On beş haftalık hamilelik

Tebrikler, hamileliğinin on beşinci haftasındasın ve üç aylık hamilesin. Hamileliğin 40 hafta sürdüğünü unutmayın, yani hamilelik aslında dokuz aydan biraz daha uzundur – bu yüzden doktorlar hamileliği aya göre değil haftaya göre izlerler.

15. haftada bebeğiniz artık bir portakal büyüklüğüne ulaştı. 15 haftalık bebeğin CRL’si kaç olmalı? diye merak etmekte haklısınız. Şu an bebeğiniz yaklaşık 10 cm boyunda. Ağırlığı da ortalama olarak 50-70 gram.

Kemikleri sertleşmeye devam ediyor. Bacakları kollarından daha uzun ve bütün eklemleri hareket edebiliyor.

Kulakları durması gereken yerden biraz daha yukarıda ama son hallerini almak üzereler.

Tat alma duyusu gelişiyor ve yüz kasları şekillendiği için bazı yüz ifadeleri yapabiliyor.

Bebeğinizin derisi hala çok ince. Karnınızın içine bakabilecek olsanız, derisinin altından kaburgalarının ve damarlarının göründüğünü fark edersiniz. Şu an oldukça aktifler ve uyanık kaldıkları zamanı vücutlarını hareket ettirip kaslarını uzatarak pratik yapmak için kullanıyorlar. Hatta başparmaklarını emmeye başlamış bile olabilir.

Muhtemelen harika hissediyorsundur! Fiziksel olarak aktifseniz ve sağlıklı, besleyici yiyecekler yiyorsanız, bu ruh halinizi ve enerjinizi artırır ve sağlıklı bir kilo alımı için uzun bir yol kat etmenizi sağlar. Yaygın hamilelik semptomlarından bazılarını yaşayabilirsiniz, ancak aynı zamanda bebek için hazırlanmak için önünüzdeki tüm görevlerin üstesinden gelmeye hazır olabileceğiniz bir noktadasınız. Hamile kıyafetleri almak, bebek kayıt defterinizi oluşturmak, çocuk odasını planlamak gibi yapılacak bir sürü iş sizi bekliyor, bu zamanın tadını çıkarın!

Bu hafta göbeğinde büyük değişimler olacak.. İlk üç aylık dönemde, rahminiz leğen kemiğinizin içine güzelce sığar. Ama şimdi, büyüyen bebeğinizi barındırmak için esniyor ve yakında pelvisinizi aşacak ve karnınızda daha yükseğe oturacak. Her anne adayının vücudu farklıdır ve büyüme hızı biraz değişebilir.

Önerilen 15 haftalık hamile kilo alımı haftada yaklaşık 1 ila 2 olabilir, bu nedenle günde yaklaşık 300 ekstra kalori almaya devam edin ve mümkün olduğunda sağlıklı tercihler yapmaya çalışın. Sert veya ani kilo alımı fark ederseniz, hemen doktorunuza bildirin.

Karnında bir baskı mı hissettin? Bebeğinden erken bir selam olabilir! İlk kez anne olanlar bunu 16 ila 22 hafta arasında yaşayabilirler, ancak diğerleri erken bir hareket hissedebilirler. Henüz bebeğinizi hissetmemiş olsanız bile, muhtemelen bir sonraki ultrasonda onu kıvrılmış bir halde göreceksiniz! Bebek 15 haftalık hamile karnının içinde hıçkırabilirler bile.

Üçlü ve dörtlü tarama zamanı geldi. Bu konuda doktounuzun yönlendirmelerini dinleyin. Amniyosentez ise başka bir seçmeli testtir ve15 ila 20 haftalar arasında gerçekleşir. Bu invaziv test nöral tüp defektlerini, kromozomal anormallikleri ve diğer genetik bozuklukları teşhis edebilir. Genel olarak güvenli olarak kabul edilir, ancak bazı riskler oluşturur, bu nedenle prosedürü yaptırıp yaptırmayacağınıza karar vermek için doktorunuzla konuşun.

