Beyaz kıyafetlerimiz belirli bir süre aralıksız kullandıktan sonra özellikle yaz aylarında sararmaya başlar. Bu sararmaların en çok görüldüğü kıyafetler ise gömleklerdir. Gömleklerimizin yakaları ve kol kısımlarında daha çok karşımıza çıkan sararmaları temizlemek ve beyaz kıyafetlere yeniden sahip olmak ise zor bir süreçtir. Ya da öyle düşünülür. Ancak kıyafet temizliğinde bazı püf noktaları öğrendikten sonra, sararmış gömlekleriniz ilk günkü kadar beyaz olacak.
Beyaz kıyafetler neden sararır?
Beyaz kıyafetlerimiz belirli bir süre kullanıldıktan sonra sararmaya başlar. bu sararmalar bir anda kendini gösterir ve kurtulması zor lekelerdirler. Genel olarak sararmaların sebebi ise terdir. Daha çok yaz aylarında sıcaktan dolayı terleriz ve bu terler üzerimizdeki kıyafetlere yapışır. Kıyafeti terledikten hemen sonra yıkama imkanı bulamadığımız durumlarda ise terler burada zaman içerisinde sararmalara neden olur. Zamanla sararmaların daha etkili hale gelmesi de kıyafetlerdeki sararmaların gözümüze çarpmasına neden olur. Aslında yalnızca beyaz kıyafetler değil, her kıyafet bu terleme nedeni ile sararma gösterir. Ancak renkli kıyafetlerde bu durum kolaylıkla fark edilmez. Öte yandan sararmalar beyaz kıyafetlerde kolaylıkla göze çarpar.
Sararmış gömlekleri beyazlatma yöntemleri
Kıyafetlerin sararmamasının ardından gömlek ya da tişört gibi daha çok kullanılan kıyafetlerden sararmaları çıkarmanın bazı yöntemleri vardır. Sararmış kıyafetleri temizlemek için kullanabileceğiniz ve sararmalardan kurtulmanızı sağlayacak temizliğin püf noktaları ve doğal yöntemler şu şekilde karşımıza çıkıyor:
Karbonat
Ev temizliğinin her alanında kullanılan ve her kullanımda olumu sonuç veren doğal malzemelerin başında karbonat gelir. Halılardan kıyafetlere ve hatta duvarlara kadar temizlikte pek çok farklı alanda kullanabileceğiniz karbonat, ev temizliğinde olduğu kadar kıyafet temizliğinde de etkilidir. Karbonat ile sararmış kıyafetleri temizlemek için ise tek yapmanız gereken kıyafetlerinizi makineye atarken üzerine karbonat serpmek. Eğer bu şekilde lekeler çıkmadıysa, karbonatı kıyafetinizin üzerine sürün ve üzerine birkaç damla limon sıkın. Ardından bir süngerin sert kısmı ile bu karışımı lekeli bölgeye uygulayın. Son olarak kıyafetinizi makineye atın ve normal ayarlarında çalıştırın.
Tuz ve limon
Karbonat kadar etkili bir başka temizlik ürünü ise aslında besinler olan tuz ve limonun karıştırılması sonucunda ortaya çıkıyor. Asidik yapısı ile limonun güçlü temizleme özelliği ve tuzun beyazlatmadaki gücü ile gömlekleriniz bembeyaz olacak. Bu yöntem ile kıyafetlerinizi beyazlatmak için ortalama olarak 2 litre kadar su kaynatın. Ardından kaynayan suya 1 yemek kaşığı tuz ile 1 su bardağı limon suyu ekleyin. Son olarak karışıma 1 yemek kaşığı da çamaşır deterjanı ekleyin. Kıyafetlerinizi bu karışımın içerisine atabilir ve 1 saat sonra çıkarıp normal ayarlarında makinede yıkayabilirsiniz.
Amonyak
Kıyafetlerin sararmasından sonra kullanılan doğal yöntemlerden biri olarak kabul edilmese de, amonyak da güçlü bir temizleyicidir. Ancak amonyak le sararmış kıyafetleri yıkadığınız zaman bu yöntem yalnızca yakın zamanda yaşanmış sararmalarda etkili olacaktır. Uzun süredir yerleşmiş olan sararmalara karşı bir çözüm olarak kullanamazsınız. Bir kap içerisine oksijenli su ve amonyak ekleyerek karıştırın. Ardından bu karışımı sararmış lekelerin oluğu bölgeye dökün. Ardından kıyafetinize uygun yıkama tekniği ile çamaşır makinesinde kıyafetinizi yıkayın.
Beyaz sirke
Çamaşır temizliğine beyaz sirke çokça kullanılmaktadır. Beyaz sirke kullanıldığı her temizlikten karbonat gibi olumlu etki gösteren asidik değeri yüksek bir sirke çeşididir. Bu asidik değer nedeni ile genellikle yemeklerde değil temizlikte kullanılır. Beyaz sirke ile kıyafetlerini temizlemek isteyenlerin ilk yapması gereken sararmış kıyafette sararmaların olduğu yere tuz serpmek. Ardından tuzun üzerine beyaz sirke dökün ve 30 dakika kadar bekletin. Sonrasında karışımı çıkarmadan kıyafetinizi makineye atın ve normal ayarlarında çalıştırın.
VİDEO: GÖMLEKTE KOLTUK ALTI VE YAKALARDA OLUŞAN TER LEKELERİ NASIL TEMİZLENİR?