Benler, cilde renk veren hücrelerin, deri altında çok fazla bulunması ile meydana gelir. Benlerin oluşması genellikle aile faktörüne bağlıdır. Açık tenli olan bireylerde, renkli gözlüler, sarı ya da kızıla çalan saç rengine sahip olan bireyler de ben sayısının daha fazla olduğu gözleniyor. Doğuştan meydana gelen benler kahve rengi olurlar.

Vücudunuzdaki benleriniz büyüyor, kaşınıyor veya kanıyorsa vakit kaybetmeden dermatoloğunuza bașvurun.

Benlerde Kabarma Olur Mu?

Zaman geçtikçe bu lekeler üzerinde bir kabarma olur bazen bu kabarmaların üzerinde kıllar bulunabilir. Boyutları yaş ile doğru orantılı olarak büyüyebiliyor. Doğuştan olan benlerin kanser olma riski daha fazladır. Sonradan ortaya çıkan benler, farklı renk ve şekillere sahip olabiliyor. Çoğunlukla açık ya da koyu kahverengi renklere sahip olan benler meydana geliyor.

Doğumsal benler: Kabaca 100 insandan birinde doğumsal ben vardır. Bunların boyutları çok değișkendir, çok küçük olabileceği gibi gövdenin yarısını kaplayan boyutlara da ulașabilir. Dev doğumsal beni olan olanlarda melanoma gelișme riski fazladır. Bu nedenle yakın takip edilmelidir

Benleri Aldırmak Tehlikeli Mi?

Benleri aldırmak tehlikeli bir işlem değildir. Ancak benlerin uzman bir dermatolog tarafından incelenmesi gerekir. Benler iki farklı neden ile aldırılabilir:

  • Kozmik yönden, çirkin bir görünüm var ise ve bu görüntü kişiyi rahatsız ediyorsa benler aldırılabilir.
  • Kansere neden olabilecek benler varsa bunlar da aldırılabilir. Riskli olan benlerde kanserleşme oranı normal benlere göre 27 kat fazladır.

Bu gibi durumlarda benin tamamı alınarak tedavi edilir. Risk faktörü taşıyan benler alındıktan sonra inceleme yapılmak üzere laboratuvara gönderilir.

Benler konusunda bilmemiz gerekenler:

1- Eğer vücudunuzdaki herhangi bir ben șekil değiștiriyorsa, kașınıyorsa, veya kanıyorsa mutlaka dermatoloğunuza bașvurun. Bunlar melanoma gelișiminin ișaretidir, erken tanı konulduğunda melanoma tedavi edilebilir ama tedavi edilmezse öldürücü bir deri kanseridir.
2- Derinizi belli aralarla kendiniz muayene edin, kendi kendine muayene melanomu erken yakalamanızı sağlayacaktır. Dermatoloğunuz kendi kendine deri muayenesinde nelere dikkat etmeniz gerektiğini size öğretecektir.

İzleyin: İzmir’de Ben Tedavisi Oldum | Ameliyatsız Lazerli Ben Tedavisi, Ben Aldırma, Ben Sildirme

Tehlikeli Olabilecek Benler

Cilt üzerinde benlerin görülmesi normal olarak karşılanıyor. Ancak bu durum çok normalleştirilmemeli. Çünkü benler tehlikeli olabiliyor. Cilt üzerinde meydana gelen benin büyümesi, kanaması, kanayan yaralar niteliğinde olması, renk değiştirmesi kanserleşme olabileceği anlamına geliyor.

İLGİLİ MAKALE  Yüzdeki benlerden kurtulma yolları. Benler 'doğal bileşenler' ile nasıl geçer?

Sağlam deriden köken alan renk pigmentleri önce deri üzerinde kahverengi lekeler şeklinde oluşur. Erken teşhis koyulmaz ise lekenin rengi git gide koyulaşır ve ben daha kalın bir hal alır. Eğer tedavi edilmez ise deride kabarcıklar meydana gelir ve kanamalı kırımızı siyah renkli yaralar oluşur.

Benlerin Belirtileri Nelerdir?

Benler, deri üzerinde doğuştan ya da sonradan meydana gelen kahverengi ya da siyah, kırmızı renkleri olan, bazen hastalık yapabilen bazen ise yalnızca bir lekeden ibaret olan et parçacığıdır. Benlerin belirtisi şöyle sıralanabilir;

  • Deride soyulma
  • Deride kabartı oluşması
  • Deride Şişlik
  • Deride Sızıntı
  • Deride Soyulma
  • Deride Kanama
  • Deride kaşıntı
  • Benin yüzeyindeki değişikliler

gibi bir çok belirtisi olabiliyor. Anormal gibi görünen benlerde hekim yardımı ile tedavi edilmesi gerekiyor. Bu tür benler anormal karşılanıyor olabilir.

Ben nasıl anlaşılır? Dermatoloji uzmanları deneyimleri ile bir lekenin ben olup olmadığını anlarlar. Ayrıca kullandıkları bazı aletler veya cihazlar yardımı ile benleri daha ayrıntılı inceleyip bunları kayıt altına alabilirler. Kayıt altına alınması benlerin daha sonraki vizitlerde ortaya çıkan değișikliklerin takip edilmesini sağlar.

Renk Ve Şekil Değiştiren Benler Cilt Kanseri Yapar Mı?

Vücudunuzda ben artışı meydana geliyorsa bu konuya dikkat etmelisiniz. Bu benler renk ve şekil değiştiriyorsa mutlaka bir uzman doktora başvurmanız gerekiyor. Benler düz ve kabarık olabiliyor. Benler doğuştan gelebildiği gibi sonradan da meydana gelebiliyor. Renkleri pembeden kahverengi ve siyaha kadar değişkenlik gösterebiliyor. Bu durum benler için doğal süreç olarak kabul ediliyor.