Hamilelik haftası ilerledikçe rahmi karna bağlayan bağ ve kaslar daha çok esner. Rahminiz genişledikçe bu haftada olduğu gibi daha sonraki haftalarda da kasıklarda sancı ve ağrı yaşayabilirsiniz. Bu sancı daha çok alt karın bölgesinde olur. Endişelenmeyin, bağ ve kas dokularının esnemesi sizin için bir tehlike oluşturmaz. Ancak siz yine de diğer ağrılarınızda olduğu gibi 15 haftalık gebelik sancısını da doktorunuza danışmayı unutmayın.

Kendinizi her bakımdan enerjik ve sağlıklı hissedebileceğiniz dönemlerin başlangıcı olan bu hafta, stresten gerginlikten uzak durmalısınız. Gerekirse meditasyon yapabilir ya da sevdiğiniz hobilerle uğraşabilirsiniz. Ayrıca kısa yürüyüşler size çok iyi gelecektir. Sağlıklı beslenmek, bol su içmek ve folik asit almayı unutmamak sizin için çok önemli.

Siz ne kadar sağlıklı ve keyifli olursanız bebeğiniz de o kadar iyi hissedecek ve iyi gelişecektir.

Hamileliğin on altıncı haftası

Tebrikler, ona altı haftalık hamilesiniz. Bebeğinizin gelişimi hızlı bir şekilde sürüyor. Gebeliğin 16. haftasında bebeğiniz amniyon sıvısını yutmaya ve sindirim sisteminden geçirerek idrar olarak yapmaya devam eder. Ve bunu doğuma kadar devam ettirir. Kız bebeklerin bu hafta yumurtalıklarında yüz binlerce yumurta oluşur. 16 haftalık bebek anne karnında minik ayakları ile tekmeler atabilir.

Bebeğinizin küçük kasları güçleniyor! Küçük çocuğunuzun kafası bu hafta dik ve koordineli kol ve bacak hareketleri yapıyor. Bebeğinizin kulakları gelişiyor ve bebeğinizin bu noktada veya önümüzdeki birkaç hafta içinde sesleri duyabilir. Küçüğünüzle konuşmaktan ve şarkı söylemekten çekinmeyin. Ultrasonda 16 haftalık hamile olarak bebeğinizin dış cinsel organını görebilirsiniz.

16 haftalık hamileyseniz, yaşadığınız belirtilerden bazıları şunlardır:

Cilt değişiklikleri: “Hamilelik parıltısını” duymuş olabilirsiniz ve şimdi bunu deneyimleme sırası sizde olabilir! Kan damarlarındaki kan hacminin artması ve daha fazla yağ üretimine neden olan hamilelik hormonları hamile cildin kızarık ve çiyli görünmesini sağlayabilir. Bunları engellemeye yardımcı olmak için yüzünüzü günde iki kez hafif bir temizleyici ve ılık suyla yıkayın. Ayrıca doktorunuzdan veya dermatoloğunuzdan hamilelik sırasında kullanımı güvenli ürünler önermesini isteyebilirsiniz.

Burun kanaması: 16 haftalık hamilelerde, burun kanamaları bazı anneler için bir sorun olabilir ve artan dolaşım ve daha yüksek hormon seviyelerinden kaynaklanabilir. Hamilelik sırasında burun kanamaları normal olsa da, bu onları başa çıkmaları kolaylaştırmıyor.

Bel ağrısı: Bu, hamileyken vurabilecek en yaygın semptomlardan biridir. Sıcak duş alın, sırt kaslarınızın gevşemesine yardımcı olmak için düzenli olarak esneyin, duruşunuza dikkat edin ve alçak topuklu ayakkabılar giyin. Egzersiz ayrıca bel ağrısını önlemeye yardımcı olabilir ama bunu doktor kontrolünde yapın.

