Teknolojinin gelişmesiyle medya sektörü de teknoloji ile beraber gelişmekte. Bu yazımızda sizlerin merak ettiği geleneksel medya ve yeni medya arasındaki farklar nedir? Yeni medya nedir sorularını Gazeteci Murat AYDIN’a yönelttik.

İzleyin: Yeni medya nedir?

Yeni medya nedir?

“Biz geleneksel medyayı biliyoruz. Geleneksel medyadan kastettiğimiz şey, gazete, radyo ve televizyon. Biz 20 sene öncesine kadar medya olarak bunları ifade edebiliyorduk. Ancak son 20 yılda yaşadığımız inanılmaz teknolojik dönüşüm, beraberinde medyayı da etkiledi.”

Teknolojik gelişmeler medyayı her an etkilemekte. Eskiden medyanın ana bileşenleri olan gazete, radyo ve televizyon neredeyse hiç kullanılmamakta. Eskiden büyük gazeteler 500.000 ile 400.000 arasında günlük satış rakamlarına ulaşırken, şimdi bu rakamlar hayal olmuş durumda. Televizyon şu an hala cazibesini korumakta. Fakat belli bir yaş kesimi tarafından izlenmekte. Artık genç kesim haberleri sosyal medyadan ya da internet gazetelerinden takip etmekte.

Yeni medya, sosyal medya ve internet teknolojisi üzerinden haber yayını yapan gazetelerin bütününe denmekte. Dolayısıyla sosyal medya üzerinden yapılan haberleri biz, “yeni medya” olarak adlandırıyoruz. Ayrıca yeni medyanın, inanılmaz büyüklükte bir takip kitlesi bulunmakta. Bu yüzden her geçen gün geleneksel medya ile arasını açmakta olan yeni medya, her saniye cep telefonları sayesinde elimizin altında olabiliyor.

Yeni medya ve geleneksel medya arasındaki farklar nelerdir?

“Geleneksel medyada bir zaman kavramı vardır. Evden çıkıp işe giderken gazete alırdık ve 1 gün öncesinin haberlerini okurduk. İşten eve geldiğimizde ise televizyonu açıp akşam haberlerini izliyorduk. O günün gelişmelerini ise akşam haberleri ile takip ederdik.”

Yeni medya bize anında gelişmeleri verirken, geleneksel medya daha yavaş kalmakta. Yeni medyada herhangi bir zaman kavramı bulunmamakta. Yeni medya bize bütün gelişmeleri anında vermekte olup, geleneksel medyanın önüne geçmişi oldu. Cebimizdeki telefonlar sayesinde her an her haber elimizin altında.

“Cep telefonları artık istek değil zorunlu ihtiyaç oldu. Bankacılık işlemlerinden tutun da haberleşmeye kadar, artık hayatımızın her köşesinde cep telefonu olmak zorunda.”

Yeni medya ile geleneksel medyanın arasındaki en önemli fark, yeni medyada her haberi anında alırken geleneksel medyada zaman daha yavaş işlemekte. Fakat yeni medyanın dezavantajı, güvenirlik. Bütün haberler anında okuyucuya iletildiğinden, yalan haber olma riski çok yüksek. Ayrıca yeni medyada irili ufaklı bir çok internet haber sitesi bulunduğundan, doğru bilgiye ulaşmak geleneksel medyaya göre daha zor olmakta.

İLGİLİ MAKALE  Gazetecilik ve Yeni Medya mezunları ne iş yapar?

İnternet gazeteciliğinin geleceğini nasıl görüyorsunuz?

Türkiye’de internet gazeteciliği 2000’li yıllardan beri bulunmakta. İnternet gazeteleri çok farklı isimlerle ortaya çıktı. İnternet gazeteciliğinin dışında, geleneksel medyanın internete aktarım süreci de başladı.

“İnternet gazeteciliğinin geleceği parlak. Çünkü teknolojik gelişmeler çok daha ileriye gidecek. Artık sanal gerçeklik diye bir kavram var. Böyle bir çağda internet gazeteciliğinin önünü kesmek gerçekten zor.”

Artık internet gazeteciliğinin geleceği değil, internet gazeteciliği geleneksel medyayı bitirir mi tartışması süregelmekte. Radyoculuk neredeyse bitti. Gazeteler ise artık satılmıyor. Hatta Avrupa’da çoğu gazete sadece internet gazeteciliği yapmaya başladı. Günümüzde geleneksel medyanın yavaş yavaş bittiğini söyleyen AYDIN, internet gazeteciliğinin yakın gelecekte tüm medyayı kontrol edebileceğini vurguladı.