İnsanlar birçok nedenden dolayı yavaş yavaş bitki temelli beslenmeye geçmeye başlıyor. Bunlar arasında kilo vermek, daha enerjik hissetmek, kalp hastalığı riskini azaltmak, aldıkları hapların sayısını azaltmak gibi onlarca neden var. Ancak beslenmenizden eti çıkardığınızda nelerle karşılaşacağınızı, sağlayacağı faydaları ve beslenmenizden çıkardığınız yoğun bir besin olan eti nasıl ikame edeceğinizi bilmiyorsanız haydi hemen okumaya başlayın.

1- Daha Az İltihap

Zor olabilir, ancak çıtır pastırma parçalarını beslenmenizden çıkarmak uzun vadede sizin için daha iyidir. Araştırmalar, hem işlenmiş hem de kırmızı etlerin doymuş yağ bakımından yüksek olduğunu ve kronik iltihaplanmaya yol açabileceğini gösteriyor. Bu, kanser ve diğer hastalıklara yakalanma şansınızı arttırıyor. İşlenmiş et olarak; pastırma, sucuk, sosis ve şarküteri reyonundaki diğer işlenmiş etleri ve kırmızı et olarak dana eti ve kuzu etini beslenmenizden çıkarmak anlamına geliyor.

2- Daha İyi Bağırsak Sağlığı

Araştırmalar, çok sayıda işlenmiş gıda yemenin bağırsak sağlığınızı olumsuz yönde etkileyebileceğini gösteriyor. Ancak bitki bazlı bir beslenme, sağlıklı bağırsak bakterilerini artırmaya yardımcı oluyor. Lif bakımından zengin besinler, özellikle iltihaplanmayı ve iltihaplı hastalık riskinizi azaltan iyi bakterilerin büyümesini tetiklerken aynı zamanda bağırsak sisteminizin doğru ve rutin çalışması için destekliyor.

3- Enerji Kaybı

Beslenmenizden eti çıkarırsanız yorgun ve halsiz hissedebilirsiniz. Bunun nedeni, size enerji veren önemli bir protein ve demir kaynağını beslenmenizden çıkarmanızdır. Vücut etten, diğer gıdalardan daha fazla demir emiyor, ancak bu sizin tek seçeneğiniz değil. Ispanak gibi yeşil yapraklı sebzelerin yanı sıra demir açısından zengin tahıllar, ekmek ve makarnada ile yer değiştirebilirsiniz. Protein kaynağı olarak yumurta, fasulye, bezelye, mercimek, kuruyemiş, tohum ve soya ürünlerini tüketebilirsiniz.

4- Tuvalet Rutininde Değişiklik

Tam tahıllar, çiğ meyve ve sebzelerden daha az et ve daha fazla lif içerdiklerinden, tuvalette fazladan zaman geçirmeniz anlamına gelebilir. Bol lif içeren gıdalar, bağırsak kolonunuza su çekerek dışkınızı daha yumuşak hale getirerek büyük tuvaletinizi yapmayı kolaylaştırıyor. Özellikle hemoroid problemi yaşayan kişilerin semptomlarını hafifletmekte fayda sağlıyor.

5- Düşük Diyabet Riski

Araştırmacılar, kırmızı ve işlenmiş etleri tüketenlerin daha yüksek oranda tip 2 diyabet hastalığı riskine sahip olduklarını belirtiyor. Yapılan bir çalışmada, günde yarım porsiyon kırmızı et yemenin (bir porsiyon bir deste kart büyüklüğünde) hastalığa yakalanma olasılığınızı% 48 artırdığı gözlemlenmiştir.

İLGİLİ MAKALE  Dünyanın en büyük bitkisi. Kadıköy'ün 4 katı büyüklüğünde! (Kaynak: izlehaber.com)

6- Düşük Kolesterol

Et dahil doymuş yağ içeren yiyecekleri sınırlamak, kanınızdaki “kötü” veya LDL kolesterolü düşürmeye yardımcı oluyor. Uzmanlar, doymuş yağların günlük kalorinizin % 10’undan azını oluşturması gerektiğini söylüyor. Hâlâ et arzuluyorsanız, daha yağsız, derisiz tüketmeyi deneyebilirsiniz.

7- Bütçeye Etkisi

Fasulye, bezelye, mercimek ve yumurta gibi yüksek proteinli yiyecekler ete göre daha ucuz bir alternatiftir. Mevsim meyveleri ve sebzeleri satın almak size daha da fazla tasarruf sağlayabilir. Ancak ete alternatif olarak satın alacağınız birçok farklı ürün de mevcut.

8- Çevreye Yardım Edersiniz

Etin bitki bazlı gıdalarla değiştirilmesi, karbon ve diğer sera gazı emisyonlarını düşürüyor. Besi hayvanı yetiştirmek, yiyecek yetiştirmekten daha fazla arazi gerektiriyor. Besin yetiştirmek de daha az su kullanılırken, 1 kg dana eti için yaklaşık 15.500 kg su harcanmaktadır.

9- Vitamin Takviyesi

Etsiz veya sınırlı bitki bazlı bir beslenme uyguladığınızda, önemli vitamin ve mineralleri gözden kaçırabilirsiniz. Takviyeler ile, B12 vitamini, demir, kalsiyum ve A, B ve D seviyelerinizi artırabilirsiniz. Hangi takviyelerin sizin için en iyisi olduğu konusunda doktorunuza danışmalısınız.

10- Kilo Verebilirsiniz

Araştırmacılar, vejetaryen bir diyetin kilonuzu nasıl etkilediğine dair 15 çalışmayı gözden geçirdiler. Bitki bazlı diyete geçen hafif kilolu kişilerin yaklaşık 10 kilo, daha kilolu olanların ise daha fazla kilo verdikleri gözlemlenmiştir.