Adını yeni yeni duymaya başladığımız ekmek ağacı meyvesi  2022’nin süper gıdası. 200 gramıyla günlük protein ihtiyacımızın üçte birini karşılıyor. Ayrıca lif ihtiyacımızın yarıdan fazlasını ve C vitamini ihtiyacımızın tamamını karşılayan ekmek ağacı meyvesi bu sıfata güçlü bir aday. Bu meyveyi nasıl tüketeceğim diye düşünenler için bir de tarifimiz var…

Tropikal ülkelerde ve Güney Pasifik’te uzun süredir temel besin maddesi olan ekmek ağacı meyvesi, bir sonraki süper gıda olmanın tüm özelliklerini taşıyor. Tek başına yenebilen veya kurutulup glütensiz un haline getirilebilen bu meyve, dünya çapında diyabeti hafifletme potansiyeline sahip. Bir insan günlük ortalama 200 gram tahıl tüketiyor. Araştırmalara göre aynı miktarda pişmiş ekmek meyvesi günlük lif ihtiyacının yaklaşık yüzde 57’sini ve protein ihtiyacının yüzde 34’ünden fazlasını karşılarken aynı zamanda C vitamini, potasyum, demir, kalsiyum ve fosfor sağlıyor. Araştırmayı yürüten Ying Liu bir basın açıklamasında, “Ekmek meyvesinden üretilen un, modern gıdalar için glütensiz, düşük glisemik indeksli, besleyici, yoğun ve eksiksiz protein seçeneği” diyor. Karbonhidrat bakımından yüksek ve aynı zamanda iyi bir antioksidan kaynağı olan bu meyvede kalsiyum, karotenoid, bakır, diyet lifi, enerji, demir, magnezyum, niasin, omega 3, omega 6, fosfor, potasyum, protein, tiamin, A vitamini ve C vitamini bulunuyor. Çok önemli bir besin kaynağı olmasının yanı sıra bu meyvenin çiçekleri sivrisinek kovucu olarak oldukça etkili. Ağacın mahsulüne zarar vermeden hasat edilebilen kabukları ile iplik hatta kâğıt üretiminde kullanılıyor. Ağaçtan düşen meyvelerse hayvanlar için oldukça besleyici… Gelin faydaları saymakla bitmeyen ekmek meyvesinin özelliklerine bakın…

Yoğun lif kaynağı

Bir su bardağı çiğ ekmek meyvesindeki lif oranı yaklaşık 10,8 içeriyor. Sindirimi destekleyip kabızlığı önlüyor. Yüksek lifli beslenme tansiyonu dengeleyip kalp hastalığı riskini de azaltıyor.

Amino asitler açısından zengin

Ekmek meyvesi, fenilalanin, lösin, izolösin ve valin dahil olmak üzere birkaç temel amino asit içeriyor. Hemen hemen tüm proteinlerde izolösine rastlamak mümkün ancak beslenme açısından lösin, dışarıdan alınması elzem olan bir aminoasidi de içermesi bu meyveyi üst sıralara taşıyor.

Antioksidan bakımından yüksek

Oldukça iyi bir antioksidan kaynağı olan ekmek meyvesi, antiseptik etki yaratan yüksek miktarda fenol içerir. Bu meyvede o kadar yüksek miktarda C vitamini var ki, önerilen günlük değerleri fazlasıyla aşıyor. Yapılan çalışmalarda, C vitamini yönünden zengin beslenmenin kalp hastalığı, felç ve kanser riskinin azalmasının yanı sıra vücut sağlığını optimum seviyeye getirdiği gözlemlenmiştir. İçerdiği bazı fitokimyasallar aynı zamanda damar sertliğinin de önüne geçmeye yardımcı oluyor. İçerdiği potasyum, konjestif kalp yetmezliğine karşı koruma sağlıyor.

İLGİLİ MAKALE  Yer fıstığında etten daha çok protein olduğunu biliyor muydunuz? (Kaynak: soru.com.tr)

 

Kilo vermeye yardımcı

Kiloların düşmanı, lifli gıdalar listesinin üst sıralarında yer alan ekmek ağacı meyvesi yüksek lif içeriğine sahip. Bu da sizi daha uzun süre tok tutarak açlık hissinizi azaltarak kilo vermenize yardımcı oluyor.

Saç ve cilt sağlığı

Cilt sağlığı için faydalı olan omega-3 ve omega-6 yağ asitlerini içeriyor. Düzenli olarak ekmek meyvesi yemek saç köklerinizi güçlendirerek saçlarınızın çok daha hızlı uzamasını ve kalın telli olmasını sağlar. Aynı zamanda kepeği önlemeye ve saç dökülmesine karşı savaşır. İçerdiği yüksek oranda C vitamini saçlarınızın daha parlak olmasına yardımcı olur.

İzleyin: Ekmek Ağacı Meyvesi Denedik | İlginç Bir Meyve

Körili ekmek meyvesi

Nişasta bakımından oldukça zengin olan ekmek meyvesini, kavurarak, kızartarak veya haşlayarak pişirebilirsiniz. Haşlanarak pişirildiğinde içerdiği nişasta sebebiyle yemeğe meyaneli bir doku veriyor. Tadı patatese benzediği için, patates ile yapılan her yemeğe ikame edebileceğiniz bu meyve ile birçok yemek tarifini değiştirip pişirebilirsiniz.

Malzemeler:

  • 500 gr. ekmek meyvesi
  • 2 yemek kaşığı mısırözü yağ
  • 1 orta boy soğan, minik doğranmış
  • 100 gr. domates püresi
  • 1 yemek kaşığı toz köri
  • 2 tane kurutulmuş kırmızı biber
  • 3 diş sarımsak, ezilmiş püre halinde
  • ½  çay kaşığı çemen otu tohumu
  • Bir tutam tuz
  • Bir tutam taze kekik
  • 1 lt. su, kaynamış
  • ½ bağ kişniş (veya maydanoz)

Yapılışı:

Ekmek meyvesini iyice yıkayın ve lokmalık doğrayın. Bir tavaya 2 yemek kaşığı yağa soğan, çemen otu, sarımsak ve kekiği ekleyin. Orta ateşte 3 dakika yakmadan soteleyin. Domates püresini ekleyip kokusu çıkana kadar karıştırıp tuz ve köriyi ekleyin. Ekmek ağacı meyvesi ve 1 litre suyu ekleyip kapağını kapatın. Meyveler yumuşayıncaya kadar pişirin. Üzerine doğranmış kişniş ve serpip sıcak servis edin. Bu pirinç pilavı veya pide ile tüketebilirsiniz, afiyet olsun.