İletişim fakültesinin iki demirbaş bölümlerinden olan Gazetecilik bölümü ve Yeni Medya bölümü mezunları bir çok alanda iş bulabilmekte. Gelişen teknolojiye ayak uyduran medyanın reformu olan Yeni Medya, insanlara bir çok fayda sağlamakta. Bu yazımızda üniversite sınavlarına hazırlananların merak ettiği Gazetecilik bölümü mezunları ne iş yapar? Yeni Medya mezunları ne iş yapar? Sorularını, Gazeteci Murat AYDIN’a yönelttik.
İzleyin: Gazetecilik ve Yeni Medya mezunları ne iş yapar?
Gazetecilik bölümü mezunları ne iş yapar?
Eskiden gazetecilik mezunları sadece gazetecilik yapıyordu. Fakat günümüz şartlarında bu durum değişti. Artık gazetecilik mezunları, büyük şirketlerde iş bulabiliyor. Bu şirketlerin iletişim bölümü ve halkla ilişkiler bölümlerinde iş bulabiliyorlar. Bununla beraber bazı çok uluslu şirketlerin basın bölümlerinde iş bulabilen Gazetecilik bölümü mezunları, habercilik ve gazetecilik faaliyetleri dışında işleri yapmakta.
Gelişen teknoloji ile birlikte habercilik sektörü de gelişti. Eskiden haberler daha yavaş üretilirken, artık haberleri anında okuyabiliyoruz. Bu durumun dezavantajı ise, yalan haberlerin daha çok ortaya çıkması olabiliyor.
Gazetecilik bölümü mezunları kendi alanlarının dışında bir meslek icra etmek istemiyorsa; televizyon, radyo gibi basın yayın organlarında iş bulabiliyorlar. Burada yaptıkları işler ise şöyledir:
- Haber toplama ve yazma
- Editörlük
- Haber öyküsü yazma
- Önemli kaynaklarla röportaj yapma
- Muhabirlik
İletişim fakültesi ve Yeni Medya Bölümü mezunları ne iş yapar?
“Bugün biz medyada çalışanları, alaylı ve mektepli diye ayırıyoruz. Yani, gazetecilik faaliyetlerini yürüten kişilerin çoğu iletişim fakültesi mezunu değil. Sosyoloji mezunu, radyoloji mezunu, hatta sağlık meslek yüksekokulu mezunları bile gazetecilik yapar duruma geldi. Bu durum da Gazetecilik bölümü okuyan gençlerin önünü tıkamakta.”-Murat AYDIN
Gazetecilik mezunları gazete, televizyon ve dergi gibi kurumlarda iş yapmakta. Yeni medya son 10 yıl içerisinde yaygınlaşan bir meslek dalı halinde geldi. Bunun da en büyük sebebi internet teknolojisinin gelişmesi ile birlikte oldu.
Yeni Medya bölümü mezunları, en çok İnternet Gazeteciliği alanında iş bulabilmekteler. Fakat yeni medya sadece İnternet Gazeteciliği ile sınırlı değil. Yeni medya bir çok dala ayrılmakta. Bu dallardan biri de sosyal medyadır. Günümüzde bir çok şirket sosyal medya uzmanı aramakta. Sosyal medya uzmanı, genel olarak kurumun veya kuruluşun sosyal medya hesaplarını kontrol eder. Sosyal medya uzmanın bir diğer görevi ise, bulunduğu kurum veya kuruluşun popülerliğini sosyal medya üzerinden arttırmak, bulunduğu kurum veya kuruluşun büyümesini sağlamaktır.
Yeni Medya bölümü okuyan öğrenciler, bir çok dalda temel eğitimler almakta. Bu dallardan bazıları ise şöyledir:
- Fotoğrafçılık
- Gazetecilik
- Grafik tasarım
- Web tasarım
- Kurgu ve montaj
- Medya okur-yazarlığı
- Basın yayın yönetmenliği
Yeni Medya bölümünü okuyan öğrenciler, aldıkları bu temel eğitimlerden bazılarını geliştirmek zorunda. Örneğin, bir öğrenci kendini web tasarım konusunda geliştirebilir. Mezun olduktan sonra ise freelance işler alarak para kazanabilir. Başka bir Yeni Medya bölümü mezunu ise, kendisini kurgu ve montaj alanında geliştirebilir. Bu sayede dizi ve film setlerinde kendisine iş bulabilir.
Yeni Medya bölümü, bir çok dala ayrılmakta. Bu bölümden mezun olacak kişinin ise önünde bir çok seçenek bulunmakta. Yeni Medya bölümü mezunu bir kimse, kendini geliştirdiği ve sevdiği alanda iş bulabilir ve hayatını devam ettirebilir.