Sebze ve meyvelerin her zaman taze şekilde tüketilmesi gerekir. Ancak marketten eve geldiklerinde bu tazelikleri ne yazık ki fazla sürmez. Doğru bir şekilde saklanmayan sebze ve meyveler, kısa zamanda tazeliğini yitirir. Bu nedenle nasıl bir saklama yapılması gerektiği önemli bir konudur. Peki, sebze ve meyveler uzun süre nasıl saklanır? Doğru saklama yöntemlerini bilmek gerekir. Böylece sebze ve meyveleri, uzunca bir süre taze tutma şansınız olur. Bu ürünlerinizi uzun süre nasıl saklamanız gerektiği konusunda çeşitli tüyolar aşağıda verilmiştir. Bu tüyolara uyduğunuz takdirde sebze ve meyve tazeliği sağlanır.

1- Tüketeceğiniz Kadarını Alın

Sebze ve meyvelerin ihtiyaç kadar tüketilmesi gerekir. Gereğinden fazla tüketim yapmak, sebze ve meyvelerin uzun süre saklanmasına engeldir. Çünkü yıkayıp tüketmediğimiz sebze ve meyveyi tekrardan o ürünlerin içerisine koruz. Bu durumda diğer ürünlerin nem kapmasına sebep oluyoruz. Nemlilik ise sebze ve meyvelerin bozulmasına sebep olur. Bundan dolayı dolapta duran sebze ve meyvelere ıslak elinizle dokunmayın. Nemli kalmamalarını sağlayın.

2- Delikli Kaplarda Saklama Yapın

Sebze ve meyvelerin saklanması için tercih edilen kabın şekli çok önemlidir. Kap içerisinde saklama yapacaksanız, kabın mutlaka delikli olması gerekir. Çünkü bu delikler, sebze ve meyvelerin hava almasını sağlayacaktır. Hava almayan sebze ve meyveler çok fazla zaman geçmeden tazeliğini kaybeder.

3- Sebze Ve Meyveler Aynı Yerde Olmamalıdır

Birçoğumuz sebze ve meyveleri aynı ortamda hatta aynı poşette saklarız. Ancak bunu yapmak yanlıştır. Sebze ve meyveler kesinlikle aynı ortamda tutulmalıdır. Çünkü meyveler, sağlamış olduğu etil gaz nedeniyle sebzeleri çürütebilirler.

4- Bazı Sebzeler Buzdolabına Konulmamalıdır

Her sebze buzdolabına konulmaz. Bazı sebzelerin dışarıda kalması gerekir. Çünkü buzdolabında olmak ömürlerini azaltır. Domates, patates, sarımsak ve soğan kesinlikle buzdolabına konmaz. Bu sebzeleri oda sıcaklığında saklamak gerekir. Delikli ve derin bir kap içerisinde saklanabilirler. Ancak direk güneş ışığına maruz kalmamalıdırlar. Bunun için gölge bir alanda saklanabilir. Bu gibi sebzeler, uzun süre kullanıldıkları için doğru koşullarda saklanmaları büyük önem taşır.

5- Sebze Ve Meyvelerin Uzun Süre Saklaması İçin Tüyolar

Sebze ve meyvelerin uzun süre saklanması için şu tüyolara uyabilirsiniz:

  • Dereotu, fesleğen ve maydanoz gibi hızlı bozulan sebzeleri poşete geçirerek buzdolabına koyun.
  • Muzu aldığınızda hemen tüketecek iseniz buzdolabına koymanıza gerek yoktur. Ancak uzun süre kalacaksa buzdolabına koymanız gerekir.
  • Çilek son derece hassas bir meyvedir. Bunun saklanma koşulu diğer meyvelere göre biraz farklıdır. Çileği, sirkeli suda yıkayıp daha sonrada kurulayın. Bu işlemi yaptıktan sonra çilekleri buzdolabınıza koyun.
  • Elmayı saklarken yanında patatesleri de saklayabilirsiniz. Çünkü elma, patatesin filizlenmesini önleyecektir. Ayrıca meyvelerde dikkat etmeniz gereken bir durum daha vardır. İçlerindeki çürükleri mutlaka bir kenara alın. Yoksa hepsi çürür.
  • Marulu saklamak istediğiniz zaman üzerine peçete kapatmanız yeterli olacaktır. Peçete nemin çekilmesine yardımcı olur.
  • Mantar gibi yumuşak sebzeleri saklamak istediğiniz zaman ise kesinlikle poşet kullanmayın. Bunun yerine kağıt poşetleri tercih edebilirsiniz. Ya da saklama kabı kullanılabilir.
İLGİLİ MAKALE  Meyve kabuklarını atmayın. Hangi 'meyve kabuğu' ne işe yarıyor? (Kaynak: soru.com.tr)

Bu tüyoları dikkate aldığınız zaman sebze ve meyveleri uzun süre saklayabilirsiniz. Tek yapmanız gereken doğru saklama yöntemini bilmektir.

Video: MEYVE VE SEBZELERİM NASIL UZUN SÜRE TAZE KALIYOR? BUZDOLABI DÜZENİ | SAKLAMA YÖNTEMLERİ