Her sabah koşuya çıkmak insan sağlığına birçok fayda sağlamakta. Uzun bir yaşam ve güçlü bir bağışıklık sistemi istiyorsanız, hayatınıza hareket katmalısınız. Bunun için de hayatımıza spor katmak oldukça önemli olabilmektedir. Koşu hem formda kalmak hem de bağışıklık sistemini güçlendirmek için en tercih edilen egzersizlerden biridir. Bu yüzden sabah koşularına çıkmak, sağlığımız için çeşitli fayadalara sahiptir.
Neden sabahları koşuya çıkmalıyız?
Sabahları koşuya çıkmamızın en temel sebebi, sabahları havadaki oksijen oranının fazla olması. Çünkü koşuya çıktığımızda soluk alış verişimiz hem düzenlenir hem de hızlanır. Sabahları da havadaki oksijen oranı fazla olduğu için vücudumuza çok daha fazla oksijenin girmesini sağlarız. Oksijen vücudumuza girdiğinde ise vücudumuzun metabolizması hızlanır ve vücudumuz yağ yakmaya başlar. Ayrıca diğer bütün metabolik faaliyetler hızlanıyor.
Sabah koşusunun en uygun saati ise 06.00 ile 08.00 arasıdır. Bu saat aralıkları birçok kişinin uykusunu bölebilir. Ancak sabahları koşuya çıkmayı alışkanlık haline getiren kişiler, bu egzersizin vücutlarına kattığı faydaları görmektedir. Ayrıca sabahları koşuya çıkan kişilerin uyku düzenleri daha sağlıklı olmakta. çünkü sabahları erkenden uyanıp vücut çalışmaya başlıyor ve kişi istese bile gece geç saatlere kadar ayakta kalamıyor. Bu sebepten ötürü de sabahları koşuya çıkan kişi, günde yaklaşık 7 ya da 8 saat uyuyor.
Sabahları koşuya çıkarsanız, gün içinde çok daha dinç ve çok daha fazla enerjik olacaksınız. Bunun da en temel sebebi, daha hızlı çalışan metabolizma ve artan kan akış hızı. Bu sayede kalp ritminiz de düzeliyor ve ani kalp krizi rahatsızlığına yakalanma ihtimaliniz düşüyor.
Vücudumuz geceleri karbonhidrat yakmaktadır. Çünkü vücudumuzdaki gelişim hormonları, gece uykusunda salgılanmaktadır. Bu yüzden de vücudumuz karbonhidrat tüketecektir. Bununla beraber sabahları aç karnına koşuya çıkarsanız, yağ yakım hızınızı arttıracaksınız. Bu sayede diyetinize yardımcı olabilecek bir fırsat daha yakalayacaksınız.
Sabahları koşuya çıkmak sadece fiziksel fayda değil, bilişsel fayda da sağlamaktadır. Uzmanlar, sabahları koşuya çıkan kişilerin görsel hafızalarının geliştiğini düşünmekte. Bu durumun da en temel sebebini ise sabahları alınan fazla oksijene bağlıyor. Çünkü oksijen, vücudumuzun her yönden daha iyi çalışmasını sağlıyor. Bu yönlerden biri de bilişsel fonksiyonlar. Bu yüzden sabahları koşuya çıkan kişilerin hafızaları, dikkatleri, odaklanmaları çok daha iyi oluyor.
Sabah koşusunun en büyük faydası da kemik erimesini önlemesi. Çünkü sabahları yapılan koşu, kemiklere daha yoğun bir yük bindirilmesine sebep oluyor. Bu sebepten ötürü de kemikler çok daha iyi çalışmaya başlıyor ve sürekli aktif kalıyor. Aktif kalan kemiklerdeki kemik erimesi hastalığı oranı da azalıyor.
Sabah koşusu nasıl yapılmalı?
Sabah koşusu için uyandıktan yarım saat sonrası önerilir. Çünkü vücudumuz uyandıktan sonra kendisini yavaş yavaş açıyor. O sırada kahve ve su içerek, metabolizmanızın daha hızlı çalışmasını sağlayabilirsiniz. Ancak yemek yemeden sabah koşusuna çıkmanızı öneririz. Çünkü geceleri büyüme hormonu salgılayan vücudumuz, karbonhidrat tüketecektir. Siz de sabah aç karnına koşuya çıkarsanız, koşu sırasında yağ yakmaya başlayacaksınız. Ardından da metabolizmanız hızlanacak ve bağışıklık sisteminiz gelişecek.
Bütün bu durumlara baktığımızda, sabahları saat 07.00 sularında koşuya çıkmanızı önermekteyiz. Ancak sabah koşusunun çok fazla abartmamalısınız. Sabah koşularınızı en az yarım saat en çok 1,5 saat olarak ayarlayın. Bu sayede vücudunuzun enerjisini tek bir aktiviteye vermemiş olacaksınız. Eğer uzun süreler koşu yaparsanız, gün içinde daha enerjik değil aksine yorgun hissedersiniz. Bunlarla beraber koşunun temposunu çok hızlı tutmamalısınız. Hafif tempoda koşmanız yeterli olacaktır.