Yirmilik yaş dişlerinin çıkması, her gencin bir dönem ağrı çekmesine neden olmaktadır. Yirmilik yaş dişlerini çektiren kişiler, bu ağrıları diş çekimi ile dindirmekte. Bu yazımızda sizlere yirmilik yaş dişleri faydalı mıdır? Yirmilik yaş dişleri neden bu kadar geç çıkıyor? Sorularını cevapladık.

Yirmilik yaş dişleri ne işe yarıyor?

Yirmilik yaş dişleri, her gencin başına gelen ve 2 ay boyunca diş ağrısı çekmesine neden olan durumdur. Yirmilik yaş dişleri, normal dişlerimizin arkasında ve çene kemiğimizin bitişiğinde çıkmaktadır. Fakat bazı kişiler bu dişlerin çıkma esnasında fazla ağrı çekmez. Bunun nedeni ise yirmilik yaş dişlerinin çıkacağı yerin geniş olması. Ancak bazı kişiler oldukça sancılı dönemler geçirmekte. Bunun da nedeni, yirmilik yaş dişlerinin çıkacağı yerin çok dar ve küçük olması.

Yirmilik yaş dişleri, iyi bir şekilde konumlandıysa oldukça faydalı olabilmektedir. Fakat bu büyük azı dişlerinin bakımının iyi yapılması lazım. Çünkü diğer dişlerimize göre oldukça hassastır. Eğer yirmilik yaş dişleriniz çürürse, yirmilik yaş dişlerinizin çıktığı andaki acıya şükredersiniz. Çünkü bu dişlerin çürümesiyle bir çok sinir ucu tetiklenmektedir. Bu yüzden normal bir diş ağrısı seviyesinin 3 katı kadar fazla ağrı çekebilirsiniz.

Yirmilik dişler ne durumlarda çektirilmeli?

Yirmilik yaş dişleri çıktığı sırada, diş etinizde iltihaplanmalar yaşatabilir. Bu durum genellikle diğer dişler çürükse meydana gelmektedir. Maalesef diş hekimleri bu dişlere dolgu yapmak yerine, yirmilik yaş dişlerini çekmekteler. Çünkü bu dişler, çürük dişler sebebiyle iyi bir konum alamamaktalar. Bu yüzden de bu dişler çekilmek zorunda.

Eğer yirmilik yaş dişlerinizin çıkacağı alan çok küçük bir yapıdaysa, yirmilik yaş dişlerinizi çektirmek zorundasınız. Çünkü bu azı dişleri oldukça büyük. Yerine sığmaya çalışacak yirmilik yaş dişleri, diğer dişlerinizin düzenini bozabilir. Bu durum da ağızda kayma gibi sorunlar yaşatabilir.

Yirmilik yaş dişleri neden geç çıkar?

Yirmilik yaş dişlerinin oluşması için, belli bir çene açıklığına ihtiyacımız vardır. Çünkü bu dişler diğer dişlere göre çok daha büyük olmaktadır. Bu yüzden belli bir çene açıklığı oluştuğunda bu dişlerin çıkması başlamaktadır. Genellikle bu çene açıklığı 18 ile 30 yaş arasında hazır olmaktadır. Fakat bazı kişilerin fiziksel yapıları itibari ile bu dişler hiç çıkmayabilir. Bu kişilerin genellikle çene yapıları çok küçük olmakla beraber, kemik gelişimleri çok yavaş ilerlemektedir.

İLGİLİ MAKALE  Diş eti iltihabı neden olur ve diş eti iltihabını tetikleyen durumlar nelerdir? (Kaynak:soru.com.tr)

Yirmilik yaş dişlerinin çekimi ile normal dişlerin çekiminin bir farkı var mı?

Yirmilik yaş çekimlerinde, genellikle bu büyük azı dişlerinin üstü mukoza ile kaplı olmaktadır. Bu yüzden yirmilik yaş dişlerinin çekimi sırasında, dişlerin üstündeki mukozanın temizlenmesi gerekmektedir. Ayrıca yirmilik yaş dişlerinin çekimi, bu azı dişlerinin çıkış şekli ve dişlerin konumuna bağlı olarak değişmektedir. Fakat yirmilik yaş çekimi normal bir şekilde çıktıysa, yirmilik yaş dişlerinin çekimleri ile normal diş çekimlerinin arasında hiçbir fark bulunmamaktadır.