Baş dönmesi: Baş dönmesi bazı anne adaylarında yaygındır. Baş dönmesi, hamilelik sırasında dolaşımda değişikliğe neden olan hormonların bir yan etkisi olabilir. Susuz kalmamaya çalışın ve daha uzun süre ayakta durmaktan kaçının. Başınız dönüyorsa yan yatmayı deneyin ve egzersiz yaparken başınız dönüyorsa sağlık uzmanınıza başvurun.

Dikkat Edilmesi Gerekenler

Hamile olmak bu aşamada eğlenceli olabilir! Erken hamileliğin rahatsız edici semptomları ortadan kalktı ve artık daha fazla enerjiye sahip olma olasılığınız yüksek. Yürüyüşler, yüzme veya doğum öncesi yoga ile orta derecede aktif kalarak bu zamanın tadını çıkarın.

Göğüsleriniz büyüyor bu yüzden doğru sütyeni giydiğinizden emin olun. Geniş kayışlar, tam kapsama alanı ve genişletilebilir kancalar olan çamaşırları tercih edin. Egzersiz yapıyorsanız, hamileliğiniz ilerledikçe muhtemelen daha büyük boyutlarda destekleyici spor sütyenlerine de ihtiyacınız olacaktır.

Uyurken rahatsız hissediyorsanız, yan yatarken destek için dizlerinizin arasında ve karnınızın altında olduğu gibi, ihtiyaç duyulan her yerde ilave destek için ekstra yastıklar kullanmayı düşünün. Özel hamilelik yastıkları da bir seçenektir.

16 hafta hamilelikte bebekte yaşanan değişiklikler şu şekildedir;

  • 16 hafta hamilelikte bebeğin kasları güçlenmeye devam eder. Bu sayede anne karnındaki bebek kafasını daha dik tutabilir.
  • Anne karnındaki bebeğin 16 hafta hamilelikte kafatası, ve yüz kaslarındaki gelişim devam eder. Yüz kaslarını oynatabilen bebekte kaşlarını çatma, üzülme gibi ifadeler oluşabilir.
  • 16 hafta gebelikte bebeklerin gözleri tam olarak görmeye başlamasa bile az da olsa ışığı hissedebilmektedir.
  • Bebeğin derisi ve saç telleri bu dönemde kalınlaşmaya başlar.
  • 16 hafta hamilelikte bebeğin sinir sistemi gelişmeye devam ettiği için kol bacaklarını oynatmaktadır. Bebeğin hareketleri bu dönemde hissedilebilir. Ancak bebek hala çok küçük olduğu için bazı anne adayları bu hareketleri hissedemeyebilir. Bebeğin küçük tekmelerini bu dönemde hissetmek mümkündür.
  • Bebek bu süreçte elleriyle kavrama hareketleri yapabilir.
  • 16 hafta hamilelikte anne karnındaki bebek duyabilmektedir.
İLGİLİ MAKALE  7. Hafta gebelik – Hamileliğin yedinci haftası

Hamileliğin on yedinci haftası

Tebrikler , on yedi haftalık hamilesiniz. Hamileliğinizin 17. haftasına ulaştıysanız artık 4 ay 1 haftalık hamilesiniz demektir. Hamileliğin önceki döneminde yaşanan stres ve sıkıntıların genellikle bu dönemde azaldığı görülür. Hamileliğin ilerlemesinden kaynaklı hem anne adayında hem de bebekte gelişim devam eder.

