Ülkemizin meşhur lezzetlerinden birisi olan tantuni, Mersin’e ait bir etli dürüm çeşididir. Hem et hem de diğer dürümlerden farklı olarak kuyruk yağı içermesinden dolayı tantuni denir. Aynı zamanda özellikle son dönemlerde meşhur olan yoğurtlu tantuni çeşidi de tantuni dükkanlarında satışa sunulmaya başlanmıştır.
Tantuni Yapımı İçin Malzemeler Nelerdir?
Mersin’e ait meşhur bir lezzet olan tantuniyi evlerinizde yapmak aslında düşünüldüğü kadar da zor ve zahmetli değil. Tantuni yapımı için malzemeleri sıralayacak olursak;
- 600 gram minik doğranmış dana eti
- Yarım demet maydanoz
- 2 adet orta boy domates
- 1 adet orta boy kuru soğan
- Yeteri miktarda tuz
- Bir miktar sumak
- Toz biber (kırmızı)
- 1 çay bardağı sıcak su
- 1 su bardağı sıvı yağ
- Lavaş
Dana eti ile tantuni yapmak için gerekli malzemelerimiz bunlardır.
Tantuni Yapılışı
600 gram dana etini küçük küçük olacak şekilde doğranarak, pişirilir. Etler haşlanırken gerekli sebzeler doğranır. Etleri doğradığımız gibi domatesler de küçük küçük olacak şekilde doğranır. Kuru soğan ince uzun olacak şekilde jülyen doğranır. Maydanozlar da ince ince kıyılarak doğranır. Ortak bir kapta doğranan soğan ve maydanoz karıştırılarak, tercihe bağlı olarak göz kararı sumak atılır. Bu esnada haşlanması için ocağa konulan etler pişmiş ise kenara alınır.
Sacın içerisine 1 çay bardağı sıvı yağ ilave edilir. 1 su bardağı su da üstüne eklenilir. Ardından haşlanmış olan kenara aldığımız etleri saca koyup yine tercihe bağlı göz kararı tatlı kırmızı toz biberi atılır. Tuzumuzu da attıktan sonra bu şekilde malzemeler bir kaç kez karıştırılır. Malzemeler birbiri ile iyice özdeşleştikten sonra sacın üstüne lavaşlar teker teker sırası ile kapatılarak ekmekler yağlanır.
Yağlanan lavaşlar sonrasında tabaklara alınıp önce kenarı da bulunan hazırlamış olduğumuz soğan, maydanoz, domates ve sumak karışımından üzerine yayılır.
Üstüne pişen etler koyulur. Dürüm başına yaklaşık 5 yemek kaşığı kadar et koyabilirsiniz. Dürümler sıkıca sarıldıktan sonra tekrar sacın üzerine alınıp önlü arkalı olacak şekilde sacın dibinde kalan yağ ile hafifçe kızartılır.
Hazırlamış olduğunuz tantunileri yanında ayranla ve limon ile servise sunabilirsiniz. Aynı zamanda yanına şalgam da koyabilirsiniz.
Orijinal Mersin Tantunisi Yapmak İçin Dikkat Edilmesi Gerekenler
Hakiki mersin tantunisi orjinal tarifinde normalde pamuk yağı kullanılarak yapılır. Soğan içine konulan sumak da orjinal tarifte bulunmuyor. Ancak çok fazla yakıştırıldığı için pek çok dükkanda kullanılıyor.
İzleyin: TANTUNİ EVDE KOLAY YAPIMI
Tantuni Yapımının Püf Noktaları Nelerdir?
Tantuni yaparken uyguladığımız adımlardan birisi olan yağın üzerine su eklemek korkutucu gözükse de yağ soğuk durumdayken ilave edildiği için herhangi bir patlama ya da sıçrama olmuyor. Aynı durumda saca su ilave etmek, sıcaklığı kontrol etmenize yardımcı olur ve kullanacak olduğunuz lavaş ya da ekmek suyun oluşturduğu buharda yumuşayarak kullanmanıza fayda sağlar. Kullanacağınız baharat miktarını ise kendi tercihinize ve damak zevkinize göre ekleyebilir ya da çeşitliliğini artırabilirsiniz.
Deneyebileceğiniz Diğer Tantuni Tarifleri Nelerdir?
Tantunide dana eti kullanıldığı için kırmızı et sevmeyen ve kullanmak istemeyen kişiler dana eti yerine bu tantuni tarifini tavuk eti ile de deneyebilir ve sevenler için aynı tarifi tavuk tantuni şeklinde yapmak da mümkündür. Oldukça kolay ve lezzetli olacak tavuk tantuni akşam yemeklerinizin, öğle yemeklerinizin vazgeçilmezi haline gelecek. Aynı zamanda yoğurtlu yapılan tantuni tarifi de özellikle son zamanlarda çok fazla sevilen ve tercih edilen bir lezzettir. Dışarıda deneyip yoğurtlu tantuninin tadını beğenen insanlar bu lezzetli tarifi evlerinde de deneyerek oldukça kolay bir şekilde yapabilirler.
Tantuni Kaç Kalori?
Yaklaşık olarak bir adet tantuni dürüm 500 kaloriye denk geliyor. İçerisine koyduğunuz malzemelere göre ve kırmızı et ya da tavuk eti tercihinize göre de kalorisi değişiklik gösterebilir.
Tantuni Nasıl Ortaya Çıktı?
Ülkemizin meşhur lezzetlerinden birisi olan tantuni, tarihsel açıdan yörük kültürüne ait olduğu söyleniyor olmakla beraber Türkmenlerden de günümüze ulaşmış olabileceği söyleniyor. Ülkemizde tantuni lezzetinin ev sahibi olarak Mersin ilimiz gösteriliyor, hatta Mersin tantuni lezzetinin ana vatanı halindedir. Lavaş içerisine konularak dürüm halinde servisi yapılan tantuni, Antakya ilimizde de meşhur bir yiyecek olarak biliniyor.