirler.
Yanlış olan kararların başında yer alan bir durum, hızla giden aracı geri vitese takmaktır. Bu nedenle; doksan kilometre hıza ulaşmış bir aracın geri vitese takılmasıyla nelerin olabileceği, hasarların hangi alanda olacağı, aracın hangi hız ortalamasında geri vitese takılması gerektiği bilinmelidir.
Otomobilde 90 Km Hızla Giderken Geri Vitese Takılırsa Neler Olur?
Otomobillerde yüksek hız limiti olarak değerlendirilen doksan kilometre ile bazı sebeplerden dolayı geri vites yapılmış olabilir. Geri vites yapıldıktan sonra bazı sorunlar ve sonuçlar ortaya çıkacaktır.
Bu nedenle, doksan kilometre hızda gidilirken geri vites yapılması halinde;
- Aracın motor kısmının aşırı ısınma halinden bir aranda soğuma haline hızlı geçiş gerçekleşir. Bu durum motorun zarar görmesine neden olurken, yüksek hızlarda geri vites yapılması işlemi sıklaştıkça motorun ömrü kısalır.
- Aracın yağ depolama alanında aşırı ısı farkından kaynaklı olarak çatlamalar meydana gelir ve aracın yağ akıtması muhtemeldir.
- Aracın hararet yaptığı gözlemlenir.
- Otomobil bir anda hız olarak değişecek olduğu için sarsılır, aracın takla atabilme riski bulunur.
- Araç içerisindeki insanların bir anda çarpma haline geçebilmeleri ve ciddi şekilde sarsılmaları muhtemeldir.
Sonuçları meydana gelecektir.
Otomobilde 90 Kilometre Hızla Gidilirken Geri Vites Olmasıyla Hangi Sonuçlar Gerçekleşir?
Hızla giden bir otomobilin hızını henüz yavaşlatmamış olmasına rağmen geri vites yapması halinde maddi olarak aracın değer kaybetmesi beklenir. Çünkü aracın hızı ne kadar yüksekken geri vites yapılırsa araç o ölçüde sarsılır ve içerisindeki her türlü donanımla hasar alır. Bazı durumlarda (Yolun bozuk olduğu, geri vitesin çok ani yapıldığı, hız sabitleme yapılmasına rağmen bir anda geri vites tercih edildiği zamanlarda) aracın hava yastıklarının dahi patlaması mümkündür.
Bu nedenle araçta oluşan hasarlardan kaynaklı bir hasar kaydının oluşması, hasar kaydının anı sıra otomobil sahibinin aracında çeşitli alanları yaptırmak zorunda kalmasıyla maddi kayıplar yaşaması sonuçları da kaçınılmaz olacaktır.
Maddi kayıpların yanı sıra araç içerisinde emniyet kemerini takmamış olan kişilerin can kayıpları yaşamalarına dahi neden olabilecek sarsılmaların yaşanılabilecek olduğu kaçınılmazdır. Bu nedenle otomobil hızının doksan kilometreden çok daha düşük bir seviyeye getirilmesi ve bu şekilde geri vites yapılması sağlıklı olacaktır.
Video: 5. Vitesten Geri Vitese Takarsak Ne Olur?
Otomobilde 90 Kilometre Hızla Giderken Geri Vites Yapmak İçin Hız Kaça İndirilmelidir?
Hızlı giden otomobillerde bir anda geri vitesin yapılması sağlıksız bir durumdur. Çünkü geriye gitmesi beklenen aracın önce durağan konuma geçmiş olması veya durağana yakın hızla sabit seyrinin olmasıyla ancak geri yönde ilerleme sağlanabilir. Bu nedenle bir otomobil sürücüsünün sabit hızı veya artarak devam eden hızı en azından doksan kilometre ise aracın hız olarak yavaş yavaş düşürülmesi ve aracın geri vites için ısınma durumu olarak hazır hale getirilmesi gerekir.
Ortalama saatte önce altmış kilometre, daha sonra ilerleyen şekilde otuz ve on kilometre hıza getirilerek durdurulur. Durağan hale geldiğine emin olunan aracın bu aşamada geri vitese alınması gerekir. Yani anlaşılması gerektiği üzere herhangi bir hız limitine sahip olan araçlarda geri vites yapmak mümkün değildir. Yapılması halinde araçta büyük sorunlar oluşurken araçtaki insanların hayati tehlikesine de sebep olunur.