Ahşap temizliği yaparken dikkat edilmesi gereken bazı hususlar bulunuyor. evlerde bulunan ahşap mobilyaların temizliği ve ahşap zeminlerde kapsamlı bir temizlik yapmak isteyenler bu temizliği yaparken bir yandan da ahşap mobilya ve zeminlerin zarafetine zarar vermemek adına püf noktaları bilmeliler. Çizikler oluşmadan ahşap temizliği yapmak için yararlanabileceğiniz ve hem ağır kimyasallar içermeyen hem de ahşap temizliğini kolaylaştıran püf noktaları sizler için araştırdık.
Ahşap temizliğinim püf noktaları
Ahşap mobilya ve zeminlerin temizliği mermer ya da metallerden daha farklı bir uğraş istiyor. Daha çok retro ve nostaljik mobilyalar olarak alınan ya da yadigar olarak ailede elden ele aktarılan bu gibi mobilyaların ve daha zarif durduğunu düşünerek döşemesi yapılan ahşap zeminlerin temizliğinde yanlış adımlar uygulandığı zaman çizikler ve kabarmalar meydana gelebiliyor. Çizik ya da kabarmalar meydana gelmeden ahşap mobilya temizliğini tamamlamak isteyenler için işte ahşap temizliğinin püf noktaları:
Mikro fiber bezler kullanın
Normal bir bez ya da süngerin ahşap temizliğinde kullanılması yüzeyin zarar görmesine ve aşınmasına yol açabilir. bu aşınma sonucunda çizikler meydana gelebilir. Bu nedenle cam, metal ve ahşap yüzeylerde mikro fiber özellikli bezlerin kullanılması temizlikte daha sağlıklı bir yol olarak görülür. Özellikle ahşap yüzeylerin tozunu almak istediğiniz zaman mikro fiber bezler kullanabilir ve bu şekilde çizik oluşum ihtimalini ortadan kaldırabilirsiniz.
Temizliği kurulama olmadan bitirmeyin
Aqua floor olarak satılan bazı ahşap parke ve mobilyalar bulunuyor. Bu özellik sayesinde ahşap yüzeye su alarak şişme ya da kabarma yapmıyor. Ancak her ne kadar bazı ahşap yüzeylerde bu özellik bulunsa da, ahşap genel olarak suyu çeken ve kabarma yapan bir yüzeydir. Bu nedenle temizlik yaparken ahşap yüzeylerde çok ıslak bezler ya da yüksek oranda su kullanmamaya dikkat etmelisiniz. Aynı zamanda ahşap yüzeyleri temizledikten sonra kendi kendine kurumasını beklemek yerine kuru bir bez ya da mop yardımı ile temizliği tamamlamanız daha sağlıklı olacaktır. Bu şekilde ahşap yüzeyin su çekme ihtimalinden korunabilirsiniz.
Cilalamayı unutmayın
Ahşap yüzeylerin temizlenmesinin ardından cilalamak her zaman daha doğru olacaktır. Yüzeyi temizledikten sonra ince bir kat olarak kullanacağınız cila hem yüzeyin daha parlak ve canlı görünmesine hem de ek bir koruma kalkanı oluşmasına yardımcı olacaktır. Bu şekilde ahşap yüzeylerde çizilme ihtimalini daha düşük bir seviyede tutmak da kolaylaşır. Aynı zamanda su geçirmeyen cilalar kullanarak su alması halinde kabarma ya da şişme yaşanmasından da korunabilirsiniz.
Ağır kimyasallar kullanmayın
Ağır kimyasallar olarak tanımlanan çamaşır suyu ve kezzap gibi kimyasal maddelerin ahşap yüzeylerde kullanılması bu malzemelerin ahşap yüzeye kalıcı zarar vermesine yol açacaktır. Bunun yerine daha basit temizleyiciler olan Arap sabunu ve ahşap yüzey temizleyici gibi malzemeleri kullanabilir ya da karbonatlı su hazırlayarak yüzeyi temizleyebilirsiniz. Ağır kimyasalların kullanılması sonucunda fiziksel bozulma aşınma olarak karşınıza çıkar ve bu durumda kalıcı çiziklere yol açar.
Yüzeysel temizlik yeterlidir
Ahşap yüzeylerde yüzeysel bir temizleme ve bu temizlemede solüsyon kullanmak yeterli olacaktır. Derinlemesine temizlik yapmaya çalışmak ahşapların çürümeye başlamasına yol açacaktır. Su alan ahşap yüzey şişeceği gibi iç yapıya su bulaşması ve burada kalan suyun nemlenme yapması ile birlikte kullandığınız ahşap mobilya ve parkelerin iç yapısı zamanla çürüyecektir. Bu nedenle yaptığınız ahşap temizliğinde çok derin bir temizlik yapmamak ve mümkün oldukça sık aralıklar ile yüzey temizliği gerçekleştirmek daha sağlıklıdır. Aynı zamanda cilalama işlemini her temizlik ile yinelemek yerine birkaç temizlikte bir ahşap cilası kullanmak daha daha doğrudur.