En çok omuz, boyun ve sırt bölgesinde görülen damar atması aslında çok da ciddi bir sağlık problemi olarak kabul edilmez. Ama önemli olan bu sorunu hangi sıklıkta yaşadığınızdır. Damar atması yaşandığı an içerisinde ince bir sızı ve hareket ettikçe hafif bir yanmaya neden olur. Kısa bir süre sonra da geçer. Yalnız bu sorundan çok sık rahatsız olanların genel bir sağlık kontrolüne ihtiyacı olabilir. Çünkü aslında bunun temel nedeni damar tıkanmasıdır. Bildiğiniz gibi damar tıkanması da kalp ve damar hastalıkları açısından ciddi bir problemdir.
Damar Atması Neden Olur?
Söylediğimiz gibi damar tıkanmasının en önemli nedeni damar tıkanması olarak kabul edilir. Ailesinde kalp ve damar rahatsızlığı olanlar başta olmak üzere hemen herkesin sık yaşanan damar atması durumunda kardiyoloji bölümüne muayene olması gerekir. Öte yandan damar atmasının diğer nedenlerine bakacak olursak magnezyum veya D vitamini eksikliğinden de şüphelenilebilir. Bazen yapılan ani bir hareket, ya da canınızı sıkan psikolojik bir sorun da damar atmasına yol açar. Derinin veya kasların zedelenmesi durumunda da damar atabilir. Öte yandan yorgunluk, sürekli bilgisayar başında çalışma ya da çok ağır yüklerin taşındığı mesleklerde de bu gibi bir durumla karşılaşılabilir.
Damar Atmasına Ne İyi Gelir?
Sık sık damar atması gibi bir durumla karşılaşıyorsanız ya kardiyolağa ya da nöroloji bölümüne muayene olmanız gerekir. Çünkü özelliklerde omuzlarda yaşanan damar atması sorunu kalp ve damar rahatsızlıklarından sinirlerle ilgili rahatsızlıklara kadar ciddi bir hastalığın habercisi olabilir. Öte yandan çok hareketsiz birisi iseniz ve birden bire yapılan bir hareket damar atmasına neden olduysa da böyle bir durumda da kısa vadeli çözümler işe yaramaz. Hayatınıza düzenli egzersizi dahil etmek ve sağlıklı beslenmek her hastalıkla olduğu gibi damar tıkanıklıkları ile mücadelede de önemlidir. Bunun dışında çok ciddi bir yanma ya da acı başlamışsa ve hemen geçmediyse sıcak ve soğuk kompresi yapabilirsiniz.
Damar Atmasının Önüne Nasıl Geçilebilir?
Geceleri yatış pozisyonunuza dikkat etmeniz bu sorunla baş etmenizde önemlidir. Doğru bir yatış pozisyonuna geçerek bundan kaynaklanan damar atmalarının önüne geçebilirsiniz. Çok fazla kilonuz varsa bundan kurtulmak için düzenli ve sağlıklı bir diyete geçmeniz en iyisidir. Düzenli egzersiz yapmak damar atmalarının engellenmesine katkıda bulunur. Stresten uzak kalmaya çalışmak ve kendinize kaliteli bir zaman ayırmak size her konuda olduğu gibi bu konuda da iyi gelecektir.
Ağır Egzersizlerden Kaçının
Bazen de damar atması ağır bir egzersiz yaparken ya da ağırlık kaldırırken ortaya çıkabilir. Önemli olan düzenli ve vücudunuzun kaldırabileceği hareketlerle egzersiz yapmaktır. Egzersiz yaparken hafif zorlanmaların size iyi geleceği doğrudur. Ama aniden yapılan bütün hareketler ve çok ağır bir egzersiz programı da damar atması ve başka sorunlara yol açabilir. Hayatınızı düzenlemek ve düzenli beslenme ve düzenli egzersize hayatınızda yer açmak buna benzer bütün sorunlar için en iyi çözümdür. Kendiniz için yapabileceğiniz en iyi şeydir. Kalp ve damar sağlığınızı korumanız ve beyin sağlığı için de mutlaka kendinize vakit ayırın ve sevdiğiniz bir kaç hobi edinmeye gayret edinin.