Cilt lekeleri, sosyal yaşamda kişiyi etkileyebilir. Sosyal hayatta kişinin kendisini çirkin görmesi, kişi için oldukça olumsuz bir durumdur. Genellikle bir kusuru olmayan kişilerde bu duruma pek rastlanmaz. Ancak kendisini kötü gören kişilerin en büyük problemlerinden biri, cildinde oluşan cilt lekeleri.

Cilt lekesi neden oluşur?

Cilt lekelerinin oluşması, melanin pigmentinin cildimizde bir yerde toplanmasıdır. Melanin pigmenti, cildimize rengini veren maddedir. Bu maddede azalma görüldüğündede ciltte lekeler oluşabilmektedir. Melanin pigmentinin etkilenmesinin en kolay yolu, güneşin zararlı UV ışınlarına maruz kalmaktır. Bu ıınlar neticesinde, melanin pigmentinin artışı uyarılır ve ciltte kahverengi kararmalar meydana gelmektedir. Bu durumdan korunmanın en kolay yolu ise iyi ve doğal bir güneş kremi kullanmaktan geçmektedir.

 

Cilt lekeleri daha çok güneş ışınlarının tenimizle etkileşime girdiği yerlerde meydana gelmektedir. Genellikle alın, çene ve yanak bölgelerinde oluşan bu lekeler, cildiniziz daha pürüzlü bir yapıya geçmesine neden olur.

Ciltte leke oluşmasının bir diğer sebebi ise cildimizde kullandığımız kimyasal maddelerdir. Bu maddeler daha çok makyaj malzemeleri olmaktadır. Makyaj malzemelerinin doğru temizlenmeyişi, ciltte leke oluşmasına sebep verebilir. Bu durum bir çok hastalığın semptomlarından biri olabilmektedir. Bu yüzden önemsiz gibi görünen bir cilt lekesi vakasında, doktora görünmenizi tavsiye etmekteyiz.

Cilt lekeleri hormonal sebeplerden de meydana gelmektedir. Eğer kişinin genetiği ve cilt yapısı cilt lekelerinin oluşmasına müsaitse, bu kişide cilt lekeleri oluşacaktır. Ayrıca sivilce izleri, aşırı stres ve sigara içme gibi sebeplerden de cilt lekeleri oluşabilmektedir.

Cilt lekelerinin giderilmesi için doğal yöntemler?

Cilt lekelerinin giderilmesi için illa ki medikal yöntemlerin kullanılmasına gerek yoktur. Bir çok doğal yöntem, basit cilt lekelerinin önüne geçecektir. Bu sebeple cilt lekenizin nedenini biliyorsanız, cilt lekenizin tedavisinde ona uygun bir yol izlemenizi önermekteyiz. Bu doğal yöntemlerden bazıların şunlardır:

Limon ve maydanoz

Limon, içeriğinde asitler içermektedir. maydanozda ise E vitamini bulunmaktadır. Limonun içeriğindeki asitler cilt lekelerinin giderilmesini sağlarken, maydanozun içindeki E vitamini cildin yenilenmesini sağlamaktadır. Bu sayede cilt lekelerinden kurtulurken, aynı zamanda cildimizin yenilenmesini sağlamaktayız.

İLGİLİ MAKALE  Parlak bir cilt için bu kurallara mutlaka uyun!

Limon ve maydanoz karışımını hazırlamak için öncelikle bir bardak kaynar su içerisine, maydanozlarımızı saplarıyla birlikte koyuyoruz. Yaklaşık 10 dakika kadar bekledikten sonra, yarım bardak taze sıkılmış limon suyunu döküyoruz. Bu karışımı uygulamak için bir pamuktan yardım alabilirsiniz. Pamuğu karışıma bandırın ve daha sonrasında cildinizdeki lekenin olduğu bölgeye, masaj yaparak uygulayın. Bu işlemi yaptıktan 10 dakika sonra, cildinizi ılık su ile durulayın.

Karbonatlı yoğurt maskesi

Karbonatı mutfak ve temizlik alanında sıkça kullanmaktayız. Ancak cildimiz için de kullanılan karbonat, doğru kullanımda çok efektif bir malzeme haline gelebiliyor. Bir de  karbonatın yanına yoğurt eklediğimizde, bu maske, cildimiz için oldukça faydalı olabiliyor. Karbonatın içeriğinde bulunan maddeler, cildimizdeki melanin pigmenti seviyesini dengelemeye yaramakta. Ayrıca yoğurt, annelerimizin güneş yanıkları için kullandığı doğal bir yanık kremidir. Güneşin zararlı UV ışınlarına maruz kaldıktan sonra yoğurt sürmek, yanıkların etkisini alır ve cildin daha hızlı yenilenmesini sağlar.

Bu maskeyi hazırlamak için bir kase yoğurt içersine, 3 tatlı kaşığı karbonat eklemek yeterlidir. Karbonatımızı yoğurda ekledikten sonra, yaklaşık 5 dakika kadar karıştırın. Maskemizi hazırladıktan sonra, elinize bir miktar alın ve cildinizdeki leke olan bölgeye uygulayın. Masaj yaparak uyguladıktan sonra, maskenin cildinizde yaklaşık olarak yarım saat kalması gerekmektedir. Bu bekleme süresi içersinde karbonat ve yoğurdun içeriğindeki bileşenler, cildinizdeki lekeleri giderir ve cildinizin yenilenmesini sağlar.