Emlak fiyatları, tapu masrafları ve kiralık daireler hakkında detayları Tek Emlak’tan Gayrimenkul Danışmanı Ozan Tek’e sorduk. Son günlerin en çok merak edilen sorusu “Emlak fiyatları düşer mi?” konusunda Ozan Tek şu şekilde konuştu:
“Emlak fiyatları yakın bir zamanda düşmez. Emlak fiyatlarındaki koşullar değişti, çok fazla daire seçeneği yok. Kentsel dönüşüm, göç olayları gerçekleştiği için bu gibi durumlarda emlak fiyatlarının değişeceği beklemiyorum.” – Ozan Tek (instagram: @Tek.emlak)
Yatırım için arsa almak mı ev almak mı daha mantıklıdır?
Gayrimenkul Danışmanı Ozan Tek, Bir Bilene Sorduk’un sorduğu yatırım yapmak için arsa mı ev mi sorusuna “Bölgesel olarak yere göre değişkenlik gösterebilir. Örneğin, İstanbul’da arsa bulmak zor olduğundan ötürü ev almak mantıklı iken, kırsal bölgeler de arsa almak daha mantıklı bir karardır.” cevabını verdi.
İzleyin: Yatırım için ev almak mı daha mantıklı arsa mı?
Daire satışlarında tapu masrafları ne kadar?
Ev almaya karar verdiniz, fakat evin fiyatı ile olay bitmiyor, ayrıca karşısına tapu masrafları da çıkıyor. Tapu masrafları aldığınız dairenin fiyatının %4 alınıyor. Yani tapuda beyan edilen satış tutarının % 4’ü bir tapu harcı bulunuyor. Tapu harcının %2’sini alıcı, %2’sini ise satıcı ödüyor. Aynı zaman da döner sermaye alınır. 171,25 TL’ye ek olarak 23,50 TL tutarında da ilave hizmet bedeli tahsil edilir. İki rakamın toplamı olan 194,75 TL döner sermaye bedelidir. Kredi ile satın almalarda ise iki kat döner sermaye alınır. Ocak ayında ise bu harçlara gelecek zam oranları ile %36 gibi bir zam oranı bekleniyor.
Tapu harcı nasıl ödenir?
Tapu işlemi başlattığınızda, telefonuza sms olarak bir seri numarası geliyor. Ödemeyi Gelir İdaresi Başkanlığı’nın resmi internet sitesinden yapabilirsiniz. Ayrıca şu banka şubelerine de ödeme yapabilirsiniz.
- Emlak Katılım Bankası
- Halk Bankası
- Vakıf Katılım Bankası
- PTT
- Ziraat Katılım Bankası
- Ziraat Bankası
- Vakıflar Bankası
Kiralık daire bulmak neden bu kadar zor?
Bu dönemde kiralık daire bulmak oldukça zorlaştı. Özellikle İstanbul, Ankara, İzmir gibi büyük kentlerde kiracılar çok sorunlar çekiyorlar. Kiralık daire bulmanın bir çok nedeni var. Bunlardan en önemlisi kentsel dönüşümden dolayı insanlar çok fazla kiracının evleri yıkılıyor ve ev değiştiriyor. Ya da geçiçi olarak yakın çevredeki daireleri, evleri yıkılan kiracılar tutmaya çalışıyor. İkinci sebebi ise göç olayı. Yakın semtler birbirine kaydı. Örneğin; Zeytinburnu’na gelen göçler nedeniyle o bölgede oturan insanlar Bakırköy’e taşınıyor, Bakırköy’dekiler ise Florya’ya. Üçüncü bir sebep ise öğrencilerin gelmesi. Üniversitelerin tekrar açılması ile bir çok öğrenci yurt yerine evleri tercih ettiler, bu da ev bulunmasını zorlaştırdı.