İnsanların hayatlarını devam ettirebilmesi için sürekli paraya ihtiyaçları vardır. Para elde etmek için ise, sürekli olarak çalışmak gerekir. İş hayatında yaşanan aksaklıklardan dolayı ya da daha fazla nakde ihtiyaç duyulduğu için kredi çekmek gerekebilir.
Kredi çekilip ödenmesi aşaması sırasında kişiler kredi borçlusu olarak nitelendirilirler. Bu borçlar düzenli olarak ödendiği zaman, kredi borcu tamamlanmış olur ve borçluluk durumundan kurtulmak mümkündür.
2022 yılı kredi desteği
2022 senesinde 28 milyar liralık hazine garanti kredisi düzenlemesi sağlanacak. Destek miktarı; 3 yıl içinde 90 milyar liraya, 2023’te 30 milyar liraya ve 2024’te 32 milyar liraya ulaşması bekleniyor.
Yapılandırma fırsatı ile 135 bin TL borcun yarısı siliniyor
Yapılandırma yasası ile yeni bir fırsat kapıda. Yapılandırma yasası ile borcu olan vatandaşlar, borcunu nakit olarak öderse, büyük indirimden faydalanabilecek. Ya da borçlar uygun faizle taksitlendirilebilecek. Taksitler 18’e kadar çıkabilecek.
Kredi Borcu Nasıl Ödenir?
Kredi borcu olan kişiler, kredi borçlarını ödeme konusunda zorluklar yaşamamasına adına, bankalar bu borçları taksitlere bölerler. Bu sayede krediyi alan kişiler ödeme konusunda daha rahat hareket edebilirler.
Kredi borcu taksitle ödenebileceği gibi direk toplu para verilerek de ödenebilir. Hatta bu şekilde yapılan ödemelerde daha az faiz işler ve kredi alanlar daha az para ödemiş olurlar. Gelir ve giderleri konusunda dengesizlikleri olanlar ise, kredilerini parçalara bölerek ödemeyi tercih ederler.
Kredi Borcu Yapılandırıldığında Dikkat Edilmesi Gerekenler
Kredi borçlarını uzun süre ödeyemeyen kişiler için bankalar farklı bir yöntemde geliştirmiştir. Bu yöntem ise yapılandırma yöntemidir. Eğer ki kredi sahipleri 3 ay üst üste kredilerini ödeyemezlerse banka o kişilere yapılandırma teklifi sunar. Bu teklif ödemenin kolay bir şekilde yapılmaya devam edilebilmesi içindir. Yapılandırmalarda normal krediden daha fazla bir faiz oranı kullanılır.
Yapılandırma yaptırarak faiz ödemek istemeyenler kredi ödemelerini buna göre yapmalıdır. Bu sayede yapılandırma yaptırarak daha fazla para ödemek zorunda kalmazlar. Bankadan bir yapılandırma yapılmışsa, bu kredi kullanıcıları için önemli bir şanstır.
Bu nedenle bu şans iyi değerlendirilmeli ve yapılandırma ödemelerinin düzenli olarak yapılması gerekir. Bu süre zarfında kredi ödemesi bitirilebilir ve finansal durumda kontrol altına alınabilir. Kredi alan kişiler zorunda kalmadıkları sürece yapılandırma yapmaktan kaçınmalıdırlar. Yapılandırma daha fazla faiz ile eşdeğerdir.
Borç kapatma kredisi nedir?
Meclis gündeminde yer alan bir başka konu ise borç kapatma kredisi. Bununla birlikte birden fazla bankaya borcu olan vatandaş, uygun faiz ile borçlarını birleştirip, tek bankaya aktarabiliyor. Ayrıca bazı bankalar 3 ay öteleme imkanı da sunuyor. Borçlunun tüm borçlarını belgelemesi isteniyor. Aylık taksitlerin belirlenmesi için de gelir belgeleri de gerekiyor. Aylık taksit miktarı gelirin yarısını geçmemesi talep ediliyor.
Borç kapatma kredisi veren bankalar;
- ING Bank,
- TEB, Vakıfbank,
- Şekerbank,
- Akbank,
- QNF Finansbank,
- Denizbank,
- Garanti BBVA
Kredi Borcu Ödenmezse Neler Olur?
Kredi borçlarını düzenli olarak ödeyebilen kişiler olduğu kadar, ödeyemeyen kişilerde vardır. Kredi borçlarının düzenli olarak ödendiği durumlarda bankalarla bir sorun yaşanmaz. Fakat ödemeler gecikirse bankalar kredi kullanan kişileri arar ve ödemeleri yapmak için yönlendirirler. Uzun süreli ödenmeyen krediler için faiz işlemeye başlar. Bu süre 3 ayı geçtikten sonra ise, daha farklı yollara gidilerek kredinin ödemesi alınır.
Kredi Borcu Neden Olur?
Kredi borcunun olmasının çok farklı nedenleri olabilir. Bankalar krediye ihtiyacı olan kişileri belirler ve onlara uygun olan faiz oranlarıyla kredi kullanma imkânı sunarlar. Bunu kullanamayan kişilere ise, kredi kartı verebilirler. Bu şekilde de o kişinin ihtiyacı karşılanabilir. Kredi borcunun olmasının farklı nedenleri vardır. Bu nedenlerden bazıları şunlardır;
- İş kurmak için kredi çekilir ve bu kredi ödenemeyebilir.
- Acil nakit ihtiyaçlarında kredilere ihtiyaç duyulabilir.
- Gayrimenkul ya da araç satın almak isteyenler kredi alabilirler. Bu gibi durumlardan dolayı insanların kredi borçları olabilir. Kredi borçları düzenli olarak ödenirse o kişinin bankalarla da arası iyi olur ve bir sonraki krediyi alabilmeleri içinde şansları olur.
Kredi Borcunun Kolay Ödenebilmesi İçin Yapılması Gerekenler
Kredi borçlarının kolay bir şekilde ödenmesini isteyenler bunun için mutlaka kendilerine bir gelir ve gider tablosu oluşturmalıdır. Eğer ki her ay düzenli olarak gelir tablosu gider tablosundan düşük olursa, kredi ödeme konusunda sorunlar yaşanabilir. Bu sorunları yaşamak istemeyenler harcamalarını da buna göre düzenlemelidir. Bu şekilde kredileri ödeyebilmek daha da kolay bir hale gelir.
Kredi alma işlemleri öncesinde, krediyi alacak olan kişiler için bir ödeme tablosu sunulur. Bu tablonun hazırlanmasının en önemli nedenlerinden birisi, ödeme kolaylığının sağlanabilmesidir.
Eğer ki krediyi alacak olan kişi ödeme konusunda sorun yaşayabileceğini düşünüyorsa, ödeme tablosunu buna göre düzenlettirmelidir. Ödeme tablolarının düzeni, aylık gelire ve ödeme durumuna göre düzenlenebilir. Bu şekilde kredi kullanıcılarının kredi ödemeleri daha da kolay bir hale getirilebilir.