Özellikle yaz aylarının çekilmez çilesi olan sivrisinekler keyifli bir uykunun ya da güzel bir akşam yemeğini bir bakıma çileye dönüştürebiliyor. Keyfi bozulan insanoğlu da bu duruma gerilecek olacak ki sivrisinekleri saf dışı bırakmayı yeğliyorlar. Peki ya sivrisinekleri öldürmenin herhangi bir günahı var mıdır? Allah katında bu durumun nasıl bir günahı var gelin hep birlikte öğrenelim…
Sinek öldürmek günah mıdır?
Özellikle yaz aylarında artan sıcaklarla beraber sivrisinekler, insanların adeta kabusu oluyor. Gece uyku kalitesini düşürürken, ısırdığı yer yüzünden enfeksiyon kapma olanağı bile doğuruyor. Sivrisinekten müzdarip olan herkes de soluğu sivrisinekleri öldürmekte buluyor. Peki ya sivrisinekleri öldürmenin bir günahı var mıdır? Kuran-ı Kerim’de bu konuyla ilgili herhangi bir ayet bulunuyor mu? Yaşayan nefes alan hiçbir canlının yaşam hakkını almakla ilgili tüm müslümanların düşüncesinin aynı olması gerekir. Allah’ın verdiği canı ancak Allah alabilir. Bu öldürülmeyecek canlılara elbette sivrisinek, böcek, haşere gibi hoşlanmadığımız canlılarda dahildir. Evde bulduğumuz hiçbir canlının canına kıymadan başka bir yol ile ev ortamından uzaklaştırmanın yolunu bulmak çok daha iyi olacaktır. Her canlının yaşama özgürlüğü ve yaşama hakkı olduğunu bilerek, onların da bir yaşam ortamına ihtiyacı olduğunu unutmamız gerekir. Ancak, tüm uğraşlara rağmen istediğimiz yerden uzaklaştıramıyor ya da tarladaki meyveyi sebzeye hasar verecek hale geliyorsa, o noktada zarar veren hayvanları göndermeliyiz. Bu noktada sivrisinek, haşere, böcek gibi canlıları öldürmek caizdir, haram değildir. Dışarıda bulunan ve bize hiçbir zararı olmayan hayvanların canını almak kesinlikle yanlıştır. Allah’ın verdiği canı yalnızca Allah alabilir düşüncesiyle her zaman hareket etmemiz gerekir. Fare gibi zararlı hayvanları evden uzaklaştırmak gerekir. Eğer sahiden uzaklaştırmanın bir yolunu bulamıyorsak çaresiz kaldıysak o noktada öldürmez doğru olacaktır. Yalnız öldürme dışında tüm yolları denediğimizden emin olmamız gerekir.
Kuran-ı Kerim’de sinekle ilgili bir ayet var mıdır?
Kuran-ı Kerim’de birçok hayvana yer verildiği gibi sineklere de yer verilmiştir. Kuran-ı Kerim doğru yolu göstermek ve dünyada yaşayan tek canlının insan olmadığını göstermek için oldukça güzel bir örnektir. Evrendeki canlı ya da cansız tüm varlıklar bir yaratılışın sonucunda ortaya çıktığını unutmamak gerekir. Tüm mucizeleri görebilmek ve bize yol haritası olabilmesi adına Yüce Allah Kuran’ı indirmiş, insanoğlunun yönünü kaybettiğinde doğru yolu bulmaları için büyük bir güç vermiştir. Kuran-ı Kerimde, insanlar gibi başka birçok canlıya da değinilmiştir. Yüce Allah’ın önem verdiği, üzerine ayet indirdiği bazı canlılar vardır. Bunlardan bir tanesi de sivrisineklerdir. Allah Kuran’da konuyu bizlere şu şekilde açıklamıştır. “Şüphesiz Allah, bir (dişi) sivrisineği de ondan üstün olanı da (herhangi bir şeyi) örnek vermekten çekinmez. Böylece iman edenler, kuşkusuz bunun Rablerinden gelen bir gerçek olduğunu bilirler; inkâr edenler ise, ‘Allah, bu örnekle neyi amaçlamış?’ derler. (Oysa Allah,) Bununla birçoğunu saptırır, birçoğunu da hidayete erdirir. Ancak O, fasıklardan başkasını saptırmaz.” (Bakara, 2/26) şeklinde buyurmuştur. Allah’ın indirdiği ayete göre, değersiz ya da hiçbir vasfı olmadığı gibi görünen sivrisineğin bile yaşam için bir mücadelesi olduğunu görmekteyiz. Sivrisinekler hakkında bilinen bir yanlış bilgi ise, onların kan emici varlıklar olmasıdır. Bu düşünce esasında yanlıştır. Sivrisineklerin sadece dişileri kandan beslenirler. Bunun sebebi ise, arılar gibi çiçek özlerinden beslenen sivrisineklerin dişileri yumurtalarının olgunlaşması için proteine ihtiyacı olmalarıdır. Dişi sivrisinekler, üreme için yumurtalarının gelişimi için insan kanındaki proteine ihtiyaç duyar. Türünün devamı için insan popülasyonuna ihtiyacı vardır.