Arı poleni o kadar faydalı ki; Alman Federal Sağlık Kurulu onu ilaç olarak kabul ediyor. Arı poleni; iltihabı hafifletiyor, antioksidan olarak çalışıyor, bağışıklık sistemini güçlendiriyor, menopoz semptomlarını hafifletiyor, stresi azaltıyor, vücudun iyileşmesini hızlandırıyor. Peki, arı poleni tam olarak ne kadar besleyici, biliyor musunuz? Arı poleninin faydalarını, zararlarını, yan etkilerini, besleyiciliğini inceledik. Ancak siz yine de arı poleni takviyesi almadan önce doktorunuza danışın.
Çiçek üreme hücrelerine “polen” denmektedir. Polen çiçekli bitkilerin erkek cinsiyet hücreleri olup, dişi organın tozlaşmasını sağlamaktadır. Çiçek tozu olarak da adlandırılan polenler bitkilerin çiçeklenme dönemleri boyunca görülmekte ve kremden siyaha kadar değişen farklı renklerde olabilmektedirler.
Arı poleni nedir?
Arı poleni, 21 günlük genç arıların çiçeklere konduklarında bacaklarında biriken polen topudur. Arılar bu topları bacaklarında keseler halinde kovana taşıyıp ve kovanın bal peteğinde depoluyorlar. Polen daha sonra bir arı kolonisini besleyen ‘arı ekmeği’ne dönüşüyor. Arı poleni, kovanlarının girişine kalın bir tarak tutularak arılar içinden geçtiğinde, polenleri bacaklarından aşağıya bir toplama kutusuna dökülmesi sağlanarak toplanır. Polenler toplandıktan sonra tazelik ve nem durumuna göre taze polen (yaş polen) ve kuru polen olarak ayrıştırılır. Arı poleni doğal haliyle küçük, gevrek topaklar halinde görünüyor. Bir çorba kaşığı arı poleninde;
- 16 kalori,
- 0,24 gram yağ,
- 1,2 gram protein,
- 2,18 gram karbonhidrat,
- Vitaminler ve flavonoidler dahil 250 çeşit besin bulunuyor.
Arı polenini nasıl tüketmeliyim?
Arı polenini kuru olarak saklayabilir ve yoğurt, yulaf ezmesi veya smoothie gibi yiyeceklere ekleyebilirsiniz. Takviye olarak satın alabileceğiniz arı poleninin hızlı tüketime uygun olarak ballı karışımlarla marketlerden de temin edebilirsiniz. Yetişkinlerin 20-40 gr (3-5 yemek kaşığı), çocukların 15 gr (1-2 yemek kaşığı) tüketilmesi öneriliyor.
Bal arıları bitkilerin üremesinde aktif olarak yer alan taşıyıcılardır. Bal arıları kendi gereksinimini karşılamak amacıyla bitkiden polen ve nektar alma çalışmasını yaparken aynı anda bitkinin çiçeklerinin de tozlaşmasını yani polinasyonunu sağlamaktadır. Çiçekli bitkilerden balözünü (nektar) alırken aynı zamanda polen tozları da vücutlarındaki kıllara yapışmakta ve bunlar arıların bacakları yardımıyla arka bacaklarda bulunan polen sepetçiklerinde depolanmakta ve kovana geri dönüldüğünde de petek gözleri içine bırakılmaktadırlar.
Antioksidan etkisi
Araştırmacılar, arı poleninin fermente gıdalara benzer çok yüksek antioksidan özelliklere sahip olduğunu belirtiyorlar. Antioksidanlar, bitki bazlı gıdalarda, genellikle kırmızı veya koyu renkli olanlarda aynı zamanda fermente gıdalarda doğal olarak bulunuyorlar. Bazı bilindik ve yaygın antioksidanlardan flavenoller çikolatada, resveratrol şarapta, likopen domateslerde bulunuyor. A, C ve E vitaminleri içeren antioksidanlar vücuda zarar verebilecek hava kirliliği ve sigara dumanı gibi zararlı oksidanlarla mücadele ederek vücudunuzu sağlıklı tutuyorlar.
