Hayatınızdaki insanlara kendinizi dinletmekte ve fikirlerinizin bir sesi olması konusunda sıkıntılar yaşayan bireylerden iseniz, bu durum sizi sosyal olarak geriye düşürebilir. Anlattıklarınızın ne kadar değerli olduğunu görmek için insanlara söylediğiniz sözleri dinletebilmek ya da daha doğrusu etkili bir iletişim kurabilmek adına bilmeniz gereken bazı önemli detaylar vardır. Haluk Tatar tarafından açıklanan kişisel gelişim tavsiyeleri içerisinde yer alan bu durumu, birkaç püf noktayı bilerek kolaylıkla atlatabilirsiniz.

Kendinizi nasıl dinletebilirsiniz?

İnsanlar günlük hayatta bazı bireylerin sözlerini pür dikkat dinlerken, bazılarının söyledikleri ise havaya karışıp gitmektedir. Bu sorunu genel olarak etkili iletişim konusunda sorun yaşayan bireyler paylaşır. Ne orantıda ne doğrultuda konuşacağınızı bildiğiniz zaman ise bir ortamda ya da ikili ilişki içerisinde söylediklerinize daha fazla değer verildiğini ve insanların sizi dinlediğini görebilirsiniz. İşte Haluk Tatar’ın değerli açıklamaları ile insanlara kendinizi dinletmek için uygulayabileceğiniz bazı püf noktalar:

Susmayı bilin

Bir insan sizinle konuşurken baka bir şey ile de ilgilenmeye devam ediyorsa ve dikkatini size vermiyorsa, bir anda susun ve o tüm dikkatini size verene kadar konuşmaya devam etmeyin. Dikkatini size verdiğinde konuşmanız halinde tekrar dikkati sizden kayıyorsa yine susun ve bekleyin. Karşınızdakine anlattıklarınızın değerini ve sizin değerinizi bu şekilde izah etmiş olursunuz. Başka bir şey ile ilgilenerek sizi dinlemeyen birine anlattıklarınız havaya gidecektir.

Ses tonunuzu doğru ayarlayın

İnsanlar ile konuşurken ses tonunuzu doğru ayarlamanız gerekiyor. Çok yüksek ses tonu tehdit içerirken çok alçak ses tonu ise önemsizlik mesajı vermektedir. Bu nedenle karşınızdaki kişinin dikkatini sizde tutacak kadar yeterli bir ses tonunda konuşun. Aksi takdirde insanlar sizinle konuşurken sıkılacak ve bir süre sonra dinlemeyi bırakacaktır.

5 saniye kuralını uygulayın

İnsanlar ile konuşurken 5 saniye kuralını uygulayın. Yani 5 saniye konuşun ve 30 saniye dinleyin. Bu kural genellikle biri ile ilgili durumları dinlediğiniz ve yorum kattığınız konuşmalarda kullanabileceğiniz bir etkili iletişim yöntemidir. 5 saniye içerisinde yorumunuzu yapıp bir soru ile konuşmayı karşı tarafa paslayabilirsiniz.

Dikkat dağıtacak unsurları elinizde tutmayın

Karşı taraf ile göz temasını kaçırmadan, dikkat dağıtacak unsurları elinizde ya da masanızda bulundurmadan konuşmak önemlidir. Eğer elinizde bir kalem çevirip o kaleme bakarken konuşursanız, bu özgüven eksikliği olarak tanımlanacaktır. Göz teması kaçıran ve sürekli başka bir şeyler ile ilgilenerek konuşan kişileri diğer insanlar genelde dinlemeyi sevmezler.

İLGİLİ MAKALE  Utangaç insanlar buraya! Haluk Tatar'dan 8 adımda utangaçlıktan kurtulma yöntemi (Kaynak: soru.com.tr)

Şaşırtma unsurunu kullanın

Karşınızdaki kişiler ile konuşurken eğer o an sizi dinlemeyi bıraktılar ve başka bir şey ile ilgileniyorlarsa, bu durumda şaşırtıcı bir hamleye ihtiyacınız olacaktır. Kalkıp tuvalete gidilebilirsiniz, kendinize bir şey almaya gidebilirsiniz ya da eğer not alıyorsanız not defterinizi bir kenara bırakabilirsiniz. Ancak durum ne olursa olsun söylediğinizin bir değeri olduğunu ve dinlemezse anlatmayacağınız belirtmeniz gerekiyor.

Trip atmayın

Sizi dinlemediği için insanlara trip atmayın. bu çocukça olan davranış, daha sonrasında bireylerin sizi daha az dikkate almasına neden olacaktır. Sizi dinlememelerine karşı trip atarsanız, bu durum sizi özgüven olarak karşıdaki kişinin gözünde geriye düşürecektir. Bunun yerine bir önceki maddede bulunan şaşırtıcı unsuru kullanabilirsiniz.

Esneyin ama kırılmayın

Karşınızdaki kişi sizi o esnada dinlemek istemiyorsa ve ertelemeye kakıyorsa, bu durumda ertelenecek süreyi daha erkene çekecek bir karşıt teklif yapın. Yani karşınızdaki kişi size ”yarın konuşalım bu konuyu” diyorsa, siz de kendisine ”hayır, 5 dakika sonra konuşabiliriz en geç” tarzında bir cevap verin. Süreden taviz verebilirsiniz ancak sizin anlattığınız konunun değeri varsa bu durumda süreyi de siz belirlemelisiniz.

VİDEO: KENDİNİ DİNLETMEK – KİŞİSEL GELİŞİM VİDEOLARI