Bir avuç kabak çekirdeğinin inanılmaz etkileri olduğunu biliyor muydunuz? Fakat kabuğuyla yenirse daha fazla etkili olabiliyor. Peki ne gibi faydaları var? İşte o etki..
Kabak çekirdeği normal ay çekirdeği kadar tercih edilmese de harika bir kuruyemiştir. Ancak bir avuç tüketmek yeterlidir. Bir avuçtan fazlasını uzmanlar pek önermiyor elbette istediğiniz kadar yiyebilirsiniz son derece faydaları olan bir yiyecektir.
Kabuğuyla tüketip tüketmeme konusunda bazılarımız endişeye kapılıyor. Kabak çekirdeğini kabuğuyla tüketmenin bilinen büyük bir zararı yoktur. Ancak kabak çekirdeğini kabuğuyla birlikte tüketmenin bilimsel faydası vardır. Bunlardan en önemlisi ise şudur:
Kabak çekirdekleri lif bakımından oldukça yüksektir ve bol miktarda su ile tüketilmelidir. Sindirim sorunu olanlar sınırlı oranda yemelidir.
Türkiye’de, her üç “Cucurbita” türünün de çekirdekleri, kurt ve şerit düşürücü olarak kullanımı vardır. Halk hekimliğinde, çocuklar için 30-40 g, büyükler için ise 50-100 g soyulmuş taze çekirdek; havanda dövüldükten sonra, balla karıştırıp, bir defada ve aç karnına yenilir. Bağırsak parazitlerini atmak için, yendikten bir saat sonra, müshil kullanılması tavsiye edilir.
Kabak Çekirdeğinin Yararları:
1- Kemik sağlığı
Kabak çekirdeği, kemik oluşumu için önemli olan iyi bir magnezyum kaynağıdır. Yüksek magnezyum alımının daha yüksek kemik yoğunluğu ile ilişkili olduğu ve menopoz sonrası kadınlarda osteoporoz riskini azalttığı gösterilmiştir.
Vitamin ve mineral bakımından da oldukça zengindir. Besin değeri olarak kabak çekirdeği, B, E vitamini, potasyum, magnezyum, fosfor, mangan, selenyum, çinko açısından zengin bir besindir.
2- Kalp sağlığı
Kabak çekirdeğinde bulunan fitosteroller ve omega-3 çoklu doymamış yağ asitleri LDL kolesterol (kötü kolesterol) seviyesini düşürebilir. Bu bileşikler ayrıca kan pıhtılarını ve aterosklerozu önleyebilir, böylece kalp krizi ve felç riskini azaltır.
3- Antikanser özellikleri
Kabak çekirdeği, mide, prostat, akciğer ve kolon kanseri dahil olmak üzere çeşitli kanser türlerinin tedavisine yardımcı olabilir .
4- Kan şekeri kontrolü
Karbonhidratların düşük olması ve iyi bir bitki proteini kaynağı olmasının yanı sıra, araştırmalar kabak çekirdeğinin tip 2 diyabete karşı korunmaya ya da komplikasyonlarını azaltmaya; örneğin insülin düzenlemesinin iyileştirilmesi ve organların diyabetin sonuçlarına karşı korunmasına yardımcı olduğunu ileri sürmektedir.
5- Böbrek taşlarını önler
Kabak çekirdeği, idrar söktürücü ve antioksidan özellikleri nedeniyle vücuttaki toksinleri azaltmaya yardımcı olur. Dolaşımı uyarır, karaciğer ve böbrek fonksiyonlarını arttırır. Ürik asit ve diğer çeşitli toksinler bu nedenle vücuttan atılır, yani tehlikeli böbrek taşlarında birikemezler.
İzleyin: Kabak çekirdeğinin faydaları…
6- Kan basıncını azaltır
Kabak çekirdeğindeki yüksek bakır seviyeleri, vücuttaki kırmızı kan hücresi sayısını arttırır ve damarlardan kanın oksijenli geçişini iyileştirir. Düşük sodyum içeriği ile birlikte bu aktivite, kan basıncını düşürerek kalp sağlığını da iyileştirebilir.
7- Bağışıklık sistemini geliştirir
Her ikisi de bağışıklık işlevi için hayati olan çinko ve demire ek olarak, kabak çekirdeği mantar önleyici ve anti-viral özelliklere sahiptir.
DİKKAT!: Peki kimler kabak çekirdeğini kabuğuyla birlikte tüketmemeli. Kimler için tehlike arz etmektedir. İsterseniz bu konuya da değinelim. Unutmayın birisi için faydalı olan bir başkası için zararlı olabilir. O nedenle bu uyarıya kulak vermekte yarar var:
Crohn hastalığı veya iltihaplı bağırsak hastalığı (IBD) olarak da bilinen ülseratif kolit gibi sindirim koşullarına sahip bireyler, bütün kabak çekirdeğini – ve hatta kabuklu çeşitleri – önlemeli veya sınırlandırmalıdır.
Bunun nedeni, lif bakımından zengin çekirdeklerin bağırsak iltihabını şiddetlendirmesi, mide rahatsızlığı, ishal, ağrı, şişkinlik ve diğer semptomlara yol açması olabilir
Bu bilgiler ışığında kabak çekirdeği tüketiminizi gözden geçirebilir ve kendi kontrolunüzü sağlayabilirsiniz. Arkadaşlarınızın yararlanması adına bu içeriği onlarla paylaşmayı ihmal etmeyin.