Polen insan metabolizması için çok değerli besin maddelerini içermektedir. Esas olarak yüksek derecede protein ve karbonhidrat kaynağı olmakla birlikte zengin vitamin ve mineral madde deposudur. Polende bulunan vitaminler; Provitamin A (karotenoidler, %5-9 mg), B1 Vitamini (thiamine, %9,2 µg), B2 Vitamini (riboflavin), B3 Vitamini (niacin), B5 Vitamini (pantotenic asit), B6 Vitamini (pridoksin, %5 µg), B12 Vitamini, C Vitamini (askorbik asit), D Vitamini, E Vitamini, Vitamin H (biotin), Vitamin K (kolin, inositol), folik asit (%5 µg), pantotenik asit (20-50 µg/g)’tir. Mineraller ise; kalsiyum, fosfor, demir, bakır, potasyum, magnezyum, manganez, silis, sülfür, sodyum, nikotinamid, iyot, klorin, bor ve molibdendir.
İzleyin: Polen Nedir? Polenin Faydaları Nelerdir? Polen Nasıl Kullanılır?
Bağışıklık sistemini güçlendiriyor
Hastalıkla mücadele etmek ve sizi sağlıklı tutmak için güçlü bir bağışıklık sistemi gerekiyor. Bir araştırmada, arı poleninin farelerde alerjik reaksiyonları doğal olarak engellediğini bulunduğu ifade ediliyor. Başka bir çalışma, arı poleninin antimikrobiyal, antifungal ve antiviral özelliklere sahip olduğunu belirtiyor.
Besin takviyesi olarak çalışıyor
Arı poleni potansiyel olarak diyetinize ve sağlığınıza yardımcı olan bir ek olarak çalışabilir. Araştırmacılar, normal beslenmelerine ek olarak arı poleni takviyesi alan hayvanların daha uzun ömürlü ve daha verimli bir üreme sayısına ulaştıklarını belirtiyor. Aynı zamanda daha yoğun ve gelişmiş bir kat kütlesi oluşumu gözlemlendiğini ifade ediyor.
Polenin Kullanım Alanları
– Vücudumuzu zinde tutmak ve dengeli beslenmek için günlük ihtiyacımız olan eksik maddeleri tamamlamada,
– Küçük çocukların sabah kahvaltılarında ılık su ve bal ile karışım olarak iştah açmada,
– Apiterapide
– Tıpta polen alerjisinin tedavisinde, ilaç sanayinde
– Gıda sanayisinde pasta, kek, börek ve çörek yapımlarında,
– Bombus arısı yetiştiriciliğinde,
– Kovan içindeki larvaların beslenmesinde,
– Evcil hayvanların özellikle yarış atlarının beslenmesinde ve laboratuar böceklerinin yemlerine katılarak büyüme hızlarını artırmada,
– Kozmetik sanayinde krem, temizleme sütü, yüz temizleme losyonu, cildi besleyici olarak,
– Polinasyon çalışmalarında,
– Çevre kirliliği çalışmalarında.
Stresi azaltıyor
Arı poleni, vücudunuzun sinir sistemine kan akışını artırarak stresi azaltmaya yardımcı oluyor. Ayrıca içerdiği yoğun bileşim sayesinde enerjinizi arttırıyor.
İyileşmeyi hızlandırıyor
Antiviral, antifungal özellikleri ile bakterileri öldürdüğü ve kan dolaşımını hızlandırarak cildi nemlendirdiği için arı poleninin ciltte iyileşmeyi hızlandırmak için kullanılabiliyor.
Arı poleninin yan etkileri nelerdir?
Takviyelerinizi daima emin olduğunuz güvenilir bir kaynaktan satın alın. Kirli ve doğru şartlarda depolanmamış arı balı hayati sorunlara sebep olabilir. Herhangi bir takviye kullanmadan önce mutlaka doktorunuzla görüşün. Arı sokmalarına, eşek arılarına alerjiniz varsa arı polenini kullanmaktan kaçının. Doktorlar bebeklere 2 yaşından önce bal ve polen verilmemesi gerektiğini belirtiyor. Bebeğinize bal veya polen vermeden önce kesinlikle doktorunuza danışın. Polen tükettikten sonra kaşıntı, baş dönmesi, nefes darlığı şikayetleri ile karşılaşırsanız bir sağlık kuruluşuna başvurun. Uzmanlar ayrıca, hamileliğe etki edebileceğinden dolayı hamile kadınların arı poleni almaktan kaçınmasını öneriyor.