Viltigo, kesin sebebi bilinmemekle birlikte vücutta pigment eksikliğine bağlı meydana gelen renk değişikliğidir. Lekelerin yayılımı ve boyutu kişiden kişiye değişiklik gösterebilmektedir. Daha çok 20’li yaşlardan önceden kendini belli etmektedir.

Vitiligo, deride pigment kaybından kaynaklanan beyaz alanların görüldüğü, kesin sebebi bilinmeyen bir deri hastalığıdır. En sık yüz, dudak, el, kol, bacak ve genital alanlar olmak üzere vücudun herhangi bir kısmı etkilenebilir. Dünya nüfusunun %1’nde görülür ve erkek, kadın ve tüm ırkları eşit oranda etkiler.

Viltigo Belirtileri Nedir?

Lekeler en önemli belirtilerdir. Lekeler daha çok vücutta güneş alan bölgelerde renk değişikleri meydana gelir fakat genital ve diğer güneş görmeyen kısımlarda da renk değişiklikleri görmek olasıdır. Genetik faktör en önemli sebebidir.

Vitiligo tedavisi olan bir hastalık mıdır? Vitiligo tedavi edilebilir bir hastalıktır ancak vitiligonun kesin sebebi bilinmediğinden tedavi sonuçları kişisel farklıklar gösterebilir. Farklı tedavi seçenekleri mevcuttur ve bu tedaviler en az 3 ay kullanılmalıdır. Tedavi seçimi mutlaka Dermatoloji uzmanı ile birlikte kararlaştırılmalıdır. Vitiligo tedavisinde bitkisel kaynaklı ürünlerin yeri var mıdır? Bitkisel olduğu söylenilen ancak Sağlık Bakanlığı onayı olmayan hiçbir tedaviyi (hap veya krem) uygulamayınız, mutlaka doktorunuza danışınız.

Viltigo Sebebi Nedir?

En büyük sebebi genetik faktörler olmakla birlikte dış etkenler de kişide viltigo hastalığı oluşmasının nedeni olabilir. Kişide renk değişiminin sebebi aslında bağışıklık sisteminin kendi kendine zarar vermesidir. Vücut kendi hücrelerini tehdit olarak algılayarak saldırıya geçer.

Viltigo hastalığına neden olan diğer nedenler ise şunlardır;

  • Kansızlık
  • Diyabet
  • Sedef hastalığı
  • Guatr
  • Ağır tramvalar
  • Ateşli hastalıklar
  • Güneş yanıkları etkenler arasında gösterilebilir.

Coğrafi ve ırksal etkenler de viltigo hastası olma etkenlerinden biridir. Örneğin daha çok güneşe maruz kalan, sıcak iklimlere sahip bölgelerde daha çok görülmektedir. Ayriyeten koyu tenli insanlarda da viltigo hastalığı daha çok görülmektedir.

Bireylerin yaşam kalitesini olumsuzlaştırması ve hem hasta hem de hekim yönünden her zaman tatmin edici tedavi sonuçlarının alınamayışı, klasik tedavilerin yanında günümüzde yeni ve çok sayıda deneysel tedavi metodunu gündeme getirmiştir. Vitiligo tedavisini, medikal tedavi ve cerrahi tedavi metodları olarak 2 ana grupta incelemek mümkündür. Vitiligo hastalığının tedavisi kişiye özel olmalıdır. Çünkü bu alanda kullanılan ilaçların etkinliği pek tatmin edici değildir ve hastanın tedaviye uzun süreli katılımını ve uyumunu gerektirir. Hastalara bilgi vermek, prognoz hakkında konuşmak, avantaj ve dezavantajlarıyla birlikte tedavi seçeneklerinin anlatılması önemlidir. Bazı hastalarda yapılabilecek en iyi tedavi yöntemi, kozmetik açıdan kapatıcı maskelerin kullanımını ve koyulaştırma yöntemlerini içerir.

Viltigo Tanısı Nasıl Konur?