Göğüslerinizde daha fazla büyüme ve değişiklik fark etmiş olabilirsiniz. Süt üretimine hazırlık için göğüslere daha fazla kan akıyor. Daha koyu damarlar görmeye başlayabilirsiniz. Hamile kadınların bir veya iki fincan boyutuna çıkmaları nadir değildir, bu nedenle sizin için en rahat boyutu giydiğinizi sağlamak için profesyonel bir sütyen takmak isteyebilirsiniz. Plasenta, gelişmekte olan bebeğinize yeterli besin ve oksijenin ulaştırılmasına yardımcı olurken, atıkların giderilmesine de yardımcı olmak için büyüyor. Şu anda bebeğinizin bazı hareketlerini hissediyor olabilirsiniz. Eğer bu ilk bebeğiniz değilse, o zaman bu duygunun nasıl olduğunun daha fazla farkında olabilir ve daha erken tanıyabilirsiniz. Ama henüz bir şey hissetmediyseniz endişelenmeyin. Son zamanlarda ayakların büyüdü mü? Bu, kilo alımı ve ödem olarak bilinen şişlik nedeniyle olabilir, bu da vücudunuzun hamilelik sırasında ekstra sıvı tutmasıyla olur. Şişliği hafifletmek için serin bir ayak banyosu deneyin ve kendinizi daha rahat tutmanıza yardımcı olmak için mümkün olduğunda ayaklarınızı yükseltin.

17 haftalık hamileyseniz, yaşadığınız belirtilerden bazıları şunlardır:

Hemoroid: Hemoroid esasen pelvik bölgedeki kan hacmi ve akışının artması nedeniyle aşırı genişlemiş rektumdaki damarlardır. Hemoroid hamileliğin ilerleyen zamanlarında daha yaygın olsa da, yüksek lifli bir diyet uygulamak, bol su içmek ve düzenli egzersiz yapmak gibi onları önlemeye yardımcı olacak adımlar atmak akıllıca olacaktır. Ilık banyo yapın ve uzun süre oturmaktan kaçının. Şiddetli ağrınız veya kanamanız varsa hemen doktorunuza başvurun.

Kaşıntılı veya hassas cilt: 17 haftalık hamileyken, karnınız ve göğüsleriniz hala büyüyor ve cilt geriliyor, bu da bazen çatlaklara ve kaşıntıya yol açabilir. Çatlakların ortaya çıkmasını tamamen engelleyemeseniz de, sabah ve akşamları bol su içip cildinize nemlendirici uygulayarak kaşıntıyı azaltmaya yardımcı olabilirsiniz.

Mide ekşimesi ve hazımsızlık: Artık sabah bulantısı çoğu anne adayı için geçmişte kaldı, ancak mide ekşimesi ve hazımsızlık yaşıyor olabilirsiniz. Her gün birkaç küçük öğün yemeye çalışın ve baharatlı yiyeceklerden kaçının. Yemeği yavaş yiyin ve yemek bittikten hemen sonra uzanmayın.

Bacak krampları: İkinci üç aylık dönemde uykunuz bacak krampları nedeniyle yarıda kesilebilir. Bu kramplara neyin neden olduğu bilinmemektedir, ancak yatmadan önce bacaklarınızı germeyi veya masaj yapmayı deneyebilirsiniz. Fiziksel olarak aktif kalmak, rahat, destekleyici ayakkabılar giymek  yardımcı olabilir.

Bel ağrısı. Genişleyen rahminiz ağırlık merkezinizi ve duruşunuzu değiştirerek sırtınıza daha fazla baskı yapıyor. Hamileliğiniz sırasında kilo aldıkça zaman zaman bel ağrısı yaşayabilirsiniz, ancak egzersiz ve esneme rahatsızlığın bir kısmını hafifletmeye yardımcı olabilir. Etkilenen bölgeye ısıtma yastığı uygulamak da biraz rahatlama sağlayabilir. Yapabilirseniz, uzun süre ayakta durmaktan kaçınmaya çalışın.

Doktorunuza Sorun

  • Baş dönmesi yaşamak normal mi? Bu konuda ne yapabilirsin?
  • Genetik testler hakkında bilgi alın
  • Amniyosenez hakkında bilgi alın
  • Anne serumu alfa-fetoprotein (veya kısa için MSAFP) tarama testini yaptırmalı mısınız?
  • Profesyonel masaj yaptırmak güvenli midir?

