Hemen hemen her insanın hayatının bir döneminde kaygı ve panik atak problemleriyle karşı karşıya kalabilmektedir. Bu durum kişinin yaşantısını büyük ölçüde etkileyen durumlar arasında yer alırken, kaygı ve panik atak durumundan çıkmak kişinin uygulanması gereken belli başlı yöntemler bulunmaktadır. Kişi yüksek kaygı ve panik atak süreci içerisinde tüm sağlıklı yönlerini yitirirken aynı zamanda problemleri çözebilme yetilerini de kaybetmektedir. Haberimizin bu bölümünde Psikolog Beyhan Budak’ın anlatımıyla yüksek kaygı ve panik atak problemlerinden nasıl kurtulabilirsiniz…

Panik atak ve kaygıdan kurtulun!

  • İlk olarak sizi kaygılandıran bir olayı düşünün. Bu bir sunum yapmak olabilir yahut sizi bekleyen bir sınav, mülakat olabilir. Böyle zamanlarda insanlar mahvoldum, başaramayacağım, kaybettim gibi güruha evrilir. İşin kötü tarafıysa insan ne kadar bu denli kötü duygu içerisinde bulunursa o kadar durumun içerisinden çıkamaz ve kendini kötü hissetme eylemi içerisine girer. Esasında bu durumdan ziyade objektif muhabir bakış açısı ile durumu sentezlemeniz olayı kendi lehinize döndürmenize katkı sağlayacaktır. Muhabir bakış açısı, şu farkındalığı kişinin kendine sağlamasıdır. Kişinin kendine, “ilk kez sunum yapacağım bir şekilde endişelerim var ancak bu sunum bittikten sonra kaygılarımın da biteceğini ümit ediyorum” cümlesiyle rahatlatmasıdır. Bu durum kişinin rahatlamasına ve kendini çok daha iyi hissetmesine yardımcı olmaktadır.

  • Kaygılı hissederken işe yarayan yöntemlerden bir tanesi güvenli yer egzersizidir. Güvenli yer dediğimiz olay esasında gerçek bir yer olabileceği gibi hayali bir yerde olabilir. Kaygılı olduğunuz zamanlarda gözlerinizi kapatıp size güvenli gelen yeri düşünmeniz gerekir. Bu güvenli yer tatil yaptığınız bir yer, eviniz, ailenizin yanı yahut babaanne dedeniz ile birlikte yaşadığınız yer olabilir. Hayalinizde bulunan bu güvenli yeri 5 duyu organınızla hissetmeye çalışmanız, durumun kötülüğünü ve panik atağın geçmesine yardımcı olacaktır.
  • Kaygıyı ve panik atağı büyük ölçüde en az seviyeye indirgemeye çalışan yöntemlerden bir tanesi de sevdiğin birini hayal etmektir. Bugüne kadar hayatında sana her zaman destek olmuş, seni sakinleştirmiş ve her zaman senin yanında tüm varlığıyla bulunmuş bir kişiyi düşünmeniz sizi kaygılı hissettiğiniz durumlarda bu kaygıdan çıkarmaya yardımcı olacak durumlar arasında yer almaktadır. Hayalinizdeki kişinin size vereceği tavsiyeleri düşünmeniz girdiğiniz sürüncemeden çıkmanıza yardımcı olurken, kişinin kısa süre içerisinde rahatlamasına ve kendini çok daha iyi hissetmesine katkı sağlayacaktır.
İLGİLİ MAKALE  Bu yöntemler sayesinde hayatı akışına bırakabileceksiniz! İşte Psikolog Beyhan Budak'ın gerekli gördüğü maddeler

  • İnsan kaygılı hissettiği zamanlarda zihni büyük ölçüde uçuşur. Zihni oradan oraya ziyaret ederken, şöyle olmuştu böyle olmuştu şimdi böyle olacak gibi durumlar içerisine girerken, bu süreç kişinin odaklanma problemi içerisinde olmasına neden olacaktır. Bizim kaygıyı yönetebilmek için en önemli adımımız şuana ve şimdiye gelebilmektir. Bunun için de en çok yarayan yöntem 5-4-3-2-1 tekniğidir. Bu yöntemin amacı ise 5 duyu organınızı kullanarak sizi şu ana çekebilmeyi amaçlamaktadır. O anda etrafınızda bulunan 5 tane şeyi sayın ardından 4 tane hissedebileceğiniz şeye dokunun ardından 3 tane duyabileceğiniz şey, 2 tane koklayabileceğiniz şey ve son olarak tadına bakabileceğiniz bir şey. 5 duyu organınızla kendinizi şuana adapte edebildiniz ve kaygılarınızı bir kenara bırakarak şuanın içerisinde var olduğunuzu göreceksiniz.
  • Kaygılı anlarda seni kendine getirmeye yardımcı olan durumlardan bir tanesi de sevdiğin şeylerin listesini çıkarmaktır. Bu sevdiğin arkadaşların olabilir, sevdiğin kitaplar yahut diziler olabilir, sevdiğiniz ne varsa bunların listesini çıkarın. Bu yöntemin amacı kaygından kurtulup seni sen yapan ve senin sevdiğin şeylere yönelmene yardımcı olacaktır.

Video: Yüksek Kaygı ve Panik Atak İçin Topraklama Teknikleri