Meşe palamudu yaygın olarak tüketilmese de faydaları oldukça fazla olan bir meyve. Sizler için bu mucize besinin faydalarını, nasıl tüketilebileceğini ve tüm detaylarını masaya yatırdık. Meşe ağacının yemişi olan sert ve tırnaklı bir meyve olan meşe palamudu doğada birçok hayvanın besin kaynağıdır. Daha çok batı kesimlerde yetişir. A vitamini bakımından oldukça zengindir ve hasat zamanı Ekim’dir. Palamut, tanen bakımından zengin olduğu için, şırası boya sanayiinde ve sepicilikte kullanılır.
Meşe palamudu yenir mi?
Oldukça zengin bir besin olan meşe palamudu yenilebilir. Fakat içerisinde bolca tanen bulunduğu için meşe palamudu kötü bir ün kazanmış diyebiliriz. Tanen zararlı bir maddedir çünkü temel besinleri emme yeteneğini azaltır. Tehlikelidir çünkü sağlığa ciddi zararları dokunabilir. Kanser ve karaciğer hasarı gibi ciddi sonuçları olabilir. Bu nedenle meşe palamudu tüketebilirsiniz fakat çiğ olarak yememeniz de fayda var. Meşe palamudunu pişirdiğiniz zaman içindeki tanenler azalır, böylece sağlık açısından zararlı bir durum olmaz. Bu yöntem kesinlikle daha güvenilirdir.
Pişirme yöntemi
Meşe palamudunu doğadan toplayacak olursanız olgunlaşmış olanları tercih etmeye özen gösterin. Bunu anlamanın basit bir yolu var, yere düşen meşe palamutları olgunlaşmıştır. Ardından bol suyla yıkamalısınız, toz ve kirden arındığına emin olun. Ardından sert bir şey yardımıyla kabuklarını kırın ve palamutları boş bir tencereye alın. Üzerine su ekledikten sonra 5 dakika kadar kaynatın. Su kahverengi olduktan sonra palamutları süzmelisiniz. Sonrasında palamutları tekrar tencereye alın ve yeniden su ekleyin. Su berrak bir hale gelene kadar işleme devam edin. Eğer meşe palamudunu atıştırmalık olarak kullanmak isterseniz 190 dereceli fırında ortalama 20 dakika kızarttıktan sonra da tüketebilirsiniz.
Meşe palamudu kahvesi ve çayı
Meşe palamudunu tüketmenin çeşitli yolları var. Tercihe bağlı kahve veya çay olarak tüketebilirsiniz. Kahve yapmak için palamutları 20 dakika kaynatıp kabuklarını soymanız gerekiyor. Ardından palamutları küçük parçalara gelecek şekilde kesin ve 200 derecede yaklaşık 40 dakika kızartın. Kahve değirmeninde çektikten sonra elde ettiğiniz tozdan bir yemek kaşığı alın ve üzerine 150 ml su ilave edin. İşte kahveniz hazır!
Çay olarak tüketmek için 4 adet meşe palamuduna ihtiyacınız var. Parçalar halinde kesin ve çaydanlığa koyduktan sonra su ekleyin. Ardından 5 dakika dinlenmesini beklemelisiniz. Son olarak suyuna bir tatlı kaşığı bal ekleyip içebilirsiniz.
Meşe palamudu faydaları
Antioksidan olarak zengin bir besindir ve antiviral etkiye sahiptir. Zararlı bakterilerin üremesinin önüne geçer. Enerji olarak yüksektir, dinç hissetmenize yardımcı olur. Mide ağrısı yaşıyorsanız derdinize çare olacaktır. Aynı zamanda bağırsak sağlığına da olumlu etkileri vardır. Yararlın iyileşmesini hızlandırır bunun yanı sıra cildinizi korur. Son derece faydalı olan bu besin içerisinde tanen bulundurduğu için pişirmeden tüketmeniz sağlığınıza zarar verir. Ayrıca meşe palamudu alerjik reaksiyonlara da neden olabilir. Bu nedenle tüketmeden önce muhakkak doktorunuza danışmalısınız.
Meşe palamutunu güneşte kuruttum, sonra 90derecede fırınladım. Blendırda çekerek un haline getirdim ve çorbalara (1.5lt) bir yemek kaşığı katıyorum. Lezzetini artırıyor.A vitamini sanırım kalmamıştır. Ama mineralleri var en azından.