Hamileliğin on sekizinci haftası

Tebrikler. On sekiz haftalık hamilesiniz. Bu beş aylık hamilelik demek. Bu hafta, küçüğünüz benzersiz bir özellik geliştiriyor ve parmak izleri oluşuyor. Parmak uçlarında ve parmak uçlarında biriken yağ pedleri, gelişiminin bir parçası olacak.Ayrıca sindirim sistemi de gelişiyor.Yaklaşık 18 hafta boyunca, bebeğinizin kulakları başın yanlarından sivrilmeye başlar ve hatta sesleri kaydetmeye başlayabilir. Bebeğinizin besinleri sindirmek için safraya ihtiyacı var ve 18 haftada safra kesesi çalışmaya başlayabilir.

18 Haftalık hamile annenin vücudu

Bu ilk hamileliğinizse, bebeğin yakında karnınızın içinde hareket etmeye başladığını hissedebilirsiniz. Hızlı bir atış veya çırpınma hissedebilirsiniz. Bebeğiniz büyüdükçe, daha güçlü hareketler yapabilir ve hatta belki de gelecek haftalarda tekmeleyebilir sizi.  Her anne farklı olduğundan, bu hareketi daha farklı şiddette hissedebilirsiniz Bu nedenle, 18 haftalık hamileyken herhangi bir hareket hissetmeseniz endişelenmenize gerek yoktur.

Hamileliğinizin bu aşamasında, vücudunuz kan hacminin artması ve kan damarlarının hızla genişlemesi gibi kan basıncınızın düşmesine neden olabilecek birçok dolaşım değişikliğinden geçiyor. Kan dolaşımınız yeterince iyi değilse ufak bir rahatsızlık hissedebilirsiniz. Bu durumu doktora bildirmeniz gerekir.

Ayrıca yaklaşık 18 hafta boyunca ayaklarınızın büyüdüğünü fark edebilirsiniz. Bunun bir kısmı, ödem olarak bilinen su tutmanın neden olduğu şişlikten kaynaklanmaktadır. Hormonlar da ayak büyümesine sebep olabilir. Bebeğinizin doğum kanalına sığabilmesi için salgılanan ve eklemlerinizi rahatlatan hamilelik hormonu relaxin, ayaklarınızdaki bağları gevşeterek ayak kemiklerinin yayılmasına neden olur. Şişliği bir metre serin su ile ve ayaklarınızı kaldırarak rahatlatabilirsiniz.

18 haftalık hamileyseniz, yaşadığınız belirtilerden bazıları şunlardır:

Baş dönmesi: Kalbin sen hamile olmadan öncesine göre yüzde 40-50 daha fazla çalışıyor. Bu çaba, büyüyen rahminizin kan damarları üzerindeki baskısı ile birleştiğinde, özellikle hızlı bir şekilde kalktığınızda, zaman zaman baygın hissetmenize neden olabilir. Sık sık dinlenin. Baygınlık veya baş dönmesi hissettiğinizde yan yatın. Düşük kan şekeri de sersemliğe yol açabilir.

Bacak krampları: Yatmadan önce baldır kaslarınızı germeye çalışın ve susuz kalmayın. Sıcak bir banyo, sıcak duş veya masaj da yardımcı olabilir.

Burun problemleri: Hormonlardaki artış ve hamilelik sırasında artan kan hacmi mukoza zarlarının şişmesine neden olur, burun kanamaları ve tıkanıklık yaşayabilirsiniz.

Sırtta ağrıları: Büyüyen karnınız ve hormonal değişiklikleriniz bel bölgenizde ağrılara yol açabilir.

