Sakız çiğnemek hemen hemen herkesin alışkanlıklarından bir tanesidir. Çeşitli formüldeki sakızların bence bağımlılık etkisi de bulunmaktadır. Sarımsak- soğan tükettikten sonra, fazla yenilen yemeklerin sonucunda ya da uçakta basınçtan korunmak gibi birçok sebepleri de vardır sakız çiğnemenin. Uygun fiyatlı ve kolay ulaşılabilir olması da cabası. Bazı dönemlerde, mideyi rahatlatırken bazı dönemlerde de gereksiz yemek yeme alışkanlığının önüne geçmektedir sakız çiğnemek. Çene kaslarının da çalışmasını ve sağlıklı güçlü olmasını sağlayan sakızın vücudumuza başka ne gibi faydaları var gelin birlikte öğrenelim…
Sakız çiğnemenin ne gibi faydaları vardır?
Sakız çiğnemenin faydaları hem psikolojik hem de fiziksel olarak gözlemlenmektedir. Tüm bu faydaları daha yakından öğrenebilmek için yazımızın tamamını okuyabilirsiniz…
- Sakız çiğnemek ağız sağlığını korurken, diş yapısının da güçlenmesini sağlar. Tükürük akışını arttıran sakız, ağızdaki asitleri nötralize ederek dengede kalmalarını sağlamaktadır. Diş çürümesini de büyük ölçüde etkileyen sakız, diş boşluklarının oluşmasını engeller.
- Bilhassa nane formüllü sakızlar ağız kokusunun giderilmesinde büyük rol oynar. Sakız çiğnemek, ağızda bulunan tükürük salgı bezinin arttırmaya yaradığı için dişleri temizleyerek koku üreten bakterilerin arınmasına yardımcı olur. Ağız kokusu problemi yaşayan insanların, şekersiz sakız çiğnemeleri önerilmektedir.
- Sakız çiğnemek aynı zamanda kilo vermeye de yardımcıdır. Sakız çiğnerken ağız meşgul edildiği için, gereksiz besinlerin özellikle abur cubur gibi paketli ürünlerin tüketilmesinin önüne geçilir. Özellikle duygusal yeme bozukluğu yaşadığınız bir dönemdeyseniz sakız çiğnemek sizin için daha etkili olacaktır.
- Sakız çiğnemek midede oluşan reflüye de bir hayli iyi gelmektedir. Sakız çiğnemek, mide asidini düzenleyerek, midede oluşan yanma ve acıma durumlarının önüne geçmektedir. Yemek yenildikten sonra reflüyü önlemek için hemen bir parça şekersiz sakız çiğnemek, reflü atağını büyük ölçüde engelleyecektir.
- Zihinsel ve fiziksel rahatlama metotlarını harekete geçiren sakız çiğnemeyi, stresli hissettiğiniz durumlarda deneyebilir sinir ve stresinizi böylelikle kontrol altına almaya çalışabilirsiniz. Bunun sebebi esasında tıpa da dayanmaktadır. Çiğneme hareketi, vücutta bulunan kortizol miktarı stresi ve kaygı bozukluğunu azaltmaya yaramaktadır.
- Sakız çiğnemek, odağınızı belli bir yöne toplayarak, odak problemini ortadan kaldırmaktadır. Konsantrasyonu arttıran sakız çiğneme, beyne giden kan aşının hızlanmasına neden olur. Kan akışının hızlanması da beyne daha fazla oksijen gitmesine sebep olmaktadır.
- Bilhassa uçak seyahatlerinde basın dolayısıyla oluşan kulak tıkanıklarını ortadan kaldırmaya yarayan sakız çiğneme, tıkalı kulaklar için birebir çözümdür. Sakız çiğneme hareketi östaki borusunun açılmasına neden olarak kulak tıkanıklığının önüne geçmektedir.
- Sakız çiğnemek, iştahı azaltarak gereksiz kalori alımının da önüne geçmektedir.
- Fazla tüketilen yemek sonrasında çiğnen sakız, midenin rahatlamasına ve kendine gelmesini sağlamaktadır.
Peki ya sakız çiğnemenin zararı var mıdır?
Her durumda olduğu gibi elbette sakız çiğnemenin fazla olması durumunda açtığı bazı zararlar mevcuttur. Bunlardan en bilinen ve en bariz etkilerinden bir tanesi, sakızı tatlandırmak için kullanılan tatlandırıcıların fazla vücuda alınımı sonrasında, sakız sindirim sistemini etkileyerek vücutta müsil etkisi göstermektedir. Şekerli sakızların tüketilmesi sonucunda dişlerde çürümeler meydana gelebilmektedir. Çok fazla sakız çiğnemek aynı zamanda migren ataklarını da tetikleyen faktörler arasında yerini almaktadır. Tüm bu sorunların dışında fazla çiğnenmediği taktirde olumsuz bir etkisi olmayan sakızı, 7’den 70’e herkes çiğneyebilir. Kas gelişimini geliştiren yapısıyla, boş vakitlerde uygun ortamlarda sakız çiğnemek esasında önemli bir unsurdur. Sakız çiğnerken elbette çiğnediğiniz sakızın türünün de önemi vardır. Şekersiz sakızların tüketilmesi, vücudunuza aldığınız şeker miktarının da önüne geçmektedir. Şekerli sakız çiğneme sonucunda diş sağlığınızın etkilenmesine, dişlerde çürüklerin meydana gelmesine sebep olabilmektedir.