Diş eti ağrısının sebepleri diş etlerinde ve dişlerde meydana gelen sorunlardır. Diş etlerinde çekilme ve iltihap oluşumunun yanı sıra, diş çürüğünün geniş alana yayılması diş eti ağrılarına sebep olur. Farklı diş rahatsızlıklarına bağlı olarak gelişebilen diş eti ağrısını en kısa sürede gidermek için uzman diş hekimine gitmek gerekir. Diş hekimine başvuruna kadar geçen sürede ağrıyı hafifletmek amacıyla doğal yöntemlerden yararlanılabilir.

Diş Eti Ağrısının Sebepleri Neler?

Diş eti ağrısının meydana gelme nedenleri arasında diş eti iltihabının oluşumu yer alır. Diş eti ağrısına sebep olan diğer faktörler:

  • Diş ve diş eti sağlığına katkı sağlayan vitaminlerin yeterli düzeyde alınamaması,
  • Diş eti bakımının yapılmaması,
  • Diş çevresinde biriken plaklar,
  • Şeker hastalığı,
  • Diş ipi kullanımının ihmal edilmesi,
  • Alkol ve sigara kullanımının diş etlerine verdiği zararlar,
  • Diş çürümesi ve diş eti rahatsızlıkları,
  • Diş eti çekilmesi ve kırık dişler,

Bu tip faktörlere bağlı olarak diş etlerinde ağrı oluşur.

Diş Eti Ağrısı Tedavisi Nasıl Yapılır?

Diş eti ağrısının giderilmesi için tedavi, uzman diş doktorunun teşhisi ardından yapılır. İlk olarak dişler diş hekimi tarafından incelenir ve testler ardından ağrıya sebep olan, temelde yatan rahatsızlık için teşhis koyulur.

Dişlerde plak ve tartar oluşumu varsa gerekli temizleme işlemleri yapılır. Teşhis edilen sorunun giderilmesine yönelik gerekli restorasyon yapılır. Uygun bulunan ağrı kesici ilaçlar tedavide takviye olarak kullanılabilir.

Diş eti çekilmesi, kırık diş, diş iltihabı gibi sebeplerin hangisinden dolayı ağrı meydana geliyorsa o soruna yönelik tedavi uygulaması gerçekleştirilir. Kırık dişlere yönelik zirkonyum kaplama, çürük dişlere yönelik dolgu uygulama gibi farklı yöntemler izlenir.

Diş Eti Ağrısı Tedavi Türleri Neler?

Diş eti ağrısının oluşması halinde diş hekiminin uygulayabileceği tedavi yöntemleri:

  • Antibiyotik Tedavisi: Diş ağrısına sebep olan diş eti enfeksiyonu veya diş enfeksiyonu ise diş hekimi, antibiyotik önerebilir.
  • Diş Çekimi: Belirli durumlarda diş artık kurtarılamayacak biçimdeyse ve ağrıya sebepse diş çekilebilir.
  • Drenaj Doku Çıkarma: Dişteki enfeksiyon ağrıya sebep oluyor ve müdahale gerektiriyorsa, iltihap boşaltılarak riskli doku alınır.
  • Kanal Tedavisi: Diş köklerinin zarar görmesi halinde sinirlerin temizlenmesi ve ardından dolgu ile kapatılması, diş eti ağrısını giderir.
  • Periodontal Rahatsızlık Tedavisi: Diş eti hastalıklarına bağlı olarak diş etinde meydana gelen ağrılarda, diğer tedavi süreçlerine nazaran daha uzun olan periodontal tedavi yapılır. Periodontitis, nekroz, diş eti apsesi oluşturan diş eti rahatsızlıklarında periodontol tedavi ile sorun ve ağrılar giderilir.
İLGİLİ MAKALE  Dişte oluşan kahverengi lekeler neden olur ve nasıl giderilir? (Kaynak: soru.com.tr)

Bu tedavi tipleri sayesinde hastaların diş sağlığı geri kazandırılırken ağrılardan kurtulmaları sağlanır.

Diş Eti Ağrısını Evde Ne Geçirir?

Diş eti ağrısını kısa süreli olarak, evdeki malzemeler ile hafifletmek için sirkeli su ile gargara yapılabilir. Bunun haricinde sarımsak tüketmek ve tuzlu su ile gargara yapmak da diş eti ağrısını hafifletir. Kesin bir çözüm için en kısa sürede diş hekimine danışmak gerekir.

Diş Eti Ağrısı İçin Ne Zaman Doktora Gidilmeli?

Diş eti ağrısı gece uykularının bölünmesine yol açıyorsa, diş etlerinde kızarıklık meydana gelmeye başlamışsa mutlaka diş hekiminden tedavi alınmalıdır. Özellikle yemek yeme sırasında çiğneme eylemi gerçekleştirilirken ağrıda artış hissediliyorsa diş doktoruna görünmek gerekir.

Diş Eti Ağrısı İçin Sıcak Soğuk Kompres Yapılır mı?

Diş eti ağrısı şiddetli bir seviye ise hekime gidene kadar ağrı hafifletilmek isteniyorsa, sıcak veya soğuk kompres uygulanabilir. Sıcak kompres için temiz bir su sıcak suya batırılıp, suyu sıkıldıktan sonra, yanağa bastırılır. Kompres diş etlerine doğrudan değil dudak veya yanak bölümünden ve dıştan olacak şekilde uygulanır. Soğuk kompres için buz paketi temiz bir beze sarılarak aynı şekilde uygulanır.

Diş Eti Ağrısına Bitkisel Çözüm Var mı?

Diş eti ağrısının oluşması halinde yapılması gereken diş hekimine görünmektir. Ancak süreç kapsamında ağrının hafiflemesi için ağrı kesici özelliği olan karanfil çiğnenebilir veya karanfil tozu ılık suya karıştırılarak tüketilebilir. Ek olarak zerdeçal diş eti ağrısını hafifletmekte etkilidir. Ek olarak diş etinin ağrıması halinde oldukça hafif hareketler ile kısa süre dişleri fırçalamak, işlemde diş macunu kullanmak ve hemen ardından gargara yapmak, ağrıyı hafifletmekte etkili olur.