İlk kez duyulduğunda kulağa metreküp gibi gelse de, metretül farklı bir hesaplama ölçüsüdür. Daha çok inşaat alanında kullanılan metretül hesaplama yine metre üzerinden yapılan bir hesaplama çeşididir ve mimarlar tarafından çokça kullanılır. Her an her yerde karşımıza çıkmadığından çoğu kişinin henüz bilmediği bir hesaplama ölçüsü olan metretül hesaplama henüz popülerlik kazanmış bir hesaplama çeşidi değildir. Metretül hesaplama ile ilgili bilinmesi gereken her şey sizler için derledik.
Metretül hesaplama nedir?
Diğer hesaplamalara göre daha dar bir kullanım alanı olmasından dolayı adı henüz çok bilinmeyen bir hesaplama ölçüsü olan metretül hesaplama, inşaat alanında kullanılacak bazı malzemelerin ölçüm işlemlerinde kullanılır. Daha çok iki boyutlu ürünlerin ölçümünde kullanılan ve hesaplamaların daha kolay olması için tercih edilen metretül hesaplama iki boyutlu olan ancak bir boyutunu standart kabul ederek tek boyuta indirgenebilen ürünlerin ölçülendirilmesinde kullanılan ölçü birimidir. Yazılırken ”m” ya da ”mtül” şeklinde kısaltılır.
Metretül hesaplama hangi alanlarda kullanılır?
Metretül hesaplama inşaat ve yapı malzemeleri hesaplandırılmasında kullanılan ölçüm çeşididir. Metretül, maliyet hesaplama alanında oldukça büyük önem arz etmektedir. Satılacak olan herhangi bir yapı malzemesinin fiyatının belirlenmesi için öncelikle metretül hesaplamasının tamamlanmış olması gerekmektedir. Genel olarak yapı malzemeleri arasında mutfak dolapları, pimapen kapı – pencere, masa, sandalye ve dolap gibi eşyalar metretül olarak hesaplanır. Bu ürünlerin malzemelerinin kesilmesi, biçimlendirilmesi ve satışa sunulması için metretül hesaplamanın doğru sonuca ulaşması gerekir. Metretül hesaplamada herhangi bir hata ciddi seviyede yanlış sonuçlara yol açabileceği için dikkatli bir şekilde yapılması gerekmektedir.
Metretül hesaplama nasıl yapılır?
Metretül hesaplama yapabilmek için malzemelerin uzunluk ölçüsü ve sayısının tam şekilde alınması gerekmektedir. Daha sonra bu ölçüler ve sayıların arasında bir çarpma işlemi gerçekleştirilir. Bu değerlerin çarpılması sonucunda ortaya çıkan metretüllerin tamamı ise toplanarak sonuç ortaya çıkarılır. Ürünlerin yapı türleri hesaba karılarak her ürün için birbirinden farklı metretül hesaplama yöntemi bulunur. Ancak genel olarak kullanılan ve en basit metretül hesaplama çeşidi bu yöntemdir. Genel olarak pimapen pencereler için kullanılan bu metretül hesaplama çeşidi kapı ve tezgah gibi yapılar için de kullanılır.
Pimapen metretül hesaplama
İnşaat alanında en çok tercih edilen metretül hesaplama işlemi pimapenler için kullanılır. Örnek olarak pimapen metretül hesaplaması yapılarak konu anlaşılabilir. 5 metrelik 4 adet, 3 metrelik 5 adet , 120 metrelik 4 adet ve 7 metrelik 4 adet malzemeniz olduğunuz varsayarsanız, bu malzemelerin her birinin kendisi arasında satı ve uzunluklarını çarparak malzeme başına metretül hesaplaması yapmanız gerekir. Ardından çıkan her bir sonucu toplayarak toplam metretül miktarına ulaşırsınız. Örnek olarak:
- 5 metre x 3 adet: 20 metretül
- 3 metre x 5 adet: 15 metretül
- 120 metre x 4 adet: 4.8 metrtül
- 7 metre x 4 adet: 28 metretül
- 20 mtül + 15 mtül + 4.8 mtül + 28 mtül: 67.8 metretül
Metretül hesaplama işlemi yapılırken 120 metre gibi alanlar 1.2 gibi değerlere çekilerek hesaplanır. Bu basit işlem ile metretül hesaplamayı yapabilirsiniz.