Dosyalar, karşı tarafa belirli boyutlarda ve standartlarda iletilmesi gereken içeriklerdir. Özellikle büyük boyutlu olan dosyalar, küçük formatlara getirildikten sonra eposta yoluyla veya farklı servisler kullanılarak iletilmelidir.
Büyük boyutlu dosya gönderme konusunda; dosyanın nasıl iletilebileceği, boyutunun nasıl düşürülebileceği, büyük boyuttan dolayı oluşan sorunların nasıl çözülebileceği, sorgulanarak dosyalar gönderilebilir.
Büyük Boyutlu Dosya Gönderme Nerelerden Yapılabilir?
Bir dosyanın boyutunun yüksek olması halinde, dosyanın iletileceği uygulama seçimine özen gösterilmelidir.
Bununla beraber büyük boyutlu dosyalar şu aracılarla gönderilebilir:
- Mail adresleri
- Wetransfer, Sendgb, File Dropper, Mega, SurgeSend, Lifebox Transfer gibi servisler
- FTP protokolü ile dosya gönderimi
- Kullanılan sohbet programlarının sohbet kısmı üzerinden
- CD olarak veya DVD formatında
Olacak şekilde, büyük boyutlu dosyaları gönderme yöntemleri vardır.
Servis kullanacaklara bilgiler:
- WeTransfer ücretsiz versiyonunda dosya başı 2 GB gönderim yapabiliyor
- File Dropper 5 GB dosya gönderilmesine izin veriyor
- Surgesend ücretsiz sürümde dosya başına 3 GB gönderim hakkınız oluyor.
- MEGA
- Lifebox Transfer
- Send Anywhere
- Transfernow
- Dropbox
- Mediafire
- Volafile
- WeSendit
- TransferXL
Büyük Boyutlu Dosya Gönderme En Kolay Yolu
Büyük boyutlu dosyaların gönderilmesinin en kolay yolu, dosyanın format değiştirmesini sağlamaktır. Örnek olarak, slayt halinde hazırlanmış bir dosya boyutu oldukça yüksektir.
Çünkü slayt içerisinde; geçiş kısımlarına efekt yüklenmiş olması, arka fona tanımlanan renklerin büyük çözünürlük gerektirmesi, ses detaylarına sıkça yer verilmesi söz konusu olabilir. Doğal olarak da slaytların büyük boyutlu dosya sayılması kaçınılamazdır. Ancak yalnızca slayt içerisindeki bilgilere ihtiyaç duyulduğu durumlarda, slayt yerine dosyanın PDF uzantısına dönüştürülerek kullanılması sağlanabilir.
Bu sayede, büyük boyutlu dosya gönderimi yerine daha küçük boyutta aynı içeriklerin gönderilmesi mümkün olacaktır. Ancak, dosya formatı korunmak istendiği zamanlarda boyut ne olursa olsun dosyanın orijinal olarak iletildiğine emin olunmalıdır. Ya da zip, rar gibi sıkıştırma programları yardımı ile dosyaların boyutlarını küçültebilirsiniz.
Büyük Boyutlu Dosya Gönderimi Eposta ile Nasıl Olur?
Büyük boyutlu dosyalar gönderilecekken, ilk olarak format koruması olup olmayacağına bakılmalıdır. Dosyanın orijinal haline değil de yalnızca içerisindeki kazanımlara ihtiyaç duyuluyorsa dönüştürme programları kullanılarak boyut küçültülür. Küçük boyuttaki dosyanın da her platformdan iletilmesi mümkündür.
Ancak dosya olduğu gibi kalacaksa, iletim yapacak olan kişinin giriş yapacağı mail adresi bilgilerinden sonra özel sayfasını açmış olması gerekir. Bu sayfanın sağ üst kısmında yer alan ‘Yeni İleti Oluştur’ sekmesi tercih edilir ve alıcı olması planlanan kişi veya kurumun mail adresinin yazılması gerekir.
Alıcının hemen altındaki konu kısmına, büyük boyutlu olan ve gönderilmesi planlanan dosyanın konusu yazılır. Dosyanın mail içerisine yerleştirilmesi gereken kısımda ise, sağ alt kısımdaki ataş simgesine tıklanır. Simgedeki seçenekler arasından ‘Dosyalar’ seçilir ve gönderilecek dosya bulunarak tıklanır.
Tıklama sonrasında gönderi alanına sürüklenen dosya, yeniden gönderim için onay verildiği için karşı tarafa iletilmeye başlar. Bu süreç içerisinde internet bağlantısının kesintisiz olarak kurulduğuna emin olunmalıdır.
Çünkü bağlantının kopması halinde dosyanın alıcı tarafa ulaşması önlenir ve yeniden düzenleme yapılmadan iletilmesi de mümkün değildir. Bunların yanı sıra, çok daha büyük boyutlu olan dosyaların CD ve DVD içerisine aktarılması da mümkündür.
Daha sonra karşı tarafa elden olarak verilecek bu aygıtlar sayesinde, büyük boyutlu dosyaların gönderiminde aksilikler yaşanmaz.
Büyük Boyutlu Dosya Göndermede Dikkat Edilecekler
Büyük boyutlardaki dosyalar, yükleme alanının yetersiz veya az olması durumunda sıkıştırılarak yüklenebilirler. Bu durum, dosya içeriğine ciddi ölçüde zarar verir ve dosyanın; alıcı tarafından açılamıyor olmasına, açılan dosyanın içerisindeki kelime ve diğer içeriklerin karışmış olmasına, istenilenin aksine geçersiz bir dosya oluşmasına neden olabilir.
Bu nedenle, büyük boyutlu dosya gönderiminde kısıt alan olması durumunda alan açılmadan gönderim yapılmamalıdır.