İnsan ilişkilerinde karşılıklı konuşmalar bazen tıkanmaya başlayabilir. Tıkanma anında konuşacak konu bulamadığınız zaman sohbetin ilerlemesi ise mümkün değildir. Çoğu zaman konuşmanın kendiliğinden akması beklenirken, konuşma esnasında bazen kişiler konu bulamayabilir e garip bir sessizlik anı oluşur. Konuşmanın nasıl ilerlemesi gerektiğini bilerek ve konu bulmayı öğrenerek karşınızdaki kişi ile olan sohbetinizi kolaylıkla ilerletebilirsiniz. Haluk Tatar konuşacak konu bulanmayanlara tavsiyeleriyle konuşmayı ilerletmek isteyenlere bu işin sırlarını açıkladı.

Konuşacak konu nasıl bulunur?

Karşınızdaki kişi ile konuşurken bir anda konu tıkandıysa ve sizin aklınıza ne sohbeti başlatacak ne de konuşmayı ilerletecek bir şey gelmiyorsa, bu durumda konu açabilmenin bazı püf noktalarını bilmeniz gerekiyor demektir. Konu açabilmek için bilinmesi gereken bu küçük ince detayları öğrendiğiniz zaman, insanların sizi dinlemek ve sizin ile sohbet istediklerini fark etmeye başlayacaksınız. Ancak doğru ve etkili bir şekilde konu açamadığınız zaman, ne yaparsanız yapın ortada garip bir sessizlik olmaya devam eder. Tam da bu nedenle Haluk Tatar’dan konuşacak konu bulamayanlar için konu açabilmenin sırları şu şekilde karşımıza çıkıyor:

2a, 2?, 1+

Yukarıda yazan yazıdan herhangi bir şey anlamamış olabilirsiniz, kendisi sohbet açmanın formülü olarak geçiyor. 2a yani 2 açılış cümlesi, yumuşatma cümleleri ve daha sona sorulacak 2 soru için 2? geliyor. Bir soruyu 2 kez sormalısınız Birincisi amaca yönelik soru diğer ise perdeleme yani amacı yumuşatma sorusu. Daha sonra ise 1+ yani konuyu karşınızdaki kişiye yönlendirmeden önce pozitif bir detay ile cümleleri toparlamalısınız. Bu şekilde konuştuğunuz zaman konu ne olursa olsun karşı tarafa bir görüş bildirmesi içn güzel bir imkan sağlayabilirsiniz.

Cüretkar olun ancak abartmayın

İkili ilişkilerde özellikle işinize yarayacak olan bir durum vardır. Karşınızdaki kişinin hislerini anlamak için ya da karşınızdaki kişi ile iletişimi güçlendirebilmek için bazı küçük detaylar eklemeniz gerekiyor. Bunun için yine 2a, 2?, 1+ formülünü uygulamak gerekiyor ancak bu durumda daha içeri doğru bir yaklaşım izleyin. Karşınızdaki kişiye direkt olarak olmasa da, dolaylı olarak ilişkilerde neler olması gerektiğini ya da olmaması gerektiğini sorun. Ancak bunu kendinizden de güzel bir örnek ile taçlandırın ki sizin bakış açınızı da anlayabilsin.

İLGİLİ MAKALE  Kendinizi nasıl dinletebilirsiniz? Haluk Tatar'dan kendini dinletmek için yapılması gerekenler

Sorularınızı dikkatli seçin

İkili sohbetlerde ya da arkadaş ortamlarında soracağınız sorular oldukça önemlidir. Sorulacak olan sorunun arkasında uzun bir onu yatmıyorsa, bu durumda soruların tamamı boşluğa gidecektir. Yani ıssız bir adaya düştüğünüz zaman yanınıza alacağınız üç şeyi öğrenmek yerine dünya görüşlerine ya da kendi kişisel özelliklerine yönelik sorular sorun k, onlar kendilerini anlatırken sohbeti siz yönlendirebilin.

Konu bulmak için ilginç şeyler araştır

Konularınızı nereden aldığınız da oldukça önemidir. Konu açmak için son zamanlarda gördüğünüz ilginç olayları kendinize göre yorumlayın, karşınızdakine sorun ve buradan yeni bir konu açılmasını sağlayın. Ancak basit ve herkesin karşısına çıkan konuları ya da çok kısa bir sohbet malzemesi olacak olan soruları sormaktan çekinin. Bu gibi sorular ve sönük kalan s-konular sohbeti başlamadan bitirir.

Gereksiz konulara girmeyin

İnsanların taraf olabileceği konuları sohbet konusu olarak seçmek karşındaki kişi ile atanda gerginliğe yol açabilir. Bu nedenle konuşma açmaya çalıştığın zaman din, siyaset ve futbol gibi gereksiz konulardan ya da diğer insanların değiştiremeyeceği şeylerden bahsetme Tüm bu konular sohbetin kısa ve negatif olmasına yol açan durumlardırlar.

Karşı taraftan onay bekleyen sorular sorma

Konu açma formülü uyguladıktan sonra karşınızdaki kişiden bir adım beklemeniz gereken yerde karşı tarafa topu atmak yerine sizinle birlikte durmasını istemeyin. Özellikle ”Sence de öyle değil mi?” gibi sorular ile karşı taraftan onay bekleyen ya da cevabı yalnızca evet ve hayır olabilecek soruları sormayın. Sohbeti kısaltan ve karşı tarafı negatiflikle yükleyen durumlardır.

VİDEO: KONUŞACAK KONU BULMAK – KİŞİSEL GELİŞİM VİDEOLARI