Akraba ilişkileri kimi insanlar için karmaşık meseleler iken bir de akrabaların derecelendiriliyor olması iyice kafa karıştırıcı hal alabilir. Özellikle resmi işlemler sırasında, hastanelerde refakat edileceği zaman ya da devir işlemleri ile ilgili bilgilerde kişilerin kaçıncı dereceden akrabanız olduğunu bilmemek sorun teşkil edebilecek durumlar arasında yer alıyor. Yakınlık ve kan bağı gibi etkenlere göre derecelere ayrılan akrabalar ile ilgili bilgileri akılda tutmak ise bu işlemleri kolaylaştıran bir durum.

Akraba derecelendirmesi neye göre yapılır?

Akraba dereceleri direkt ve dolaylı kan bağlarına ve yakınlıklara göre sıralanır. Doğuştan edinilen akraba dereceleri olmakla birlikte evlilik yoluyla edinilen akrabaların da dereceleri vardır. Sizi dünyaya getiren ve sizin tarafınızdan dünyaya gelen kişiler yani anne, baba ve çocuklar 1. derece akraba olarak nitelendirilir. Bunun dışında derecelendirilen akrabalar 2. ve 3. derece şeklinde yakınlılarına göre uzaklaşarak sıralanır.

2. derece akraba ne demek?

Soy zincirinde bir sonraki halkalar olarak nitelendirilen 2. derece akrabalar dolaylı kan bağımızın bulunduğu kişilere verilen isimdir. Bu akraba grubunda aynı anne ve babadan dünyaya gelmiş olan abi, abla ve kardeşler yer almaktadır. Aynı zamanda anne ve babaların ebeveynleri olan dede ve neneler de 2. derece akrabalar olarak nitelendirilir. 2. derece akrabalara ek olarak sayılabilecek kişiler çocuklarımızın çocukları yani torunlarımızdır.

Diğer akraba dereceleri

Akraba dereceleri bir çemberin ortasından başlayarak çizilen doktalar gibidir. Merkezden uzaklaştıkça bağlantı azalır fakat nokta sayısı artar. 3. derece akrabalar dayı, amca, hala, teyze ve yeğenler olarak nitelendirilirken en uzak akraba grubu ise 4. derece akrabalardır ve kuzenler bu akraba grubunda yer almaktadır.

2. derece akrabalara verilebilen haklar

  1. derece akrabalar hukuki olarak en önde gelenler olurken, bazı konularda 1. derece akrabalar da 2. dereceden sayılabiliyor. Örneğin miras gibi durumlarda eş ve çocuklar 1. derece akraba sayılırken, anne, baba ve kardeşler 2. derece mirasçı olarak nitelendiriliyor. Hukuki olarak 2. derece akrabaların devreye girmesi için ise 1. derece akrabaların bulunmaması ya da etkinliklerinin olmaması gerekiyor. Yani bekar ve çocuksuz olarak ölen birinin mirası anne, baba ve kardeşlere geçiyor. Eğer bu durumda bulunan kimse yoksa, o halde 3. derece mirasçılar olarak bilinen dede, nene ve ebeveynlerin kardeşleri olarak nitelendirilen amca, hala, dayı ve teyzeler devreye giriyor.