Viltigo hastalığı, cildiyede fiziksel muayene ile teşhis edilebilir. Wood ışığı yardımıyla yani yüksek basınçlı cıva lambasından çıkan ışığın yardımıyla teşhis edilerek tanı konulur. Eğer hekim gerek görürse kan testleri ve deriden patolojik testler de istenilebilir. Bunun sebebi otoimmün kaynaklı olup olmadığını anlamak içindir.

Vitiligo tanısı nasıl konur? Deride oluşan beyaz alanlar sadece vitiligoda değil başka hastalıklarda da görülebilir. Bu beyaz alanların ayırıcı tanısı Dermatoloji uzmanı tarafından yapılır. Kesin tanı için gerekirse deri biyopsisi alınabilir ama çoğu zaman klinik olarak beyaz alanların görünümü ile tanı konulabilir.

Viltigo Hastalığı Nasıl Tedavi Edilir?

İLGİLİ MAKALE  Cildinizde sürekli morluklar oluşuyorsa dikkat! Hastalık habercisi olabilir (Kaynak: soru.com.tr)

Viltigo hastalığı eğer bağışıklık sebebi ise bunun için baskılayıcı ilaçlar kullanılır.

Diğer türlü yöntemler ise;

  • Fototerapi
  • Lazer
  • Viltigo kremi
  • Viltigo için özel ilaçlar
  • Kortizon tedavisi
  • Tacrolimus ilaç tedavisi (bağışıklık baskılayıcı)
  • Khellin tedavisi (tedavi ve kontrol altına alabilmek için)
  • Dövme yöntemi (Renk eksikliği olan bölgelere renk verilmesi)
  • Depigmentaston (Hastanın hasarsız bölgelerinin renginin açılması)
  • Güneş ışınlarından etkin biçimde kaçınma

Vitiligo hayatı tehdit eden bir hastalık olmamasına karşın kişinin psikolojik ve sosyal durumu üzerinde olumsuz etkiler yapabilir. Özellikle yüz, boyun ve el gibi görünen alanlardaki lezyonları kapatmak için kozmetikler kullanılabilir. Bunların yan etkileri bulunmamaktadır ve sosyal yaşamda hastalara rahatlık sağlar.

İzleyin: Vitiligo Nedir?

Viltigo Hastalığının Psikolojik Etkisi

Viltigo hastalarında görünüm açısından diğer insanlardan farklılık olduğu için özgüven eksikliği, depresyon, stres ve içe kapanıklık gibi durumlar görülebilir. Bu kişinin günlük yaşamını etkileyebilir ve kişinin yaşam kalitesini olumsuz yönde etkileyebilir. Bu durum için kişinin psikolojik tedavisi görmesi gerekir. Tedavi sonucunda kişi psikolojik sorunlardan arınacaktır.

Vitiligo, kelimesinin kökeni hakkında bir çok hipotez vardır. Bu kelime Latince bir kusur, hata anlamındaki vitium kelimesinden veya dananın beyaz lekelerini ifade eden vitelius kelimesinden türediği bilinmektedir.

Tedavi: Vitiligo tedavi edilebilir bir hastalıktır. Bu durumun hastanın ailesine en uygun bir şekilde anlatılması gerekmektedir. Bu tedaviler süre almaktadır. Tedavilere yanıt 3 aydan önce değerlendirilmemektedir. Bu durumun tedaviye uyumu etkilediği unutulmamalıdır. Hastalığın tedavisinde amaç depigmentasyonu durdurmak ve repigmentasyonu stimüle etmektir. Bu amaçla topikal tedaviler, fototerapi ve cerrahi kullanılmaktadır. Bunun dışında hastalık aktivitesini baskılamak amacıyla kısa süreli sistemik steroidler, hastalığa bağlı kozmetik kabul edilebilirliği artırmak amacıyla kapatıcı kamuflaj yöntemleri ve depigmentasyon da vitiligoda uygulanan yöntemlerdir.