Besin değeri açısından oldukça zengin olan balık eşsiz lezzetiyle sofralarımıza renk katıyor. Sağlık açısından sık sık tüketilmesi gereken balığın taze olup olmaması zehirlenme tehlikesine karşı büyük önem taşıyor. Her mevsim tüketilen ve birçok kişi tarafından tercih edilen balıkların yağlılık oranları içerisinde bulunulan mevsime göre değişiklik gösterir. Biz de sizler için taze balık seçmenin yöntemlerini, mevsimlerine göre balık çeşitlerini ve kalamar pişirmenin inceliklerini araştırdık.

İzleyin;

Balık pişirmenin inceliklerini, taze balık seçme yöntemlerini, mevsimlere göre balık seçimini Çayırlı Balık Evi yetkilisi Murat Çetin ile konuştuk. Murat Çetin balığın taze olup olmadığının gözlerine ve rengine bakarak anlaşılacağını belirtti. Çayırlı taze balık seçme konusuyla ilgili ” Bunu anlamak çok zor değildir. Donuk değildir, renkleri canlıdır ve balığın fosforu üzerindedir.” ifadelerini kullandı. Balığın pullarının üzerinde olması ve kuru olmaması da taze olduğunu anlamanın bir yoludur çünkü donmuş balıkta pul yoktur diye ekledi.

Kalamar pişirmenin incelikleri

Balık sofralarının aranan gözdesi kalamarı pişirmek için öncelikle inceliklerini bilmek gerekiyor. Genellikle yanında tarator sosla sunulan kalamarı nasıl pişirmek gerektiğini Murat Çetin’e sorduk. “Kalamarı yoğurup bekletmek gerekiyor ardından unlama işlemi gerçekleştiriliyor. En önemli püf noktası ise bol kızgın yağda pişirmek. Bu sayede kalamar lezzetli ve çıtır çıtır olacaktır. Unlamadan kızgın yağa atanlar hata yapıyor, böyle olursa ya hamur gibi ya da çok sert oluyor. İnceliklerine dikkat etmek lazım.” ifadelerini kullandı.

Mevsimlere göre balık seçimi

Balıkların yağlılık oranları içerisinde bulunulan mevsime göre değişiklik gösterir. Yağlı olan bir balığın tadı ise her zaman daha güzel olur. Aylara göre tüketilen balıkların besleyicilik oranları ve lezzetlerinde de belli başlı farklılıklar görülür. Tam da bu noktada bu aylarda hangi balığı seçmemiz gerektiğini bir bilene sorduk. Çayırlı Balık Evi yetkilisi Çetin,” Şimdilerde hamsinin tam dönemi, kulağına kar suyu kaçtığı için daha lezzetli oluyor. Aynı şekilde istavriti de çıtır çıtır yemek iyi bir tercih olabilir. Tekir ve mezgitler için de aynısı geçerli. Havyar ve yumurtalı olan mezgit kılçıksız balık sevenler için doğru tercih olacaktır.” diye konuştu.  Kılçıksız balık tercih etmek isteyeler mezgit dışında, levrek, somon ya da tavuk balığını da rahatlıkla seçebilirler. Diğer bir tercih fener balığı olabilir, kavurması da sıkça tercih edilir.

İLGİLİ MAKALE  Vitamin deposu olarak biliniyordu: Bunu tüketenler 'akciğer kanseri' oluyor

Balık zehirlenmesi tehlikeli ve dikkat edilmesi gereken bir konu. Murat Çetin de balık severleri uyarıyor, “Bilmedikleri yerden balık almamalılar, taze olup olmadığına mutlaka dikkat etsinler. Belki fiyat farkı olacaktır ama güvenilir bir yerden balık almak son derece önemli. Taze balık olduktan sonra süt ürünleri bile kullanılsa sorun olmaz.” diye ekliyor.

Bonus: Fener balığı kavurması tarifi

  • Yarım kilo fileto kuşbaşı hazırlanmış fener balığı
  • 100 gram tereyağ + 3-4 çorba kaşığı zeytinyağ
  • 1 küçük soğan
  • 2-3 diş sarımsak
  • 1 er çarliston ve kırmızı kapya biber
  • 10 adet kadar mantar
  • 1 küçük su bardağı domates rendesi veya suyu
  • Tuz, yiyebileceğiniz kadar pul biber (ben 1 tatlı kaşığı kullandım)
  • Az salça veya renk vermek için kırmızı tatlı biber
  • Kekik
  • 2-3 tane defne yaprağı

Balık sevmeyen çocuğunuza bile balık sevdirecek lezzetteki bu yemeği yapak oldukça pratik. Tabi çocuklarınız yiyecekse tercihe bağlı olarak pul biber kullanmayabilirsiniz. Balıkçıdan kuşbaşı şeklinde fener balığını almanız ilk adım. Ardından tavada yağ eritmeniz gerekiyor, bol kullanabilirsiniz çünkü yağı kaldırabilen bir yemek. Soğan ve sarımsağı birlikte kavurduktan sonra mantarlar yüksek ateşte kavrulmalı. Biberler de eklendikten sonra çevirerek hafifçe dövülür. Domates suyu da eklenir ve kısa bir süre kaynatılmalıdır. Son olarak balıklar tuz ve baharatla birlikte eklenir ve 10 dakika kadar orta ateşte kavrulur. İşte lezzetli fener kavurma hazır!