Dikkat Edilmesi Gerekenler

Omega-3 yağ asitleri bakımından zengin bir diyet uygulayın. Sizin ve bebeğinizin ihtiyacı olan besinleri almak önemlidir ve omega-3 yağ asitleri sağlıklı bir diyetin önemli bir parçasıdır. Omega-3’ler küçük çocuğunuzun sinir sisteminin gelişmesine yardımcı oluyor ve bazı araştırmalar bağışıklık sisteminizi güçlendirmeye ve depresyon semptomlarını azaltmaya yardımcı olabileceğini gösteriyor. Somon veya diğer yağlı balıklar, keten tohumu, brokoli veya ceviz gibi kaynaklardan beslenin. Kalori alımınızı sağlıklı bir şekilde artırın. Büyüyen bebeğinizi desteklemek için ekstra kaloriye ihtiyacınız olacak, ancak iki kişilik yemek yemenize gerek yok. İkinci üç aylık döneme ulaştığınızda, bu ekstra 300 kalori olabilir. Örneğin yarım sandviç ve bir bardak yağsız süt tüketebilirsiniz.

Doktorunuza Sorun

Bebeğinizin 18 haftalık hareket seviyesi ve pozisyonu normal mi?

Genetik testlerin riskleri ve faydaları nelerdir?

Anne serumu alfa-fetoprotein (veya kısa süreli MSAFP) tarama testini önerir misiniz?

Hamilelik ortası ultrason kontrolünüz ne zaman olacak?

İLGİLİ MAKALE  21 - 25. Hafta gebelik – Hamileliğin yirmi bir ile yirmi beşinci haftası arasında neler oluyor?

Rutin kontrolleri aksatmak hem önemli noktaları kaçırmanıza hem de daha fazla gerginlik yaşamanıza neden olur. Kontrollü ve rahat olun ve hamileliğin tadını çıkarın.

Hamileliğin on dokuzuncu haftası

Bebeğinizin Gelişimi

Tebrikler on dokuz haftalık hamilesiniz. Hamileliğin 19 haftasından itibaren bebeğin cinsiyetini öğrenme ihtimali vardır. Bu nedenle birçok ebeveyn bebeklerinin cinsiyetlerini öğrenmek konusunda heyecan duyar. Eğer ilk 3 aylık dönemde ultrason ile herhangi bir kontrol yapılmamış ise 19. hafta ebeveynler için şaşırtıcı olabilir. Çünkü bebeğin anne karnındaki pozisyonuna göre birçok uzvunu görmek mümkün olur. Bu da aileler için oldukça heyecan verici bir tecrübedir. 19 haftalık gebeliğe ilişkin bilinmesi gerekenler bundan ibaret de değildir.

Bebeğinizin dış cinsel organları büyümeye devam ediyor. Bu sıralarda bebeğinizin cildi mumsu bir kaplama üretmeye başlar. Bu tabaka deri tarafından salgılanan yağlardan, ölü hücrelerden ve bebeğinizin cildini amniyotik sıvıda yüzmenin etkilerinden korur. Bu zar doğumdan önce kaybolacaktır, ancak erken doğan bebekler genellikle bu zarla kaplı olarak doğarlar. 19 haftalık hamileyken bir başka kilometre taşı, küçük çocuğunuzun daha düzenli uyumaya ve uyanmaya başlamasıdır. Ayrıca hareket ve seslerle de uyanabilirler. Ek olarak, bebeğiniz parmak uçlarını ve parmaklarında küçük tırnakları oluşturuyor.

19 haftalık hamileyken, fetüs mango büyüklüğündedir. Yakında bir kontrol yaptırırsanız, doktorunuz bebeğinizin büyümesini kontrol etmek için rahminizin yüksekliğini ölçmeye başlayabilir. Hamileliğinizin bu noktasında daha fazla ağrı hissedebilirsiniz ve ayaklarınız biraz şişebilir. Karşılaşabileceğiniz diğer vücut değişiklikleri baş dönmesi, burun tıkanıklığı ve sırt ağrılarıdır. Yine de, küçüğünüz büyüyüp aktif olmaya başladığında,  çırpınma veya tekme hissetmeye başladığınızda heyecanlanacaksınız.

