Vücudun en temel ihtiyaçlarından olan su tüketimini hemen hemen herkes çok az yapıyor. Su tüketiminin az olması da başta sindirim sistemi olmak üzere birçok sağlıksak sorunların yaşanmasına neden oluyor. Bağışıklık sistemini güçlendiren suyu, tüketmesek dahi günlük olarak vücudumuzdan kaybetmeye devam ediyoruz. Yürümek, terlemek, basit egzersizler yaparken bile vücudumuz su kaybederken sağlıklı olmak ve vücudun dinamik olabilmesini sağlamak için bizlerinde gerekli olan kaybedilen suyu yerine koymamız gerekmektedir. Günlük olarak her insanın, alması gereken su miktarı farklıdır. Kilo faktörü ve yaş, gün içerisindeki hareketlilik durumu günlük alınması gereken su miktarını tetikleyen ya da değiştiren unsurlar arasında yer almaktadır. Bazı kimseler de su içmeyi unutmaktadır, bu sorunun önüne geçmek içinde büyük bir cam şişeyi göz önünde tutmak ve gördükçe su içimini sağlamak yapılabilecek en iyi çözümlerden bir tanesi olurken aynı zamanda içtiğimiz suyu hesaplamak da önemlidir. Herkesin evinde bulunan su bardaklarıyla içilen suyun totalde kaç litre olduğunu gelin birlikte öğrenelim.

1 litre kaç su bardağına denk gelmektedir?

Kasların yüzde 75’i, kemiklerin yüzde 22’si, kanın yüzde 92’si, vücudun ise yüzde 75’i sudan oluşmaktadır. Vücudumuzun sağlıklı olabilmesi için en temel taşlardan bir tanesi olan suyu, yeterli tüketmek oldukça önemlidir. Çok fazla tüketilen su, su zehirlenmesine yol açarken, az su tüketimi de anlık olarak baş ağrısı yaparken uzun vadede böbreklerin görevlerini yerine getirememesine sebep olmaktadır. Dolayısıyla mevcut olan kilo ve yaşımıza göre su tüketiminin bilincinde olmamız gerekir. Su tüketimini az yapan çoğu insanın bahsettiği yegane durum, su içmeyi unuttuğuna dayanmaktadır. Bu durumu en kolay şekilde çözmek için, göz alınan bir şişe cam su; hatırlandıkça su içmeyi sağlamaktır. Bir diğer sorunlar arasında da evde bulunan bardakların kaç litreye denk geldiğini bilmemekten geçmektedir. Bir litre su ortalama olarak 4 su bardağına denk gelmektedir. Gün içerisinde 8 bardak su içmeye gayret edilmelidir.

Günlük su ihtiyacı nasıl hesaplanır?

Günlük su ihtiyacı, kişinin kilosuna göre değişkenlik göstermektedir. Kişinin vücut ağırlığının 1/36’sı kadar su tüketimi yapması gerekmektedir. 70 kilo bir bireyin ortalam tüketmesi gereken su miktarı 2 ile 2.5 litre arasındadır.

İLGİLİ MAKALE  Bir tutam sumak tüm dertlerinize deva olacak! (Kaynak: izlehaber.com)

Hangi durumlarda daha fazla su tüketmek doğrudur?

Günlük tüketilmesi gereken su miktarı hesaplandıktan sonra, vücudun sağlıklı işlevini yerine getirebilmesi için su tüketimini eksik yerine getirmek gerekir. Fakat bazı durumlarda vücudumuz bizden daha fazlasını arzulamaktadır. Spor esnasında, vücutta bulunan tüm suyu harcadıktan sonra kaybedilen suyun tekrar kazanılması için su tüketimini bir miktar daha arttırmak doğru olurken, emzirme dönemindeki anneler de su tüketimini bir miktar arttırmalıdırlar. Keza hastalık sonrasında da vücut kendi suyunu harcadığı için su tüketimini arttırmak önemlidir.

Su içmek kilo kaybına neden olur mu?

Sabahları uyanıldığında, hiçbir besin tüketilmeden direkt olarak su içmek sindirim sistemi için adeta bir dost görevi görür. Sindirim sisteminin çalışmasını sağlarken, vücutta bulunan toksinlerin atılmasına yardımcı olacaktır. Metabolizmanın uyanılan ilk dakika itibarıyla çalışmasını sağlayan su, yemeklerden önce içmek de tokluk hissi oluşturacağı için daha az yemek yeme ihtiyacı doğuracaktır. Bu da vücuda alınan kalorinin daha az olmasını sağlayarak kişinin kilo verme sürecine girmesini sağlayacaktır. Aynı zamanda soğuk su içmek, kalori yakmada birebirdir. Bir bardak su içtikten takribi 10 dakika sonra metabolizma çalışma hızını arttırır, 30 dakika sonra ise bu hız çok daha kuvvetlenmeye başlar. Elbette zayıflamak için su tek başına yeterli olabilecek bir unsur değildir. Sağlıklı besinler tüketmek, düzenli antrenman yapmak, düzenli uyumak gibi donelerin birleşimiyle birlikte su tüketiminin de iyileştirilmesi zayıflamaya yardımcı olacaktır.