Emar (MR) ya da MRG manyetik rezonans görüntüleme yöntemlerinden biridir. Emar zararlı herhangi bir etkisi bulunmayan ağrısız ve kolay bir yöntem olma özelliği taşır. X ışını kadar zarar vermez, ilaç alımı bulunmaz.
Emar (MR) Nasıl Çekilir?
MR çekilecek kişi güçlü bir elektromanyet içeren silindir cihazın içine yatırılır vücuttaki hidrojen atomlarının enerji yaymasına neden olan radyo frekans dalgaları gönderilerek işlem yapılır. Daha sonrasında görüntü radyo anteni aracılığı ile bilgisayara gönderilir. Çekilen görüntüler radyologlar tarafından yorumlanır. MR sayesinde kemiklerin içi ve hatta dip noktalar bile izlenebilir. Günümüz teknolojisi sayesinde olan biteni daha kolay anlamamız sağlandığı söylenebilir.
Ayrıca günümüzde ruhsal sorunların önlenmesine de katkıda bulunduğunu söyleyebiliriz. Ancak vücudunda metal protez olan hastalara MR çekilemez. Çünkü MR’ın mıknatısı metali yerinden oynatabilir bu da hasta için risk oluşturur. Kalp pili olanlar, iç kulak protezi bulunanlar, metal kalp kapakçığı olanlar da MR çekilemeyen hastalar arasındadır. MR çekimi için bazen hastanın 6-8 saat aç olması istenir, cihaza girmeden metal olan her şey çıkartılır, eğer bir ilaç kullanımı varsa önce doktora bildirilmeli ve onun da tavsiyesiyle kullanımı cihaza girmeden bırakılmalıdır.
Kapalı alan korkusu olan hastalar için dikkat edilmesi gereken bir durumdur. Çünkü 10 dakika kadar sürebilir ve bu fobisi olan hastalar için işkence gibi gelebilir. Günümüzde hamileler için pek bir tehlike bulunmadığı söylense de eski tip MR cihazlarında hamilelerin kesinlikle girmemesi önerildiğinden hastalarda bir tedirginlik hissi yaratabilir onun için doktorla konuşulması şarttır.
İzleyin: Mr. (EMAR )cihazına nasıl girilir Beyin mr ,Boyun Mr çekimlerinde NE KADAR GİRİLİR?
MR Türleri Nelerdir?
Beyin MR, Kalp MR, Meme MR, Vücut MR, Prostat MR, Kas iskelet sistemi MR. Genelde kanser tiplerini teşhis etmekte çok iyi olan bu sistem kısa sürede hastaların ve doktorların sonuç almasını sağlamaya yaramıştır. Teknolojinin bu denli ilerlemesi günümüzde kanser hastalarının eskisinden daha çabuk teşhis edilip tanı konduğunda iyileştiği bile söylenebilir. Önceki zamanlarda bunu söylemek pek mümkün değildi eski tip MR cihazlarının bu kadar iyi çalıştığını söylemek şimdikine hakaret olur diyebiliriz.