19 haftalık hamileyseniz, yaşadığınız belirtilerden bazıları şunlardır:

Cilt değişiklikleri:  Burnunuzda, yanaklarınızda ve alnınızda olabilecek koyu lekeler, chloasma veya “hamilelik maskesi” adı verilen yaygın bir hamilelik durumudur. Karnınızdan kasığınıza koyu renkli bir çizgi oluşur ve bu çizgi doğum yaptıktan sonra yavaş yavaş kaybolur. Güneşe maruz kalmak cildinizdeki pigmentleri daha da koyulaştırabilir, bu nedenle güneş kremi kullandığınızdan veya gölgede kaldığınızdan emin olun.

Eklem ağrıları: Büyüyen uterusunuzu barındırmak için, onu destekleyen eklemler gerilebilir. Bazen, bu gerilmiş bağlar, genellikle karnınızın altında keskin bir ağrıya neden olur. Muhtemelen en çok pozisyon değiştirdiğinizde veya aniden kalktığınızda fark edilir. Dinlenmek önemlidir.  Ağrı ateş, titreme, ağrılı idrara çıkma veya kanama varsa veya ağrınız şiddetliyse sağlık uzmanınızı arayın.

Bel ağrısı: Sırt ağrıları, özellikle hamileliğinizin yarı noktasından itibaren en sık görülen hamilelik şikayetleri arasındadır. Bu, büyüyen uterusunuzdan ve vücudunuzda devam eden hormonal değişikliklerden kaynaklanmaktadır. Ağırlık merkeziniz değiştikçe, genişleyen rahminiz sırt kaslarınızı zorlar. Sırt kaslarını geren ve güçlendiren egzersizler yapmak, karın destek giysileri giymek ve ağrılı kasları yatıştırmak için ısıtma pedleri kullanmak gibi sırt ağrısını hafifletmek için bazı önlemler alabilirsiniz.

Tıkanıklık ve burun kanaması:  Hormon seviyeleriniz arttı ve vücudunuz ekstra kan yapıyor, bu da burnunuzdaki mukus zarlarının şişmesine neden olabilir, tıkanıklığa ve hatta burun kanamasına yol açabilir.

Baş dönmesi.  Hamileliğinizin bu aşamasında baygın, baş dönmesi veya baş dönmesi hissedebilirsiniz. Baygın hissediyorsanız uzanın ve susuz kalmayın.

Kendinize iyi bakmak için gereken her şeyi yapın, kontrollerinizi aksatmayın ve stresten uzak durun. Siz rahat olursanız bebeğiniz de rahat olacak ve karnınızın içinde sağlıkla büyüyecektir.

Hamileliğin yirminci haftası

Tebrikler, yirmi haftalık hamilesiniz. Hamileliğinizin yarısındasınız ve kutlanacak birçok gelişme var. Beklenen ortalama 40 haftalık gebelik döneminin tam ortasına gelen 20. hafta, anne adayları için sürecin yarısının tamamlanıp doğum için geri sayımın başladığı bir haftadır. İlk trimester ve ikinci trimesterin başlarındaki rahatsızlık veren hamilelik belirtilerinin geride kaldığı bu haftalar, birçok anne adayı tarafından hamileliğin en keyifli dönemi olarak nitelendirilir.

Bebeğiniz inanılmaz bir gelişme kaydediyor. Bu onun için çok büyük br efor ve büyük bir başarı. Burun da dahil olmak üzere yüz hatları şekilleniyor. Emme refleksi gelişiyor ve bu hafta ya da yakında başparmağını emebilir. Beynin hızlı büyümesi ve duyu ve sinir merkezlerinin gelişimi sürüyor. Küçüğünüz kesin bir uyku-uyanıklık döngüsünde ve aynı zamanda ortamdaki seslere duyarlı hale geliyor. Zaman zaman yüksek sesler bile onu uyandırabilir.

