Kas spazmı kasların istem dışı kasılmasına neden olan durumlardan biridir. İnsanların zaman zaman başlarına gelebilen sağlık sorunu farklı problemlerden kaynaklanabilir. Sık sık kas krampları gören kişinin çeşitli sağlık sorunları olabileceği için mutlaka gerekli kontrollerini yaptırması önem taşımaktadır. Öncelikle kramp neden olur nasıl geçer sorusu birçok sorunu yaşayan kişilerce merak edilen sorulardan biridir.

Kramp Nedir?

Genelde yaş, kilo ve boy fark etmeden ortaya çıkan Kramp kas kasılmasının diğer adıdır. Kramp yaşayan bazı kişiler paniğe kapılabilir ancak bazı insanlar bu durumu daha kolay atlatabilmektedir. Kramp durumları uyku halindeyken de yaşanmaktadır.

Vücutta bazı bölgelerde ortaya çıkan kramplar hayatınızı bazen olumsuz olarak etkilemektedir. Kramp girmesi denizde ya da havuzda da başınıza gelebilecek bir durumdur. Bu durumda müdahale edilmeden kramp geçiren kişi boğulma tehlikesi ile karşılaşabilir.  Gün içinde ve bazı durumlarda kramp neden girer ve ne yapılmalıdır? Sorusunun cevabı ise şöyle cevaplanabilir.

Kramp kelimesi Alman ve Norveç kökenli bir kelime olup ‘sıkıştırmak, preslemek’ manasına gelmektedir.

Kramp Neden Girer?

Vücutta kramp birçok nedenden kaynaklanabilir. Çok fazla ayakta kalmak bacaklarda kas kasılmasına neden olmaktadır. Bazı durumlarda kramp’ın kollarda da olması muhtemeldir. Sinirsel durumlardan kaynaklanan kramplar genelde kısa sürer ve nedenleri arasında yorgunluk ve vitamin eksikliğinden kaynaklanmaktadır. Günlük hayatın stresine bağlı olarak ta kaslarınız kasılarak krampa neden olabilir.

Uzun süredir görülen krampların bazı nedenleri vardır. Kasların enerjisi azaldığında kaslarda kramp olarak görülen kasılmalar yaşanır. Bazı durumlarda heyecandan ve sevinçten mide kramplarının da yaşandığı görülür. Uzun süre hareketsiz kalan kaslara kramp denilen kasılma ve ağrılar saplanabilir.

Tekrarlayıcı gece krampları özellikle yaşlı hastalarda görülmektedir.

Kramp’a Neden Olan Rahatsızlıklar Varis

Baldır ve bacaklarda görülen kramp aşırı ayakta kalmak ve genetik durumdan dolayı bacaklarda varise neden olabilirler. Bacak varisleri genelde ağrılara neden olabilecek bir sorundur.

Tiroid hastalıkları

İki türü bulunan tiroid hipotiroid ve hipertiroid olarak iki çeşittir. Tiroid hormonlarının fazlalığı hipertiroidi azlığına ise hipotiroidi anlamındadır. Tiroid hastalıklarında genelde adele krampları meydana gelmektedir.

İLGİLİ MAKALE  Kesinlikle ihmale gelmez! 'Gece krampı' bakın hangi hastalığa işaret ediyor

Vitamin Eksiklikleri

Vitamin eksikliği nedeni ile bağışıklık sisteminin düşmesi nedeni ile ortaya çıkabilecek durumlarda kasların yeterli olarak beslenmediği durumlarda kaslarda kramplar görülmektedir. Genelde magnezyum ve kalsiyum eksikliğinin olmasından kas krampları yaşanmaktadır. Ayrıca bağışıklık sisteminin güçlenmesini sağlayan vitaminlerin eksikliği sağlığı olumsuz etkilemektedir. Vitamin eksikliğinin neden olduğu sağlık sorunları oldukça fazladır. Kasların gevşemeden kasılmasının sebeplerinden biri vücudun yeterince ihtiyaç duyduğu vitaminin yetersiz olması nedeni ile kaslar güçsüzleşir ve kas spazmları ortaya çıkmaktadır.

Kalsiyum Ve Magnezyum Eksikliği

Kasların kasılmasında kalsiyumun etkisi bulunmaktadır. Gevşemeyi sağlayan ise magnezyum olduğundan ikisinin eksikliği nedeni ile görevlerini yerine getiremediğinden kaslarda kasılma ve kramplar görülebilir.

Sinir, Stres, Ve Heyecan

Rahatsızlıkların başında gelen stres ve sinirsel nedenlerden dolayı kaslarda istenmeyen kramplar görülmektedir. Panik ve heyecan durumlarında da kaslarda istem dışı kasılmalar kramplar görülmektedir. Sakin tavrınızı korumak ve panik durumunda rahatlatan aktivitelerin olması kas kasılmalarını önleyecek ve sizin rahatlamanızı sağlayacaktır.

