Teknoloji geliştiğinden beri dolandırıcılığın da çeşitleri artıyor. Eskiden telefonla arayıp, kendilerini polis olarak tanıtan dolandırıcılar vardı. Şimdi ise iş veren olarak tanıtıyorlar. Yarım gün için 5.000 Türk lirası kazanacağını söyleyen mesaj geri dönüş yapan kişilerin hayatı kararıyor. Bu yazımızda sizlere, bu dolandırıcılara dikkat etmeniz gerektiğini anlattık.
Gelen mesajda yazım hataları oluyor
Size gelen bu sahte iş ilanı mesajlarında da genellikle bozuk bir Türkçe ve bir sürü yazım yanlışları mevcut. Bu tür mesajları asla dikkate almayın ve itibar etmeyin. Gerekirse gelen numarayı polise iletebilirsiniz. Ancak büyük ihtimal bir süre dönüş alamayan dolandırıcılar, size mesaj atan numaranın hattını iptal ettirecektir.
İş arayan vatandaş dikkat etmeli
Türkiye’deki hayat pahalılığı ve işsizlik sorunu, vatandaşları da çaresiz bırakıyor. Dolandırıcılar da bu durumu fırsat bilip insanları dolandırıyor. Rastgele seçilmiş kişilere gelen bu iş teklifi mesajı, yarım gün çalışmaya 5.000 Türk lirası gibi bir ücret vaat ediyor. İşler bu numaraya geri dönüş yapılınca başlıyor. Eğer bu numaralara geri dönüş yaparsanız, sizim telefonunuza bir link yolluyorlar ve kayıt olmanızı istiyorlar. Ancak bu linke tıkladığınız an, cep telefonunuzdaki bütün bilgileri ele geçiren dolandırıcıların işi sizle bitiyor ve sizin rehberinizdeki yeni adaylara dönüyorlar.
Sesi beğenmezlerse inkar ediyorlar
Size gelen mesajdan sonra, o numara döndüğünüzde telefonu açan kişi sizin sesinizi beğenmezse attığı mesajı inkar ediyor ve suratınıza telefonu kapatıyor. Genellikle de çocuklar yapmıştır gibi bir cümle kuruyorlar ve işin içinden sıyrılıyorlar. Sesinizi beğenmeme nedeni de sizi kandıramayacak olmaları ya da sizin savcı, polis gibi bir devlet memuru olduğunuzu düşünmeleri. Karışıdaki kişi sizin hitap şeklinizden veya sorduğunuz sorulardan etkilenebilir.
Bunun sonucunda da telefonu inkar ederek suratınıza kapatabilir. Bütün bunlarla beraber bu kişiler, polislere de ben böyle bir mesaj atmadım ya da benim Türkçe’m böyle değil gibi ifade veriyorlar. Bu şekillerde de dolandırıcı olmadıklarını kanıtlamaya çalışıyorlar.
Sizi arayıp “soruşturmaya karıştın” diyorlar
İçişleri Bakanlığı, düzenli olarak her Türk vatandaşına mesaj gönderiyor. Bu mesajlar genellikle siber dolandırıcılığa ve diğer siber suçlara karşı oluyor. genellikle atılan mesaj şu şekilde oluyor:
Telefonda kendisini polis, asker, savcı vb. olarak tanıtıp “ADINIZ FETÖ/PDY, PKK vb. TERÖR ÖRGÜTÜ SORUŞTURMASINA KARIŞTI” diyerek para ve altın isteyenlere inanmayın.
Son yıllarda çok fazla artan bu tarz vakalar yüzünden İçişleri bakanlığı, vatandaşları bilinçlendirmek ve bilgilendirmek için böyle bir yola başvuruyor.