Bu sıralarda bebeğinizin cildi kalınlaşır ve cilt katmanları da oluşuyor ve şu an cildi vernix adı verilen mumsu bir amniyotik sıvı ile korunuyor.

Hamileliğin yirnimci haftasında bebeğinizin sindirim sistemi yeşilimsi siyah, yapışkan bir madde üretmeye başlar. Mekonyum adı verilen bu sıvı, hamileliğin geri kalanında bağırsaklarınızda birikir. Siz bunu bebeğinizin ilk kaskı olarak göreceksiniz.

Hamileliğinizin bu noktasında veya yakın bir zamanda, bebeğinizin hareketlerini hissetmeniz muhtemeldir. Tabii bu his anneden anneye değişir. Önümüzdeki birkaç hafta içinde küçük sarsıntılar veya karıncalanmalar hissedebilirsiniz. Bu dönemde doktor kontrolünü aksatmamanız gerekir.

20 haftalık hamilelik belirtileri:

Kabızlık: Hormonal aktivite ve büyüyen bebeğinizin bağırsaklarınıza doğru itilmesi kabızlığa yol açabilir. Bu durum rahatsız edici olsa da, daha fazla su içmek ve lifli gıda tüketmek işleri kolaylaştırır.

Tıkanıklık ve burun kanaması: Hamilelik sırasında artan hormon seviyeleri ve ekstra kan hacmi, burnunuzdaki mukoza zarlarının şişmesine ve kurumasına neden olabilir. Bu hem tıkanıklığa hem de burun kanamasına yol açabilir. Havayı nemlendirmek için nemlendirici kullanmak ve susuz kalmamak işe yarar.

Bel ağrısı: Karnınız büyüdükçe ve kilo aldıkça, özellikle günün sonuna doğru sırtınızın ağrıdığını hissedebilirsiniz. Az topuklu ayakkabılar giyin, sırt kaslarınızı güçlendirecek hafif gezersizler yapın.

Unutkanlık: Bazı şeylere konsantre olmakta zorlanıyor ve küçük şeyleri unutuyor olabilirsiniz. Hatırlatıcı notlar tutun.

Şişmiş ayaklar: Bu durum hem kilo alımı hem de sıvı tutulması nedeniyle olabilir, ancak relaxin adı verilen bir hormon da katkıda bulunur. Bu hormon, bebeğinizin doğum sırasında pelvisten geçmesini kolaylaştırmaya yardımcı olmak için bağları ve eklemleri gevşetir, ancak relaxin ayrıca vücudunuzun başka yerlerindeki bağları da gevşetir – ayaklarınızdakiler de dahil olmak üzere, yayılmalarına neden olur.

20 Haftalık Hamile: Dikkat Edilmesi Gerekenler

Doktorunuz hamileliğin yaklaşık 18 ila 20 haftasında ultrason muayenesi önerebilir. Bu ultrason, bebeğinizin büyüklüğü ve konumu da dahil olmak üzere her şeyin iyi ilerlediğini onaylamasına ve kemiklerin ve organların iyi geliştiğini kontrol etmenize yardımcı olur.

İkinci trimester genellikle seyahat etmek için iyi bir zamandır, çünkü hamilelik semptomlarınız biraz daha az yoğun olabilir ve karnınız muhtemelen henüz dolaşmaktan rahatsız olacak kadar büyük değildir. Yine de, kaçmayı planlıyorsanız aklınızda bulundurmanız gereken birkaç şey var. Yoğun bir tatil planlamayın ve seyahat programınızı son dakikada nasıl hissettiğinize bağlı olarak değiştirmeye hazır olun. Uçmayı düşünüyorsanız, doktorunuza ve havayoluna danışın. Seyahatlerde molalar vermeye çalışın ve düzenli olarak kalkıp dolaşın, susuz kalmayın, enerjinizi artırmak için düzenli olarak yiyin ve sağlık belgelerinizi yanınızda bulun. Seyahat öncesi kontrol yaptırmak iyi bir fikir olabilir.