Dövmeler günümüzde çoğunlukla iki farklı düşünce ile yaptırılıyor. Kimisi estetik olması için yaptırırken, kimileri onlar için bir anlam ifade eden görselleri, cümleleri, vücutlarına dövme olarak işliyorlar. Bir Bilene Sorduk ekibi olarak, dövme sanatçısı Arek Köseoğlu’na merak ettiğiniz soruları yönelttik.

Dövme bakımı nasıl yapılır?

Dövme bittikten sonra o bölgeyi özel bir malzemeyle (Suprasorb) ile kapatılır. 3 ile 4 gün kapalı kalmalıdır, daha sonra su yardımıyla çıkartılır. Suprasorb gittiğiniz yerde bulunmuyor ise streç film ile kapatılır. 1 veya 2 saat sonra streç film çıkarılır. Daha sonra özel kremlerle günlük rutin bakımında gün içinde 3 veya 4 defa düzenli olarak bakımı yapılır. Bu bakım 12 gün boyunca uygulanmalıdır. Tabii dövmelerin büyüklüğüne göre gün de 3 veya 5 defa krem kullanılabilir.

İZLEYİN: Dövme ne kadar sürede solar? Dövme acıtır mı? Piercing nerede yaptırılmalı?

Beyaz ve buğday tenlilere renkli dövmeler, esmere ise siyah

Esmer tenlerde siyah dövmeler daha çok tercih edilmeli. Buğday ten veya özellikle beyaz tende ise renkli dövmeler daha can alıcı gözükebiliyor.

Dövmeler en hızlı hangi bölgelerde solar?

Eklem bölgelerinde istenen temizlikte dövmeler sahip olmak oldukça zor. Eller, parmaklar, diz, bilek, bilek altarı gibi bölgeler istenildiği gibi iyileşmediği ve devamlı suyla temas halinde olduğu için buralarda solma olabilir. Ama diğer bölgelerde, dövme bakımlarınızı sürekli yaparsanız dövmede solma diye bir durum olmayacaktır. Mesela, yazın güneşe çıktığımızda oraya mutlaka 50 faktör kremimizi sürmemiz gerekir. Yoksa her yaz bizler 6-7 kere deri değiştiriyoruz. Bu da derimizin yaşlanmasına neden oluyor. Aslında dövme solmuyor, biz yaşlandığımız için dövmemiz soluyormuş gibi gözüküyor.

Dövme ne kadar sürede iyileşir?

Dövme yapımından aşağı yukarı 10-15 gün içerisinde kabukları tamamen atmış oluruz. Tabi bu yapılan çalışmanın, ağırlığı ve hafifliğine göre değişir. Normalde dövmemiz 4-6 ay içerisinde tamamen oturur. Tam rengini o zaman alır. Daha sonrasında bakımlarımızı zamanında yaparsak, hiç bir sorun yaşamayız.

İLGİLİ MAKALE  Piercing nerede yaptırılır? Piercing bakımı

Cover-up dövmelerde, eski dövmeler belli olur mu?

Dövmesinden dövmesine, deriye işleniş şekline göre değişir. Çok sert bir işlem görmüşse, bölgede kabarıklıklar olur, faça izleri gibi izler olur. Onlara yapılabilecek çok birşey yoktur, alttan görülebilir. Yani kısaca kapanacak dövme var, kapanmayacak dövme var. Ama genellikle gözükmeyecektir. Ağır işlerde gözükme ihtimali var. Ama onu da siz bilirsiniz, başkası baktığında anlayamaz.

Dövme yaptırmak acıtır mı?

Bu tamamen bölgesel ve yaptıracak kişinin acı eşiğine bağlı değişir. Acıtır mı sorusunda kaş aldırmak gibi birşey diyerek cevap verebiliriz. Ama bu her bölge için, her iğne için aynı şey söylenemez. İnce, küçük, minimal işlerde kesinlikle acı hissedilmez. Ama kaplama veya büyük bir sırt gibi bir bölgede iğne değişikliklerinden, işin ağırlığından kaynaklı acı olabilir.

Piercing delimlerimizi nerede yapmalıyız?

Dövme stüdyolarında ve profesyonel ellerde yaptırmalısınız. Dışarıda kulak delen bir yerde piercing deldirmemelisiniz. Çünkü her bölge tabanca ile delinmez. Ayrıca tabancalarda kuvvetli bir basınç olduğundan dolayı, o bölgedeki kıkırdakları parçalar. Bu nedenle her zaman iğne delimini öneriyoruz. Kesinlikle tabanca ile hiç bir yerinizi deldirmeyin.

Piercing delimlerinden sonra enfeksiyon kapmaması için ne yapmalıyız?

Mutlaka bakımı temiz bir şekilde uygulanmalı. Temiz ellerle kremler sürülmeli. Çok az krem sür denmesine rağmen, çok fazla krem sürenler oluyor. Açık bir yaramız olduğu için o kremler, içeriye girip kusturuyor. Yani iltihaba sebep oluyor. Duş aldığımızda saçlarımızı, dışarıya doğru, yani yan tarafa doğru yıkamalıyız. Çünkü dışarıdan geliyor, dışarının toz ve pisliği akıp, piercing yapılan bölgeye gidebiliyor. Mesela göbek piercingi için dışarıdan giren pislikler göbeğimize gitmemeli. Tekrar demek gerekirse, mutlaka bakımlar temiz ellerle yapılmalı.

Piercinglerde hangi malzeme tercih edilmeli?

Titanyum veya ameliyat çeliği tercih edilmeli. Renkli piercingler tercih edilmemeli. Bunlarda boya olduğu için kiminin teninde alerjiye neden olabilir. Titanyum piercingleri alacağınız kişinin güvenine bırakıyorsunuz. Bu konuda dikkatli olmalıyız. Güvenilir yerlerden almalıyız. Fiyattan da belli olur, dışarılarda görüyoruz 10 veya 20 TL’ye piercing var. Onları almamamız daha sağlıklı olur. Titanyum malzeme bakarak anlaşılmaz.

İLGİLİ MAKALE  Göbek piercinginin zararları nelerdir?

Arek Köseoğlu kimdir?

6 yıldır dövme sanatçılığı yapıyor. Bakırköy’de Zinc adlı iki şubeleri bulunuyor. Hem işletmeciliğini hem de dövme sanatını icra ediyor.