İş görüşmelerinin genel sorunu, çalışan adaylarının mülakatlarının çok güzel geçtiğini düşünmesine rağmen sonrasında herhangi bir telefon almamaları oluyor. İş görüşmelerinde çoğu zaman farkında bile olmadığınız bir anda elendiğinizi düşünüyorsanız, bu noktada bazı iş görüşmesi sorularının altında yatan gerçekleri ve iş görüşmesinin olumlu geçmesi için gereken bazı hususları öğrenmeniz gerektiğidir. Haluk Tatar daha başarılı bir mülakat gerçekleştirmek için en çok sorulan mülakat sorularını ve nasıl cevaplar vermeniz gerektiğini açıkladı.

En çok sorulan mülakat soruları

İnsanlara kişisel gelişim anlamına katkıda bulunmak adına videolar çeken ve bu şekilde her güruhtan insana ulaşarak daha başarılı, daha zeki ve daha özgüvenli olmak isteyenlere tavsiyelerde bulunan Haluk Tatar, bu kez de iş görüşmelerinde ve diğer mülakatlarda sorulan bazı sorulara ve bu soruların alt metinlerine değindi. Bazıları bir tuzak içeren bu sorular ve cevapları hakkında Haluk Tatar verdiği tavsiyeler ile katılacağınız mülakatlarda başarılı bir sonuç almanıza yardımcı oluyor. İşte Haluk Tatar’dan en çok sorulan mülakat soruları ve cevapları:

Kolay geldiniz mi?

Bir mülakata çağrıldığınız zaman size ilk olarak sorulan soru bu olacaktır. Genel olarak alt metni ise işyerinin size uzak olup olmadığı ve mülakat gerçekleştirilen alana gitmenin ne kadar enerji harcayacağının öğrenmek istenmesi. Bu soruya her zaman ”Evet kolay geldim.” şeklinde onaylayan bir cümle kurun. Ulaşımın zorluğundan ya da gelirken yorulduğunuzdan bahsetmek sizi geriye itecektir.

Ne alırsınız?

bu soru da ya birinci ya da ikinci sırada yer alan sorulardan biridir. Bu soruya ise mutlaka çay ya da kahve cevabını vermelisiniz. Daha havalı şeyler düşünerek cappucino, latte, macchiato gibi kahveler istemek işinizi zorlaştıracaktır. Ayrıca bir şey teklif edildiği zaman almayın, isteyin. Daha profesyonel bir görünüm oluşturacaktır.

Bize kendinizden bahseder misiniz?

Size bu soru sorulduğu zaman anlayın ki tuzaklı bir alandasınız. Bu soruya vereceğiniz cevap sakın CV’nizin tekrarı olmasın. CV tekrarlamak bir hata olacaktır çünkü karşı taraf zaten bu bilgiye erişmiş durumda. Bunun yerin eğitim sürecinde katıldığınız kulüpler, yaptığınız projeler gibi detaylardan çok az bahsedin. Ardında yine çok kısa süreliğine ailenizden bahsedin ve hedeflerinizden bahsedin. Toplamda bu sorunun cevabını 30 saniye kadar tutun ve bitirin.

Zayıf yönleriniz nelerdir?

Bu soru mülakatın ortasında da gelebilir, ancak gelir. En zayıf yön sorusundan çok incelik ile kurulmanız gerekmektedir. Bu soruya vereceğiniz cevaplar arasında ”Çalışmaya çok daldığım zaman zamanı unutuyorum.” şeklinde sizin zayıf gördüğünü ama aslında güçlü bir yön olan cevaplar vermelisiniz.

Neden bizimle çalışmak istiyorsunuz?

Bu gibi sorular gelecektir. Firma hakkında bildikleriniz ve neden onları tercih etmek istediğiniz gibi alacağınız sorulara ise o firma hakkında bilgi alarak cevap vermelisiniz. Firmanın ne kadar gelişmiş bir firma olduğundan bahsedin ve sizin de burada hem kendinizi geliştirmek, hem de geliştikten sonra firma bünyesinde yükselmek istediğinizi söyleyin.

5 yıl sonra kendinizi nerede görüyorsunuz?

Bu soru pek gereksiz bir soru olsa da, sürekli sorulur. Bu soruya ukalaca bir cevap olarak şu pozisyonda demek ise sizi yine geriye düşüren noktalardan biridir. Bunun yerine iş arkadaşlarınız ve amirleriniz ile geçireceğiniz sürede ne kadar yükselme imkanı bulursanız o rütbede yine bu firma bünyesinde olacağınızı dile getirin.

Sizi neden işe alalım?

Bize ne katabileceğiniz anlatın anlamına gelen bir sorudur. Bu soruya vereceğiniz cevaplar da yine ince cevaplar olmalıdır. Özellikle mesai konusunda dikkatli olmalısınız. Kendinizi burada geliştirebileceğiniz gibi firmaya katabileceklerinizden bahsedin, iş tanımınızda yer alanları hem yerine getirip hem de gelişim sağlayabileceğinizi anlatın ve gerekmesi halinde iş saatleri dışında çalışabileceğinizi de ekleyebilirsiniz. Ancak mesai konusunda yalnızca gerekmesi halinde demeyi unutmayın.

VİDEO: MÜLAKAT SORULARI – MÜLAKAT TEKNİKLERİ