Gebelik

Gebelikte alınan fazla kilolar nedeni ile hareketlerinizde azalmalar yaşanabilir. Vücut dengesini bozan ağırlık nedeni ile kas krampları geçirmeniz söz konusu olabilir. Yapılan hafif egzersizler bacaklarda oluşan krampların önlenmesinde yardımcı olacak ve kramp olmasını azaltacaktır.

Diyabet

Şeker hastalarının kan şekerlerinden kaynaklanan sorunlardan yaşanan kas krampları görülmesi kramp ataklarına sebep olmaktadır. Şeker hastalarının ayak altlarının yanması ve sık sık idrara çıkma istekleri genel belirtiler arasında yer alır. Düşük kan şekeri nedeni ile krampların yaşandığı görülebilir.

Böbrek Rahatsızlıkları

Vücudun %60’ı sudan meydana gelmiştir. Suyun vücut için önemi oldukça büyüktür. Kasların gevşemesinde elektrolit ve suya ihtiyaç duyulmakta bunun kaybı durumunda böbreklerde de sorunlara neden olmaktadır. Bu sebeple kaslarda krampların görülmesi rahatsızlıkların olması su ve elektrolit kaybı dolayısı ile kas kramplarını ortaya çıkartmaktadır.

Ergenlik Dönemi

Büyüme ve ergenlik döneminde olan gençlerde beslenme düzensizlikleri ani kilo alış ve verişi gibi etkenler nedeni ile vücudun dengesi bozulmaktadır. Bu dönemde sağlıklı beslenme ve egzersiz önerileri ile kas kramplarının önlenmesi mümkün olmaktadır.

Ani Hareketler

Ani yapılan hareketler nedeni ile kol ve bacaklarda kas kramplarına ve ağrılara neden olabilir. Vücuda sinyalin geç gitmesi ani hareket sırasında gevşememiş kaslara kramp olarak geri dönüş yapar. Hareket sağlamadan Kaslar öncelikle beyne sinyal gönderip gevşemesini sağlamaktadır ancak ani yapılan hareketlerde bu sinyal gitmediği için kaslarda tutulma ve kaslarda kramplar görülür.

İLGİLİ MAKALE  Saç dipleri neden acır, acı nasıl geçer?

Kas gevşemesi için hareketleri dikkatli şekilde yapmak gerekmektedir. Vücutta görülen kramplar neden olur nasıl geçer? Öncelikle bu şikayetlere sıkça maruz kalıyorsanız mutlaka uzman bir hekimin muayenesinden geçmeniz önerilir. Bazı tedavi seçenekleri ile hastanın durumu değerlendirilerek tedavi sağlanmaktadır.

Kramp tedavisi nasıldır? Kramp nasıl geçer?

Muayene sonucu hastaya çeşitli kas gevşetici ilaçlar verilebilir. Kramp oluşan yere masaj yapmak kaslarınızı biraz olsun rahatlatacaktır. Ilık banyo yapmak kasların rahatlamasını sağlar ve krampların azalmasında yardımcı olur. Egzersizlere de zaman ayırarak kasların güçlenmesine destek olmak önemlidir. Bacaklara aşırı yüklenmek kas spazmlarını arttıracağından fazla yüklenmeden egzersiz ve spor yapmak gerekir. Hekiminiz tavsiyesi ile kas gevşetici kremlerin de kullanılması faydalı olabilir.

Krampın akut döneminde en etkili ve yaygın tedavi yöntemi, krampın olduğu kaslara yönelik germe, güçlendirme antagonist kaslara ise aktif eklem hareket açıklığı egzersizleri uygulamaktır. Çoğu vakada egzersiz ile kramp önlenebilir ya da sona erdirilebilir.

Krampları Azaltmak İçin Yapılan Uygulamalar

  • Ani hareketlerden kaçının
  • Kan şekerini dengeli tutun
  • Kramp olan bölgeye masaj yapın
  • Mümkün oldukça ayakta durmaktan kaçının
  • Düzenli beslenin
  • Egzersiz yapın
  • Ilık duş alın
  • Vitamine önem verin
  • Stresten kaçının

Kasların rahatlamasında masajın etkisi büyüktür. Magnezyum ve kalsiyum içeren besinleri tüketmek K vitamini ve D vitamini gibi maddeleri içeren besinleri tüketmek gerekir. Beslenmede fayda sağlayan balık, yumurta, ceviz ve kuru baklagiller sağlığını için büyük öneme sahiptir. Bu besinler kaslarınızı güçlendiren besinler olduğundan kas spazmlarını azaltacak besinler olarak tüketilmelidir.